Вучић у Тирани о Косову: Улазимо у тешку фазу

Председник Александар Вучић рекао је новинарима у Тирани да је јасно да, када је реч о Косову и Метохији, не идемо у "мирније и лакше воде".

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима након састанка лидера процеса Брдо-Бриони, рекао да се чуло и видело колико има "сваковрсних сукоба не само на Западном Балкану већ и нешто шире".

Председник је рекао да је задовољан што је разговор био "отворен, релаксиран", што је било неуобичајено.

"И ја сам им (Приштини) рекао: не вреди, можете да позовете Колинду (Грабар Китаровић), (Борута) Пахора, Американце, то је питање односа Срба и Албанаца, ми то морамо да решимо, нема силе која може да натера Србију да се понаша супротно својим националним интересима", поручио је председник.

Додао је да је представницима власти у Приштини рекао да разговори нису театар у ком се за унутрашњу јавности "причају бајке о уједињавању".

"Улазимо у тешку фазу. Резултати су такви да ће нам бити све теже, неће бити нимало лако, виделе су се и спојиле бројне тезе и у БиХ. Наше је да наставимо да радимо", истакао је председник додајући да је "јасно да не идемо у мирније и лакше воде".

"Али шта да радите. Некада дођу и та тежа, вунена времена, како би рекао Ђого", додао је председник.

Вучић је поново упитао зашто се, када се решава питање Срба и Албанаца, позива "још 500 њих".

"Шта брига оног са Малте како ћемо решавати своје проблеме? Правите театар од свега да бисте нашли десет оних који се не слажу. Најлакше је наћи разлог да будете против нечега", указао је председник.

Вучић је истакао да са Албанцима ипак мора да се разговара ради будућности.

"Срби и Албанци ће бити највећи народи у наредних 100-200 година, ако нећемо да урадимо нешто за наредних 200 година, онда је то јако лоше од нас", напоменуо је Вучић. 

Одговарајући на питање о "хладном руковању са Тачијем", Вучић је узвратио контрапитањем: "Како треба да се рукујемо и шта да радимо? Једино можете да кажете 'Добар дан' и 'Ај, здраво'". 

Упитан зашто једини нема фотографију са иницијаторима самита процеса Брдо-Бриони и председником Албаније и да ли је то пропуст организације, Вучић је рекао да "нема појма" и да се тим није бавио.  

Додик: Дискусија квалитетна и реална

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је након састанка да је дискусија била квалитетна и реална.

"Желим да изразим задовољство да сам овде могао директно да одбраним позицију РС, која је од стране Тачија била приказана као бабарога", навео је Додик.

Према његовим речима, председник Вучић је веома конструктивно и аргументовано указао на потребу дијалога који би требало да се ојача.

"Било је релаксирано, јер смо самостално могли да бранимо позиције. Оно што је речено, и чиме сам био задовољан, јесте да је Вучић бранио ставове Србије. Рекао је Тачију да му не може помоћи ни Америка ако нема подршку Србије", навео је Додик.

Додик је нагласио да ће у дијалогу подржати оно што каже Србија и Београд.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво