Конзулска времена амбасадора Скота

Скот или Скат? Та дилема појавила се чим је актуелни амерички амбасадор дошао у Београд и рекао како би волео да изговарају његово презиме. Током три године његовог службовања у Београду, изјаве које су различито тумачене само су се умножавале, до најновије – о генералу Лазаревићу на челу "Бесмртног пука". Шта нам то говори о моћи амбасадора великих земаља у Србији 2019? Да ли је амерички амбасадор изузетак или само први међу једнакима и какав је случај са другим државама сличне величине?

Дан после Дана победе и Дана Европе, Србију је на европске вредности подсетио амерички амбасадор. Није му се допало што је на челу колоне "Бесмртног пука" у Нишу био генерал Лазаревић, што је дипломата на свом Твитер налогу прокоментарисао речима: "Срамота је да осуђени ратни злочинац корача испред оних који желе да одају почаст савезницима који су умирали борећи се за правду и мир у Европи."

"Такве изјаве представљају безобразлук и нису дипломатске. Друга је ствар што смо се ми навикли, поготово од амбасадора Америке. Али то не може да се сматра дипломатским понашањем и сигурно није одраз поштовања према држави акредитације", сматра професор Дарко Танасковић, дипломата који је службовао као амбасадор СР Југославије и Србије у Турској, Азербејџану, Ватикану, при Унеску.

За спољнополитичког коментатора Бошка Јакшића нема провокативности у изјави амбасадора Скота о генералу Лазаревићу.

"Он (амбасадор) је само подсетио на вредности своје администрације у политици око ратних злочина, а онда бисмо могли да се сетимо да је прошле године Европска комисија у извештају саопштила да Србија веома споро напредује у имплементацији стратешког споразума око ратних злочина; дакле – ништа ми посебно ново нисмо чули", каже Јакшић.

Ипак, није то први пут да неки гест или изјава актуелног америчког амбасадора изазове реакције у јавности. Тако је било и недавно – током предавања у једној школи у Апатину, када је основцима показана мапа Србије на којој је Косово било одвојено јасном границом, на шта су чак и ђаци бурно реаговали.

Ипак, професор Танасковић појашњава да не треба исто тумачити различите ситуације.

"Када је реч о Кососву и Метохији, Амeрика је један од главних покровитеља и америчка амбасада и МЦП увек наглашавају да је Косово сад суверена држава. Ако је амбасадор донео у ту школу такву мапу или је она била део његовог предавања, па постоји граница, то је део америчке спољне политике и ту се не можемо бунити, осим што нам није пријатно. Али, ако он у Влади Србије каже – не може се рећи тзв. Косово јер Америка то признаје, то је онда већ нешто друго, ту постоје различите ситуације и потребна је мера и такт које овом недостају", подсетио је Танасковић на још један од недавних наступа америчког дипломате.

"Дипломатски" правопис и негативне асоцијације

И то су тек неки од наступа који показују неки би рекли – одсуство такта, а неки други – осионост представника великих сила. А и једни и други примећују – није све у понашању госта, има нешто и до домаћина. Тако подсећају да смо и више од добродошлице показали пре три године, када смо занемарили сопствени правопис и презиме амбасадора на српски језик транскрибовали другачије него што бисмо то учинили са неким другим речима из енглеског језика.

"Начин на који сте изговорили његово презиме Скат, а не Скот говори да он има код нас специјалан статус и да се то изговара тако да то не би упућивало на другу реч која има значење које може да изазива негативне асоцијације, а у другим случајевима сличних презимена о томе не водимо рачуна", сматра професор.

За Бошка Јакшића нема дилеме: презиме амбасадора је Скот, са "О", "као што за виски не кажемо скач него скоч и изговарамо Скоталанд а не Скатланд". Сматра да је то што је у неким круговима усклађен правопис са међународном политиком пример непотребне снисходљивости, која је ступила на сцену одмах по доласку Кајла Скота у Београд, фебруара 2016.

Фебруара ове године, три године пошто је дошао у Србију, амерички амбасадор упутио је земљи домаћину још једну критику.

"Србија је изабрала погрешну страну историје", рекао је амбасадор Скот, поводом става Србије о догађањима у Венецуели. И то су тек неки од дисонантних тонова које смо од амбасадора чули од почетка ове године. Ако кренемо даље у прошлост – нашло би их се још.

Иначе су амбасадори утицајних земаља у Србији више од дипломатских представника своје земље. Амбасадори су и доносиоци порука. Уз правило "не убијај гласника", саопштавали су и тешке вести.

"Ми смо били сведоци 2007. године једне изјаве тадашњег немачког амбасадаора Цобела о Косову, Војводини и Санџаку, па 2011. бивши руски амбасадор је одржао лекцију на Београдском безбедносном форуму о томе какву политику Србија треба да води о Косову. Ми дакле видимо да то не припада само једној страни, него је сви користе у одређеним временима када би да промовишу што више сопстевене интересе", подсећа Бошко Јакшић на "савете" које је Србија током протекле деценије добијала од представника великих сила.

"Наш народ каже – не може шут са рогатим. Али и наш Његош је рекао – тврд је орах воћка чудновата. Према великим силама човек има нешто другачији однос, мада тако не би требало да буде. А опет постоји и моменат навикавања дипломата да се тако обраћају", каже Танасковић.

"Није само до нас, зависи и од великих сила и власти које су тренутно у тим великим силама. Ми данас имамо пример да је амерички амбасадор у Берлину готово омрзнута фигура, и отворено се меша у немачку унутрашњу политику тако да ми нисмо никакав изузетак и не односи се то само на мале земље, показује се да велике силе, када дође до великих окршаја, користе све па и дипломатску неетикецију, јер ангажман дипломата на такав начин не би могао да се подведе под неке Женевске конвенције", каже Јакшић.

Танасковић подсећа и да је недавно у Турској председник Ердоган одбио да прими специјалног саветника Болтона, који је врло утицајан и у САД и у међународној политици, већ је на разговор са Болтоном послао свог специјалног саветика, правдајући то истим нивоом разговора.

"Наравно, не можемо ми тако у свему, али неки степен чврстине би био користан", каже Танасковић.

"Ви сте свет"

Оно што јесте у складу са добром дипломатском традицијом јесте подсећање на заједничке тековине. Тако нас је америчка амбасада, управо за време мандата актуелног амбасадора, подсетила и на лепе моменте у дипломатским односима Србије и Америке: на годишњицу подизања српске заставе на Белој кући или пак на домете неких Срба који су остварени у Америци, на оно што Михајло Пупин представља.

"Поготово је потреба неких, када су лоши периоди и када сматрају да оправдано деле неке критике, да онда балансирају ствари и одмах хоће то да компензују похвалама и подсећањима да није увек било тако лоше, да је било периода кад је било добро, али то исто тако спада у оно што се зове дипломатски занат", каже Јакшић.

"Сам амбасадор Скот је недавно рекао да смо ми савезници и да се САД држе тог савезништва, да смо се у једном тренутку разликовали, али да је и то део наше заједничке историје. И то је њихов став и тако се и мора третирати, али не и онда када се инсистира на негативном интересу да се нарушавају легитимни интереси Србије", категоричан је Танасковић.

Није лако одредити праву меру. Исто тако – чињенице су и да је јавност осетљивија на коментаре који јој нису по вољи него на оне који јесу, као и да неке дипломате ипак имају више права неко неке друге. 

Чини се да оно што је о конзулским временима у деветнаестом веку писао најпознатији књижевник међу диполоматама у двадесетом веку не престаје да важи и у XXI веку. Наше су се касабе навикле на конзуле и на различито понашање девлет-мусафира.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Одговор: "Дипломата"

На сву срећу па ниси дипломата, па не можеш своју идеју да спроведеш у дело. Врло би се лепо провео као дипломата и каријера би ти трајала максимум недељу дана.

(среда, 15. мај 2019, 11:30) - braka [нерегистровани]

Samo kažem

Gospodin ambasador je sve samo ne marginalac, bavi se Srbijom već 30-tak godina.

(среда, 15. мај 2019, 07:51) - anonymous [нерегистровани]

1000 пута поновљена лаж - постаје истина...

...или класично испирање мозга амбасадора Скота! Може он да то зове дипломатијом, а бомбардовање наше земље-старог савезника(?) '99-е неразумевањем, али права дефиниција је: "вређање здравог разума". Да није жалосно, било би смешно....

(среда, 15. мај 2019, 03:12) - anonymous [нерегистровани]

A sta bi ...........

G-din ambassador rekao kada bi, recimo, ambassador Meksika dosao u Apatin i prikazao "pravu" kartu Amerike, gde su Kalifornija, Nevada, Uta, Arizona i Teksas pripojene Meksiku? Mozda bi tada G-din ambassador shvatio sta KiM znace za psihu jednog prosecnog Srbina.

(уторак, 14. мај 2019, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Ambasador Skot

Ambasador Skot
Nemojte da nam drzite cas iz istorije, Srbija je jedna od najstarijih drzava sveta, ako vam je ovde kod nas neugodno bice nam veliko zadovoljstvo da vam vidimo ledja, sretan vam put i molim vas ne okrecite se...

(уторак, 14. мај 2019, 22:20) - Vlajko [нерегистровани]

Alo bre

Dosta više sa marginalcima. Dođu ovde da sole pamet. Kada odu u svoje države odu u mirovnu i niko su i ništa. Zato je Montgomeri ostao kod nas u Crnoj Gori, okrenuo priču i govori ono što svaki čovek misli. Ovaj trenutno ne zna ni koga zastupa, da li američku administraciju, stejt department ili predsednika. Njihovi stavovi trenutno nisu u potpunosti usaglašeni.

(уторак, 14. мај 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

Nespojivo

U ovoj diskusiji ne učestvuju "dva velika stručnjaka" već samo jedan - gospodin Darko Tanasković. Jakšić je bez znanja i ne priliči mu termin "stručnjak" ni u jednoj situaciji.

(уторак, 14. мај 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Skot

U svakom slucaju. Vreme je za status "persona non-grata" i da mu se pod hitno otkaze akreditacija i dobrodoslica. Takodje, konzularno poslovanje i usluge su katastrofalno pogorsani u njegovoj ambasadi sa uvecanjem odbijenih zahteva za vize otkako je doticni dosao da sluzbuje i provodi se po Srbiji.

(уторак, 14. мај 2019, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Diplomatske i druge izjave.

Mešanje u unutrasnje poslove suverene zemlje i izjave ovakve vrste po standardima sile, koja je izvršila agresiju prema toj zemlji su diplomatski nedopustive. Medjutim, njegovoj ekselenciji ambasadoru Skotu to nije prvi a verovatno ni poslednji put.

(уторак, 14. мај 2019, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

"Дипломата"

Не само господин Скот, већ и многе друге америчке дипломате нису свесне да људи имају своје достојанство. Хегемонија на коју су навикли им не дозвољава да друге нације доживљавају као равноправне. Што се скандала у Апатину тиче, морамо да се побринемо данам се то више не дешава. Ускратити дипломатама из земаља које су признале Косово да икада више говоре у нашим институцијама образовања. Да сам се тамо нашао много оштрије бих протестовао од присутних наставника.