Брнабић: Си потврдио да поново долази у Србију

Састанак са кинеским председником Си Ђинпингом је још једна потврда одличних политичких односа Србије и Кине, поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић и пренела да је председник Кине потврдио да ће следеће године посетити Србију.

"Си је потврдио да ће прихватити позив председника Александра Вучића и да ће у свом густом распореду наћи време за још једну посету Србији", пренела је премијерка Брнабић српским новинарима након разговора са Сијем.

Како је рекла, са кинеским председником разговарала је о политичкој и економској сарадњи, као и о сарадњи у свим другим областима, све већем броју кинеских туриста у Србији, заједничким полицијским патролама, односно о свеукупно јако блиској сарадњи.

"Разговарали смо о томе да Србија подржава политику једне Кине, као и да Кина и даље наставља и настојаће да подржи Србију у међународној арени по питању Косова и Метохије", истакла је Брнабићева.

Она је навела да је било речи и о инфраструктурним пројектима које реализују српска и кинеска страна, онима који су завршени, као и о онима који су у току или у плану, као и о све већем броју кинеских инвестиција у Србији.

Разговарало се и о пословању Железаре Смедерево, будући да је, како је подсетила, кинески председник Си Ђинпинг и био човек који је са српским руководством довео Хбис у Србију.

Подсетила је да је једна од важних инвестиција у Србији и кинеска фабрика гума у Зрењанину, "Линглонг".

"Много је тема, политичких и економских, и састанак је још једна потврда пријатељства и стратешког партнерства две земље, и тога да Србија и Кина деле визију света који је отворен, слободан за промет људи, робе, услуга и капитала, свет без баријера, без протекционизма, трговинских ратова", закључила је Брнабићева.

Сусрет с Макроном 

Ана Брнабић је разговарала и са председником Француске Емануелом Макроном, током свечаног пријема који је кинески председник приредио за лидере делегација које учествују на Другом кинеском међународном сајму извоза – Експо.

Пренела је новинарима да се Макрон срдачно захвалио што је она присуствовала комеморацији некадашњем француском председнику Жаку Шираку и што је Србија на тај начин указала поштовање Француској.

"У сваком тренутку и у сваком смислу показујемо да улажемо напоре и енергију у ширење пријатељства и партнерстава са свим земљама света", рекла је Брнабићева.

Премијерка се на пријему срела и са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом.

Разговори о квотама за челик

Сумирајући први дан посете Кини, током којег је разговарала са представницима Хбиса, Банке Кине и Хуавеја, премијерка је рекла да су то били разговори о конкретној сарадњи и пројектима који доносе бенефит за грађане Србије.

"Јако сам задовољна данашњим даном и разговорима о конкретној сарадњи и пројектима који би донели бенефит за грађане, састанцима о будућој сарадњи. Договорени су неки конкретни кораци који значе више посла за наше компаније, за наше грађане, за већи извос из Србије", пренела је Брнабићева новинарима.

Премијерка је посебно подвукла податак да је у првих девет месеци ове године извоз из Србију у Кину порастао 215 одсто.

"То показује отвореност Кине, као и да можемо даље да сарађујемо на узајамну корист", истакла је Брнабићева.

Пренела је да је са представницима Хбиса, власницима смедеревске железаре, разговарала о квотама за челик, као и о улагањима кинеске компаније у српску челичану.

"Срећна сам јер Хбис најављује улагања у нове технологије, како би Железара била још боља", рекла је Брнабићева.

Премијерка је подсетила да Банка Кине подржава кинеске инвестиције у Србији, а да је у разговору са руководством банке било речи у којим областима би она могла да се укључи – да финансира инфраструктурне пројекте, али и у откупу државних обвезница које би биле пласиране на кинеском тржишту.

"Очекујем да ће Банка Кине проширити пословање и увећати капитал који је уложен у Србију", рекла је Брнабићева.

Она је навела да је са представницима Хуавеја разговарала о развоју технологија, 5Г мреже, дигитализацији и изразила наду да ће се та компанија одлучити да Дата центар у Крагујевцу буде њихов центар у југоисточној Европи, и да ће о томе наставити разговоре.

Циљ да Србија на Експо сајму буде партнер Кини

Ана Брнабић ће бити међу главним говорницима који ће сутра отворити Експо у Шангају, а циљ је, како каже, да Србија на следећем или, евентуално, четвртом Сајму буде земља партнер Кини.

"Сутра сам један од главних говорника на отварању Експо сајма у Шангају и драго ми је што је та част припала и Србији", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, у обраћању ће говорити о заједничкој политици Србије и Кине – политици отвореног света и сарадње, а не протекционизма.

"Једна од ствари коју ћемо понудити и за коју се боримо, а о томе сам разговарала и са кинеским председником Си Ђинпингом, јесте да Србија жели да на трећем Експо сајму, наредне године, или евентуално, четвртом, буде земља партнер Кини", рекла је Брнабићева.

Српски привредници, њих око 20, представиће се, на српском економском павиљону на Сајму на којем се очекује учешће представника више од 100 земаља и региона, као и више 150.000 професионалних купаца из Кине и других земаља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара