Почела градња фабрике "Адијент", посао за 1.500 радника

У Лозници је почeла изградња фабрике "Адијент", америчке компаније која послује у 34 земље света и која је глобални лидер у производњи аутомобилских седишта. Председник Александар Вучић изјавио је да ће изградњом фабрике "Адијент" у Лозници бити обезбеђена будућност за 1.500 породица, али да ће оживети и сам град и цело Подриње.

Александар Вучић је нагласио да је ово данас убедљиво најважнија вест за нашу земљу.

"Лепа вест. После деценија пропадања Подриња, ми у два месеца постављамо камен темељац за другу фабрику", додао је Вучић.

Захвалио је "Адијенту" што је изабрао да у Лозници гради нову фабрику и истакао да их је управо држава молила за то и да је та компанија сматрала да је то најбоље место због вредних и добрих људи који знају шта је верност и оданост компанији која им пружа посао.

Истакао је да је "Адијент" до сада запослио 410 људи, а да има обавезу до краја 2020. да запосли укупно 1.500 људи, као и да их је молио да убрзају радове како би ти радници били што пре запослени.

Указао је да ће 1.500 породица имати загарантовану будућност и да ће Лозница оживети пошто ће имати више новца за улагања у развој инфраструктуре.

"То ће Лозници дати много више новца и прилика у будућности", поручио је Вучић. 

Нагласио је да је "Адијент" изабрао нашу земљу да прави фабрику у конкуренцији осам земаља и изразио очекивање да та инвестиција неће бити крај њиховог улагања у нашу земљу.

Председник је навео да је помоћ државе за ту инвестицију велика и да се мери милионима евра, као и да ће та фабрика помоћи да се привуку и други инвеститори и због тога је позвао грађане који ће ту радити да најбоље раде свој посао.

Истакао је да ускоро креће и изградња ауто-пута, односно брзе саобраћајнице Рума–Шабац и Шабац–Лозница и да ће то много олакшати грађанима тог дела Србије.

Захвалио је грађанима што су подржали државу и допринели развоју земље и нагласио да држава ништа не би могла да уради без њихове подршке.

Такође, навео је да ће се улагати више новца и у развој туризма у том делу Србије, да ће се видети како да се уреди простор око некадашње фабрике "Вискозе", затим да се уради болница и друго.

Важно је да показујемо да се у овим данима, који нису тако лаки, бавимо и оним што је од животног значаја за Србију и живот њених грађана, додао је Вучић.

Вучић је заједно са потпредседником пословне јединице "Адијента" за Европу, Блиски исток и Африку Владимиром Тепликом и градоначелником Лознице Видојем Петровићем положио временску капсулу која ће бити уграђена у темеље фабрике.

Теплик: "Адијент" у Србији због стратешке позиције и потенцијала

Србија је позната по својој квалификованој и пријатељски настројеној радној снази, брзом развоју инфраструктуре, стратешкој локацији и великом потенцијалу за даљи развој, рекао је Владимир Теплик наводећи разлоге због којих је амерички произвођач аутомобилских седишта и навлака одлучио да, у конкуренцији осам земаља, изабере Србију за изградњу новог погона.

Како је навео, фабрика у Лозници биће десети погон за производњу пресвлака и украсних делова за аутомобиле у региону Европе, Блиског истока и Африке.

Теплик је на церемонији обележавања почетка изградње фабрике истакао да је "Адијент" највећи глобални произвођач аутомобилских седишта, који у 238 погона у 34 земље света годишње произведе 25 милиона седишта.

"Више од 85.000 наших радника производи за најпознатије аутомобилске брендове широм света. Било да је реч о седиштима, наслонима или пресвлакама за наслоне, додавање украса нашим производима је један од последњих корака у производном процесу седишта, рекао је Теплик.

Додао је да ће погон бити изграђен на 13.000 квадратних метара и да ће бити опремљен најновијом технологијом за производњу пресвлака намењеним, пре свега, за европска тржишта.

"Тренутно су наши купци 'Нисан' и 'Дачија', а временом ће њихов број да расте", поручио је Теплик.

Подсетио је да погон "Адијента" у Бањи Ковиљачи запошљава 409 радника, као и да је у плану да се до 2022. запосли 1.500 радника.

Теплик је захвалио Влади Србије, Граду Лозници, Развојној агенцији Србије, владиним и локалним институцијама на сарадњи и подршци "Адијенту" да започне пројекат у Србији.

Вредност инвестиције више од 20 милиона долара

"Адијент" је америчка компанија која послује у 34 земље света и у више од 230 погона запошљава око 85.000 радника, а годишње произведе 25 милиона седишта.

У погону у Лозници ће се производити пресвлаке за ауто-седишта, а планирано је да у каснијој фази фабрика прошири производњу и на седишта за најпознатије аутомобилске марке.

Вредност почетне инвестиције у погон површине 13.000 квадратних метара је више од 20 милиона долара.

"Адијент" је 27. фебруара формално постао власник 4,3 хектара неизграђеног грађевинског земљишта у индустријској зони Шепак, када су уговор о условима бесплатног уступања те парцеле потписали градоначелник Лознице Видоје Петровић и заступник компаније Бојан Рајић. 

Одлуку о уступању земљишта донели су одборници Скупштине Лознице 10. фебруара ове године пошто је Влада Србије претходно дала сагласност на нацрт уговора.

Компанија "Адијент" је у јулу прошле године у изнајмљеном простору у Бањи Ковиљачи отворила погон за производњу навлака за аутомобилска седишта у којем је тренутно запослено 409 радника.

"Већа улагања у Мали Зворник и Подриње"

Вучић је посетио и Мали Зворник, на Дрини, где је обишао реконструисани културно-историјски објекат "Подземни град Карађорђевића", за чије је уређивање и санацију Влада Србије издвојила 32 милиона динара, а општина пет милиона динара.

Председник је током разговора са грађанима у Малом Зворнику рекао да ће Подземни град Карађорђевића привући 5.000 до 6.000 туриста годишње и да ће то обезбедити више новца за буџет општине.

"Надам се да ћемо читавом Подрињу и Малом Зворнику моћи да понудимо много више, а данас имамо више новца. Осим већих плата и пензија за грађане, желимо Подрињу да понудимо више у свим сегментима", рекао је Вучић и захвалио грађанима што су подржали тешке реформе и веровали да само радом можемо да мењамо ствари.

Председник је најавио да ће се више улагати у путеве том крају, да ће бити реконстуисан стари мост, као и да турски инвеститор треба до краја године да запосли 300 радника.

Један мештанин му је рекао да сточарство у том крају има велики потенцијал, на шта је Вучић рекао да управо сада држава највише субвенцијама подстиче развој сточарства.

Вучић је додао да би општина могла да тражи од Министарства пољоприведе да са додатних 20 или 30 милиона динара подржи субвенцијама развој сточарства. "Ако ће због тога људи да остану да живе и раде у Малом Зворнику, онда то урадите, то је ситан новац за нас", указао је председник.

Он је рекао, одговарајући на питања грађана, да ће бити решено и питање асфалтирања улица.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи