Вучић: Изостанак реакције ЕУ – крај међународног права

Изостанак адекватне реакције ЕУ поводом последњих потеза Приштине, председник Србије Александар Вучић оценио је као "крај међународног права" и додао да од ЕУ више нема никаква очекивања.

"Не очекујем више ништа. Ако они нису реаговали на то што је човек (Хашим Тачи) рекао да се предомислио и да неће да испуњава Бриселски споразум (по питању Заједнице српских општина) који је сам потписао, јер су се промениле околности – то је крај међународног права. Више међународноправни уговори не значе ништа", рекао је Вучић новинарима у Лозници, где је почела изградња фабрике "Адијент".

Што се тиче владавине права на Косову, Вучић је иронично рекао да је "тамо изгледа највећи проблем на северу КиМ, док дроге нема на југу".

"Гњилане, Приштина, Пећ, Призрен, Урошевац, ту дроге упште нема, ту само поштење цвета, на све стране – то је њихова аргументација, а ви станете и... па шта на то да додате", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да су припадници косовских снага намерно деветоро Срба изубијали кундацима пушака или дршкама пиштоља.

"Оних деветоро Срба који никакве везе, чак ни по њиховим речима немају са кријумчарењем робе. Све су их намерно тукли кундацима у главу, нико није добио ударац руком или пендреком, сви су ударани или дршком пиштоља или кундаком пушке. Неко се припремао да изубија Србе", навео је Вучић.

Каже да га ништа није толико повредило као број Срба у Београду који навијају за албанске екстремисте који су тукли Србе, објашњавајући "како су то све криминалци".

"Језива кампања криминализације нашег народа коју су подстакли странци и поједине агентуре коју су прихватили одређени политички центри моћи у самом Београду јесте тако застрашујућа и директно уперена против виталних интереса и опстанка нашег народа", нагласио је председник.

Председник је и јутрос рекао да је апсолутно шокиран чињеницом да ЕУ није реаговала на изјаву Хашима Тачија да Приштина неће спроводити у дело што је потписала у Бриселу.

"ЕУ да спроводи закон, а не да придикује Брнабићевој" 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ЕУ треба да се бави провођењем слова закона, а слово закона је споразум који је потписан, а не да држи придике о лепом понашању премијерки Ани Брнабић.

Вучић је тако реаговао на питање новинара како коментарише оцену портпарола Европске комисије Маје Коцијанчич да је оно што је премијерка Ана Брнабић рекла за Косово увредљива реторика која нарушава договор.

"Важно је да није увредљиво кад неко каже – 'ово што сам потписао повлачим, нећу да проводим'. Интересантно је да нико није рекао нешто на то, али то јасно говори о односу који неки имају према нама", констатовао је председник додајући да то није ништа ново.

Указао је да Хашим Тачи каже да је потписао Бриселски споразум, али да се сада предомислио и да неће да проводи у дело Заједницу српских општина, а ЕУ не реагује, већ прелази на нешто што је препуцавање.

Што се тиче Ане Брнабић, каже, њена изјава није се односила на све Албанце.

Брнабићева је, према његовим речима, говорила само о Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадри Весељију, а не целом албанском народу.

"Они су све академици, сликари и књижевници. Суштина није да размишљају о нечијем речнику, него о провођењу слова закона, а споразум је то. Њихов посао је да се брину о спровођењу онога за шта су гарант, а моралне придике о лепом понашању за то увек имају времена", казао је он.

Ако ЕУ не реагује на Тачијеву изјаву, то је, каже, крај међународног права.

Важније фабрике него придике

Председник је навео да га није погодио Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ, додајући да је за грађане Србије много важније колико фабрика отварамо него то што ће неко од њих да нам држи политичке придике или што ће неки тајкуни да диктирају шта ће да пише у неком извештају.

"Није ме погодио. Насекирао сам се зато што се Ана (Брнабић) насекирала", рекао је он новинарима у Лозници на питање да ли је и њега као и премијерку погодио извештај Комисије.

Како каже, економске резултате су морали да признају јер то потврђују и ММФ и Светска банка и не могу бројеве да негирају, али да му се премијерка жалила на оно што се тицало парламента, медија.

"Рекла је – то није истина. Е, Ана, да је то једини, први и последњи пут да нешто није истина", рекао је Вучић и додао да је он тако преживљавао ствари 2014. године, око случаја "Тамнава".

"Онда су БИРН, 'Крик' лагали нешто са (Мајклом) Давенпортом око Тамнаве и повлачења воде. На крају смо дали три пута мање новца него што је реално коштало, секирао сам се, да ли то они хоће да кажу да смо ми украли новац, а борите се сваки дан. Али после сам научио да је то њихов посао да раде шта хоће, како хоће", каже Вучић.

"Немој да се секираш уопште, ти ради, одговараш српском народу и грађани Србије ће то умети да препознају", посаветовао је премијерку.

Брига због међусобних сукоба Албанаца 

Председник је рекао да је забринут због међусобних сукоба албанских лидера у Приштини, јер, како каже, када један од њих оде у иностранство, други може да изазове нешто на Косову.

Вучић је, у Лозници, упитан какав је став Србије пред састанак о Западном Балкану у Паризу пошто Приштина неће да укида таксе, рекао да није важно сада хоће ли бити састанка или на који начин ће бити одржан.

"Ко зна хоће ли бити Париза, у каквој форми и на који начин, шта ће до тада да се догоди", рекао је он и додао: "Забринут сам због међусобних сукоба албанских политичара. Харадинај је најавио да иде у Берлин, а други може да изазове нешто на Косову за то време."

Рекао је и да ће Србија, у сваком случају, гледати да помогне нашем народу.

"Наш народ неће бити усамљен, бићемо уз њих, као што је 99 одсто грађана Србије уз њих, сем оних који су увек на страни која је против Србије. Ти ће увек објашњавати да су против Вучића. Ја немам проблем да су против мене, али имам нешто против да су против Србије и свог народа", нагласио је Вучић.

Навео је да је са политичким противницима тешко разговарати аргументима, јер се они не руководе идејама и циљевима, већ идеологијом "власт по сваку цену".

Вучић је рекао да је задовољан што је у Скупштини Србије могао да изнесе чињенице о КиМ и додао да је важно да то о чему се говорило остане забележено и у штампаном облику, како би једног дана нове генерације могле да прочитају "колико смо видели унапред и колико смо знали, али нисмо имали довољно храбрости да разумемо какву политику треба да водимо".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво