"Балканска међа" забрањена у Бујановцу

Српско-руски филм "Балканска међа", инспирисан ратним догађајима на Косову и Метохији 1999. године, неће се приказивати у Дому културе у Бујановцу иако је најављен.

РТС сазнаје да је директор забранио приказивање да не би изазивао тензије. О томе нико у овој установи званично није хтео да говори, јер је директор одсутан.

Ни у локалној самоуправи нико није хтео да се огласи, а и већина Бујановчана са којима смо контактирали избегавала је да говори о томе, или нису били упознати са репертоаром.

Продукцијска кућа "Архангел студиос" потврдила је да је приказивање филма отказано, без образложења и без обзира на чињеницу да је постојало велико интересовање публике за филм. 

Овим поводом се огласило и Министарство културе и информисања, наводећи да са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних да не прикаже филм.

Одлука је, кажу, политички провокативна. 

"Балканска међа" је српско-руски филм који приказује акцију руских специјалаца на приштинском аеродрому непосредно после бомбардовања 1999. године.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

братсво и јединство

Лудило.

(четвртак, 18. апр 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Истина

По тој логици не постоји ратни филм у коме неко неће бити увређен. Зашто онај филм Анђелине Џоли није из истог разлога забрањен? Тежи је одговор на питање зашто Срби праве филмове у којима пљују по себи.

(среда, 17. апр 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Realno. 2

Da,da. Kako da ne!

(среда, 17. апр 2019, 21:54) - Рауш [нерегистровани]

Ко воли нек изволи

Филм да се прикаже, а ко неће да гледа не мора.

(среда, 17. апр 2019, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Neke ljude boli istina koja se pokazuje u filmu pa zato nežele da ga i drugi gledaju

(среда, 17. апр 2019, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

Srbija na koljenima....

Puno je mjesta u Srbiji gdje je ovakav ili slican scenario moguc.

(среда, 17. апр 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Тужба

Како филм не диже међунационалне тензије, а забрана филма представља дискриминацију, онемогућавање људи да гледају филм и утиче на продају и бизнис који филм доноси, мислим да је добро да се нађе начин да се тужи управник за овакав поступак.

(среда, 17. апр 2019, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Znaci Bujanovac nije u Srbiji ?

Najsmesnije u celoj prici je obrazlozenje ministarstva kulture koje zali zbog otkazivanja filma u gradu na teritoriji drzave na kojoj je to isto ministarstvo nadlezno. Znaci, predsednik jedne opstine ima vecu moc od ministarstva. Ovo samo u Srbiji moze da se vidi i mislim vise nigde. Strasno je na sta je ova Srbija spala.

(среда, 17. апр 2019, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana?

Kako neko u Republici Srbiji može da zabrani prikazivanje filma koji nigde nije zabranjen? To je drugo da ga zabrane englezi, rusi, tunižani, ali neka mi neko objasni kako je zabranjen u Srbiji?!?

(среда, 17. апр 2019, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

Gagi

Srbi nisu do sad napravili ni jedan film u kome bi kao u ovom ruskom na istinit nacin bila prikazana golgota kroz koju je nas narod prosao u borbi za slobodu i svoju drzavu 90ih. Srbi su pocisceni iz Hrvatske a iz Federacije ih je proterano jos i vise. Mi pravimo neke filmove neutralnog karaktera u kojima, sto bi rekao Sojic, ne zna se ni ko je agresor ni ko zrtva.