Брнабић: Пут Србије – мир, сарадња и заједнички просперитет

Привредни раст и развој у 21. веку могу се постизати искључиво сарадњом са другим државама а не на њихов рачун, поручила је на отварању Сајма Експо у Шангају председница српске владе Ана Брнабић и истакла да је Србија важно чвориште иницијативе "Појас и пут". Кинески председник Си Ђинпинг поручио да је економска глобализација историјски тренд који се не може зауставити.

Премијерка Србије је, уз председника Кине Си Ђинпинга, Француске Емануела Макрона, грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и премијера Јамајке Ендруа Холмеса, један од главних говорника на отварању Сајма Експо, који је окупио око 150 земаља и региона и 3.000 компанија које се представљају на 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

Брнабићева, која се јуче састала са Сијем, поручила је да је Србија, јасно и недвосмислено направила свој избор – пут мира и сарадње и пут општег и заједничког просперитета.

"Наше стратешко опредељење је да, као земља кандидат за чланство у Европској унији, свакодневно мењамо себе и непрестано градимо партнерске односе са што већим бројем држава у свету, активно радећи на решавању отворених питања у нашем региону", истакла је премијерка Србије.

Таква политика је не само вредносно исправна већ, како је нагласила, доноси и конкретну корист за грађане, привреду, али и партнере Србије.

Брнабићева је истакла да Влада Србије жели да додатно продуби сарадњу са Кином, и да две земље деле исту економску визију 21. века – визију одрживог развоја, економске међузависности, балансиране трговине, мирољубиве и узајамно корисне сарадње.

"И да напред, сви ми, можемо само заједно", поручила је Брнабићева.

Она је приметила да се овогодишњи сајам у Шангају одржава у време када се светска економија и међународна трговина налазе на раскршћу, а пред свима се налази суштински избор између две визије, односно две парадигме међународних економских односа у 21. веку.

На једној страни је, истиче, пут мирољубиве коегзистенције, сарадње и заједничке будућности, који подразумева даљу глобализацију, јачање економске међузависности, дијалог међу цивилизацијама и интензивирање међуљудских веза.

На другој страни су, каже, протекционизам, царинске и нецаринске баријере, трговински ратови. 

Политика отворености и сарадње 

Како је рекла, уместо будућности у којој, уместо да заједно радимо за опште добро, и удруженим ресурсима и средствима, налазимо решења за изазове – од климатских промена, миграција, до дигитализације, често бирамо да се затварамо, не комуницирамо и бежимо од проблема, у нади да ће управо нас ти проблеми обићи, а да ће неко други морати са њима да се бори.

"У нади да ће наше заједничке проблеме и изазове решавати нека друга земља и нација, појединачно и, истовремено, у нади да ће наша привреда, научници, иноватори, бити заштићени не тако што ћемо улагати у њих да постану конкурентнији, већ тако што ћемо спречавати друге да се са њима такмиче. За мене, то је пут који ће свима нама, свакога дана, доносити више проблема и мање опште користи и благостања, уместо да сваки дан овај свет, наш заједнички, постаје боље место за живот свих нас", рекла је Брнабићева.

Изнела је податке да је Србија у 2018. години остварила стопу привредног раста од 4,4 одсто, највишу у претходној деценији, да је више него преполовљена незапосленост, смањен јавни дуг на 52 процента БДП-а, уз највише привучених страних директних инвестиција од свих земаља света, у односу на величину наше економије.

Истакла је да управо захваљујући политици отворености и сарадње, искрене посвећености бољитку Србије, али и свих партнера – било да су они у Европи, Азији, Америци или Африци, компаније које послују у Србији могу под повлашћеним условима и без царина да извозе своје производе како на тржиште ЕУ, тако и на тржишта држава Евроазијске економске уније и Турске.

"Иако смо мала земља, по било којим параметрима неупоредива са величином, снагом и ресурсима Кине, ми делимо исти пут – пут партнерства, отворености и сарадње, уместо баријера и затварања", поручила је Брнабићева. 

Она је навела да је Кина, са константно високим стопама привредног раста и доприносом глобалном економском расту од скоро 30 процената у 2019. години, данас најбољи пример да се раст и развој у 21. веку могу искључиво постизати у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун.

"Снажно подржавамо наставак кинеске политике отварања и реформи у новој ери. Ова политика не само да доприноси даљем напредовању Кине већ отвара низ развојних прилика за остале земље широм света", додала је Брнабић.

Србија одлучна да искористи развојну прилику 

Поручила је да је Србија одлучна да у потпуности искорити ту јединствену историјску развојну прилику.

Према њеним речима, бенефити челичног партнерства Кине и Србије осећају се у свакодневнoм животу грађана, а Србија је држава са највећим бројем пројеката и потписаних уговора са Кином у механизму сарадње "17+1".

"Србија је важно чвориште на мапи иницијативе "Појас и пут"", подвукла је премијерка Брнабић.

Навела је да Србија, са кинеским компанијама ради на развоју и промоцији транспортног коридора "Europe - Asia Land - Sea Express Line", од луке Пиреј у Грчкој, преко Београда у Србији, до Будимпеште у Мађарској, док кинеске компаније, потпут "Хбиса", "Зиђина", "Линглонга"... доприносе реиндустрализацији Србије и регионалном инфраструктурном повезивању и служе као мост међуљудске и културне сарадње наших двеју држава.

"Визија Владе Србије је да у годинама пред нама сарадњу између Србије и Кине још више продубимо. Да покажемо да комплементарност наших економија, упркос разликама у величини, може да дође до изражаја и у другим областима, попут информационих технологија, вештачке интелигенције, роботике, дигиталне пољопривреде", навела је Брнабићева.

Због свега тога, Влада Србије је присутна у Шангају, са бројном делегацијом, управо како би показали да две земље деле исту економску визију 21. века, визију сарадње.

У том смислу, додала је да јој је драго што је и председник Француске Емануел Макрон поделио исти визију повезивања Европе и Кине, што су, додала добре вести и за Србију.

Она је још једном честитала домаћинима и председнику Сију 70. година просперитета Кине и захвалила на подршци економском развоју Србије, сарадњи, и отворености за иницијативе, идеје, производе и пријатељства из Србије.

Навела је да јој је велика част што има прилику да, у име Србије, учествује на 2. Кинеском међународном увозном сајму у Шангају.

Брнабићева је додала да Србија, као пријатељ, са пажњом прати и радује се због резултата које је Кина постигла у протеклим деценијама, а који се најбоље виде у динамичном и снажном економском расту, драматичном смањењу сиромаштва и улагањима у људе.

Брнабићева је по свечаном отварању са лидерима других земаља обишла Сајам.

Си: Морамо уложити додатне напоре за унапређење сарадње

Домаћини верују да ће Сајам, одржан први пут прошле године, у наредном периоду бележити све веће успехе и истичу да ће поједини производи и иновације по први пут бити представљени управо на овом Експо Сајму.

Кинески председник Си Ђинпинг званично је прогласио сајам отвореним и пожелео добродошлицу гостима из целог света.

Како је рекао, пре годину дана на том истом месту, одржан је први Експо, сајам који је био веома успешан, али су домаћини срећни што је ове године више гостију него 2018.

Он је истакао да је економска глобализација историјски тренд, који ништа не може зауставити.

Зато, поручио је Си, сви морају да уложе додатне напоре у унапређење сарадње на глобалном нивоу, јер се изазови не могу решавати појединачно.

"Морамо да ојачамо механизме међународне сарадње. Морамо да радимо заједно на унапређењу економске сарадње, јер су земље повезане и интеграција економије данас је императив", поручио је Си.

Он је рекао да је важно да постоји међусобно разумевање, да се људи повезују, а да се спречавају ратови, протекционизам и унилатерализам.

Указао је и на значај иновација и науке за даљи развој технологије и привреде, те навео да је важна изградња отвореног света, заснованог на принципима УН, који ће донети добробит свима.

Си је поручио да је Кина отворила своја врата ка свету и да ће наставити у правцу отварања свог тржишта.

Подсетио је да је Кина најмногољуднина земља на свету, што значи да је потенцијал њеног тржишта огроман.

"Верујем у даљи напредак и развој кинеске економије", рекао је Си.

Макрон: Изградња поверења кроз дијалог 

Да је међународна сарадња потребна, сагласан је и председник Француске Емануел Макрон, који је посебно истакао значај изградње поверења између држава.

То је, како је рекао, посебно важно за односе Кине и Европске уније, које, каже, треба да изграде поверење кроз дијалог и сарадњу.

Изразио је задовољство што присуствује Сајму у Шангају, јер је тиме, наводи, испунио обећање дато кинеском председнику да ће доћи ове године на Експо, те додао да се наставља дијалог започет прошле године, с циљем повезивања Кине и Европе.

Макрон је додао да је отварање Кине према свету велика шанса за ту земљу, али и за Европу.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис истакао је да присуство Грчке на Сајму доказује да та земља придаје велики значај сарадњи са Кином.

Односи Грчке и Кине, додао је, нису нови, већ трају деценијама и постају све јачи, уз велико поштовање које две земље међусобно гаје, као две античке културе.

Мицотакис је рекао да је захваљујући географији, Грчка увек била отворена према свету, те да је, као и Кина, поморска земља.

У том смислу, поменуо је да је грчка лука Пиреј важна веза између истока и Европе.

"Економска криза у Грчкој била је трагедија, али као и у свакој грчкој трагедији, на крају долази катарза. Изашли смо из кризе прагматичнији него што смо били", рекао је Мицотакис.

Премијер Јамајке Андреј Холмес рекао је да та земља чени могућност да се представи на Сајму Експо, који отвара врата за производе са Јамајке за тржиште Кине, али и других земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво