Међустраначки дијалог – медији питање свих питања

Одржана је друга рунда преговора власти и опозиције уз посредовање Брисела. Екипа европских парламентараца нешто бројнија него на октобарском сусрету. Владајуће странке – поново у пуном саставу. Опозиција, опет, делимично присутна. Кључни захтеви непромењени.

"Очекујемо да учине прве конструктивне искораке, а то би били: отварање простора опозицији на РТС-у и суштинске промене изборног законодавства, у складу са оним што је најављено и садржано у предлозима невладиних организација", каже Владимир Ђурић из Странке модерне Србије.

"Имамо три услова, врло конкретна, а то су: медији, медији и медији. Да се поправи ситуација, са акцентом на РТС-у и РТВ-у, на приватне не можемо да утичемо, може то РЕМ и мора боље, али знате да они крше и оно због чега су добили фреквенцију и то је доказ да РЕМ не ради посао", истиче Арис Мовсесијан из Нове странке.

"Ја се лично залажем, пошто њих само медији занимају, ништа друго их не занима пошто су немоћни, ја се залажем да од данашњег дана, па до краја избора, СНС нема ниједан секунд у медијима, да се стави обавеза да не смемо да гостујемо нигде, да имамо обавезу да гостујемо само кад опозиција инсистира да гостујемо у дуелу", порука је Владимира Ђукановића из Српске напредне странке.

Медији су, чини се, питање свих питања. Били су једна од тема на дебатама на Факултету политичких наука, то су и сада уз посредовање представника Европског парламента, али и ове недеље, на скупу у организацији Одбора за културу и информисање Скупштине Србије, у чијем су раду, осим политичких представника, учествовали и представници медија.

"Најава новог правилника најважнија вест за јавни сервис"

Помоћник главног уредника Информативног програма РТС-а Зоран Станојевић, који је учествовао у расправи коју је организовао скупштински одбор, каже да је најважнија вест за Јавни сервис најава да ће бити усвојен нови правилник за електронске медије.

Најава тог правилника стигла је из Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Ипак, друга порука те организације – гласније је одјекнула.

"Земља у којој се куну у независне институције, а онда дозволимо да институција коју нападају сви буде провучена кроз медијско и Твитер блато, уз захтев да постане комесар који ће одредити ко може а ко не да победи на изборима. Ако нешто одавде имамо да поручимо онда је то: оставите нас на миру", рекла је Оливера Зекић из РЕМ-а посланицима.

Различито су реаговали на ту поруку Зекићеве. Из Странке модерне Србије подсећају да Народна скупштина бира састав РЕМ-а, тако да "РЕМ не може бити остављен на миру од стране Народне скупштине, јер управо зато што је РЕМ остављен на миру ми месецима имамо крњи савет РЕМ-а".

Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије каже да посланици треба да помогну регулаторним телима да ојачају, а не да их гурају у "политички ринг, не да свако тумачи закон како хоће".

СПС се залаже "да се допуни састав РЕМ-а, али не онако како то опозиција мисли".

Може ли се наћи компромис странака власти и опозиције и о регулаторном телу и о медијима? То питање остаје отворено.

Али, како сада ствари стоје, у друштву у којем нема парламентарног дијалога и дебате у свим сферама друштва, илузорно је очекивати да се конструктиван дијалог води на телевизији или да новинари сами уреде правила дијалога, оцењује Зоран Станојевић.

О свему ће се још преговарати. За сада – постоји најава власти да ће изборни услови бити побољшани и да ће се уважити препоруке ОЕБС-а.

И то је један од резултата досадашњих разговора. Ипак, у преговорима не учествује део опозиције.

Раније су се са делегацијом из Брисела састали представници Савеза за Србију, који и даље заговара бојкот избора.

 "Од остатка опозиције који не учествује у дијалогу очекујем џентлменско понашање, да ако већ не учествују јавним састанцима са европским посланицима, а истовремено се са њима тајно састају, да престану против нас који у састанцима учествују да воде кампању и називају нас лажном опозицијом", поручује Владимир Ђурић из Странке модерне Србије.

"Ја не идеализујем нашу ситуацију, али не могу да се сложим са идејом да уместо избора и парламента осудимо земљу на улицу и на тучу. Не видим да ту постоји шанса за промене које су нам потребне. Колико год да је тешко, треба изаћи на изборе, а видећемо како ће се све ово завршити", оцењује председник Либерално-демократске парије Чедомир Јовановић.

"Нова странка није у бојкоту, чекамо да се распишу избори и да видимо да ли нешто може да се поправи. Бојкотом се није постигло ништа никада, али да ли је то нечије право - наравно да јесте и поштујем и тај став, али мислим да се то мора прво исправити и да прво треба вратити људе у парламент у процес избора и у све то, и онда ћемо бити много отворенији", сматра Мовсесијан.

"Ако имате програм у интересу грађана, чему онда бојкот? Ми нисмо никад чули нешто конструктивно од опозиције, то је било: или прихватите наша 42 захтева или ништа, а то је класична уцена. Дијалог се водио, води се и водиће се у праламенту, спремни смо да разговарамо о свему што може да поправи постојеће процесе, али нисмо спремни на улици нити под шатором да разговарамо, већ тамо где је место - у парламенту ", каже Ђорђе Милићевић.

Представници владајућих партија задовољни су дијалогом, и тиме што се вратио у парламент, па макар и уз европске посреднике.

С друге стране, посредовање представника Европског парламента разлог је због којег, како кажу у Српској радикалној странци, у преговорима не учествују.

Нису ту ни ДСС, СДС и Доста је било. Опозиционе партије које у преговорима учествују, чекају шта ће коначно бити договорено. Наредна рунда преговора, уз присуство европских представника, најављена је за децембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво