Дачић: Што би САД именовале специјалног представника ако је ствар КиМ решена?

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да избор Метјуа Палмера за специјалног представника САД за Бакан није изненађење и да је Палмер и до сада на неки начин обављао ту функцију.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је избор Палмера само знак да САД желе да на неки начин фомализују оно што стално говоре, а то је да желе да подстакну брзо решење и да апелују на све стране на Западном Бакану да граде мир и стабилност.

Међутим, Дачић каже да мир и стабилност не зависе круцијално од самог избора Палмера већ је кључно хоће ли се појачати притисак на Приштину да укине таксе на српску робу.

Што се самог Палмера тиче, Дачић каже да је он ожењен Београђанком, што не мора бити предност, јер ће морати да доказује да није пристрасан. Ипак, добро познаје ситуацију у региону.

Према Дачићевим речима, хендикеп је што је дуго у Стејт департменту и има утврђен систем вредности и начин размишљања који можда ствара одређене стереотипе.

"Али мислим да добро прати ту линију нове америчке администрације и жељу да се постигне трајно решење и убрзање тог решења", навео је Дачић.

Како додаје, то је потврда свега што је говорио раније а то је да је Америка променила став, не о независности Косова, него о томе да то питање није решено већ да треба да се решава.

"Што би именовали специјалног представника да је ствар решена?", упитао је Дачић.

Напомиње да је сада ситуација значајно другачија и да америчка администрација жели да погура преговарачки процес. Дачић наводи да се формат дијалога неће мењати, и да ће остати у Бриселу

"Али какви ће бити резултати, видећемо, Зависи и од избора у Приштини, тамо сви обећавају да ће да укину таксе чим се заврше избори, да ли ће то бити, то је сада питање", рекао је Дачић.

Лош преседан у Хелсинкију

Говорећи о састанку у Хелсинкију на који су позвани представници Приштине, Дачић је рекао да је први пут од стране ЕУ промењен формат тог састанка али да је са аспекта Београда било прхватљиво да се учествује јер, када је реч о обележавању учесника, била су само имена људи на таблама а не обележја.

Додаје да је Шпанија изразила протест али и све земље ЕУ које нису признале Косово, чак и оне које су признале јер их Федерика Могерини није обавестила о промени формата.

Дачић додаје да је направљен лош преседан, нарочито зато што није било позитивних помака у региону, а посебно их није било од стране Приштине.

Наводи да је ЕУ гарантовала спровођење Бриселског споразума а данас то више нико не спомиње.

На питање о томе што ће Србија мроати да раскине споразум са Евроазијском унијом када се придружи ЕУ, Дачић је навео да Србија има споразуме о слободној трговини са разним земљама и да ће када постане члан ЕУ морати да поштује њену спољнотрговинску политику и царинску политику.

Ипак каже, да се превише пажње поклања свему томе јер Србија мора да штити националне, државне и економске интересе.

Како додаје, и сама ЕУ има више споразума о слободној тровини са неким другим земљама са којима Србија нема.

"Испада као да је овде у ћошку улазак у ЕУ, па сад све да укинемо да бисмо ушли у ЕУ. Сваке године су ми причали – само што не уђемо а то је на далеком штапу", рекао је министар спољних послова.

Указао је и да је Албанија земља која је сто посто испунила све што тражи ЕУ када је реч о спољној политици па опет не могу ни да отворе преговоре.

Да ли Приштина жели да престане са лобирањем за признање? 

Говорећи о захтевима да Србија не треба да ради на повлачењу признања Косова, Дачић је рекао да је у Хелсинију упитао да ли друга страна хоће да престане са лобирањем за признање Косова.

"Питам Пацолија, хоћеш ли да престанеш да лобираш за независност. Он ћути. Онда нећемо ни ми", поручио је Дачић.

Додаје да Приштина жели да се кандидује за Савет Европе и да њихова представница у Стразбуру жели да прави изложбу са одећом коју су жене носиле кад су биле силоване.

"Такве моридне ствари ми треба да поздрављамо и аплаудирамо?", упитао је шеф српске дипломатије.

Рекао је и да ће се на Бледском форуму састати са Метјуом Палметом и да зна да ће бити захтева да се престане са повлачењем признања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво