Мартиновић Мијатовићевој: Врхунско незнање, исти пракса у Словенији, Холандији, Немачкој...

Шеф посланичке групе СНС у Скупштини Србије Александар Мартиновић рекао је да је позив комесарке Савета Европе за људска права Дуње Мијатовић да српске власти преиспитају предлог закона којим се уводи казна доживотног затвора "врхунско лицемерје, безобразлук и незнање".

Мартиновић ке на конферецији за новинаре у парламенту рекао да га то што критика долази из једне европске институције не спречава да каже да је реч о "врхунском лицемерју и безобразлуку, али и врхунском незнању".

Ако желите да солите памет некоме, морате да знате више, а Дуња Мијатовић показује да не зна ни европску праксу ни законодавство, јер би морала да има у виду да институт који ми уводимо већ постоји у Холандији, Великој Британији, Немачкој, Словенији...", истакао је Мартиновић.

У писму министарки правде Нели Кубуровић, Мијатовић је позвала српске власти да поново размотре нацрт закона којим се уводи доживотна казна, без могућности условног отпуста за лица осуђена за неке од најтежих злочина.

Мартиновић је рекао да Дуња Мијатовић свесно или несвесно обмањује грађане када каже да не постоји могућност условног отпуста, јер, истиче, она постоји у законски прописаним случајевима.

"Овде се ради о томе да један део представника појединих европских институција по ко зна који пут показује лицемерје кад је у питању Србија", рекао је Мартиновић и упитао Дуњу Мијатовић да ли је слично писмо послала и владама Немачке или Велике Британије.

Према његовим речима, није први пут да се према Србији и њеним грађанима уводе двоструки стандарди.

Истакао је да је то "невиђено лицемерство и непоштен и некоректан однос" према држави која, каже, испуњава све међународне обавезе и чврсто је на европском путу, иако за то некада нема охрабрујућих потеза ни из Брисела ни из Стразбура.

"Али опстаће држава Србија, ма шта о томе мислила Дуња Мијатовић", рекао је Мартиновић.

Дoдао је да многи европски званичници нису ни реч рекли када је Приштина увела таксе на робу из Србије, на то што "привремене институције у Приштини воде осведочени ратни злочинци, као ни на сталне провокације у Хрватској".

"Не плашимо се државног удара"

Мартиновић је одбацио "алузије" да се власт у Србији плаши државног удара.

На питање да прокоментарише одредбу предлога измена Кривичног законика, о којима парламент расправља, а која предвиђа увођење казне доживотног затвора за тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, рекао је да таква пракса постоји у Европи и да није проблематична.

Додао је да су, међутим, проблематичне "драконске" казне које су изречене држављанима Србије у Црној Гори због учешћа у наводном државном удару у тој земљи.

"Мене то више брине него алузије да драконским казнама желимо да спречимо државни удар. Ко да изведе државни удар? Дуња Мијатовић, (Драган) Ђилас, (Бошко) Обрадовић? Обрадовић није успео да сачува посланичку групу, а жели да води Србију", рекао је Мартиновић.

Оценио је да је поступак у којем су изречене казне држављанима Србије у Црној Гори вођен на проблематичан начин и да је та земља показала да нема слуха за добру вољу Србије да се одржи мир и стабилност у реигону Западног Балкана.

Према његовим речима, поруке које Србија добија из региона не охрабрују да има адекватне саговорнике.

"То мене и све посланике већине у парламенту више брине, него алузије о томе како се плашимо државног удара", рекао је Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво