Дачић: Вештачки формат састанка, позвана територија

Министар Ивица Дачић указао је на непринципијелност састанка у Хелсинкију, јер му нису присуствовали само министри спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, већ и "територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић учествовао је у Хелсинкију, на неформалном састанку министара спољних послова држава чланица ЕУ и "партнера са Западног Балкана" и Турске.

Ивица Дачић је критиковао формат састанка, који су организовали висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини и финско председавање ЕУ.

"Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова држава чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, не видимо никакво оправдање за промену формата", навео је Дачић, саопштава Министарство спољних послова.

Истакао је да су критеријуми ЕУ за стицање статуса кандидата за чланство веома јасни и да је тај статус заслужен постизањем одговарајућих резултата у процесу придруживања, а на основу заједничке одлуке држава чланица.

"У том смислу је формат у коме је данашњи састанак сазван – вештачки, јер није базиран на тим критеријумима, и представља својеврсни преседан. Први пут у пракси је на састанак у овом формату позвана и територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. Свесни смо да је одлука о позивању суверено право Високе представнице, али, свеједно, морамо да укажемо на неприниципијелност", рекао је Дачић.

Приштина је главна препрека сарадњи

Ивица Дачић је рекао да је нејасно како овај састанак може допринети подстицању регионалне сарадње, када је свим учесницима јасно да у овом тренутку главну препреку за унапређење регионалне сарадње представља понашање Приштине.

Истакао је и да се Србији замера што је активна на међународном плану што је, додаје, сасвим легитимно. С друге стране, каже Дачић, оно што Приштина ради није легално.

"Неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, флагрантно кршење ЦЕФТА наметањем драконских такси на производе из централне Србије и из БиХ у износу од 100 одсто, покушај прављења војске противно важећој резолуцији Савета безбедности УН 1244, покушаји прекрајања историјских чињеница и злоупотреба културног наслеђа, ограничавање слободе кретања званичницима и грађанима из централне Србије на Косову и Метохији и слично, у том смислу никако не могу представљати кораке у правцу подстицања регионалне сарадње", рекао је Дачић.

Министар је напоменуо и да питања која су предмет дијалога са Приштином, не могу бити предмет регионалне сарадње пре постизања решења у оквиру дијалога. Регионална сарадња не може бити замена за дијалог, поручио је Дачић.

"Имајући све наведено у виду, као што смо у протеклом периоду већ више пута истицали, од ЕУ очекујемо да предузме одговарајуће одлучне кораке којима би утицала на Приштину да одустане од једностраних потеза и омогући наставак дијалога и допринесе смиривању тензија у региону", рекао је шеф српске дипломатије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се