Реаговања на покушај упада присталица СзС у Стари двор

Поводом покушаја упада представника Савеза за Србију у Стари двор, реаговали су премијерка, градски функционери и бројни функционери владајућих странака.

Жао ми је што је део опозиције у оквиру Савеза за Србију данас поново изазвао насиље покушајем упада у Скупштину града, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић је поручила представницима СзС да могу да покушавају да праве инциденте и насиље, али да им неће успети.

"Апсолутно им је јасно да демократским путем не могу ништа да ураде. Они већ неколико недеља уназад показују да је насиље једини пут како они желе да ураде нешто и како желе да освоје власт у Србији. То се неће десити. Србија је демократска земља, они представљају јако, јако велику - мањину", рекла је премијерка одговарајући на питање новинара после отварања Дигиталног самита Западног Балкана.

Нагласила је да ће Влада Србије сачувати мир и безбедност и да ће умети да одбрани демократску вољу грађана које је, каже, током свих ових година показана на изборима.

"Србија је пристојна, нормална, толерантна, земља сарадње. То што СзС показује једно другачије лице једне мањинске Србије је само нихов проблем. У тренутку када имамо регионални самит и госте из региона, целе Европе и целог света, више од 4.000 ученика, они на тај дан желе да покажу тај лик Србије. То је њима на част", навела је Брнабићева.

Додала је да је о покушају упада присталица СзС у Скупштину града чула током самита и поручила да је најлакше изазивати насиље, а најтеже је бити кооперативан и отворен за дијалог.

Радојичић: Насиље недопустиво као политичко средство

Градоначелник Београда Зоран Радојичић најоштрије је осудио чин лидера СзС-а истакавши да су припадници опозиције показали непоштовање према институцији Скупштине града Београда, према женама, а тиме и према свим грађанима.

Радојчић каже да саосећа са женама које су данас претрпеле велики стрес, оцењујући да су се понеле храбро.

Према његовим речима, недопустиво је да се у граду који је толико пута васкрсао из рушевина, акти насиља и упада у институције користе као политичко средство.

Сматра да се једино дијалогом и компромисом може доћи до сваког решења.

Осврћући се на захтев представника Савеза за Србију који су испред Старог двора тражили да им се обрати, Радојичић истиче да је увек спреман за разговор на цивилизован начин, а не насилно.

Помоћник градоначеника Андрија Младеновић рекао је да је покушај упада лидера опозиције и њихових присталица у Стари двор незабележена појава у историји.

"То се граничи са лудилом. Угрозили су безбедност неколико особа, а све је то део насиља које се наставља", истакао је Младеновић гостујући у Београдској хроници РТС-а.

На тврдње лидера опозиције да су спречени да предају своје захтеве на писарницу, Младеновић каже да није било ниједног документа.

"Своје захтеве треба да предају на писарницу која се налази у згради на Тргу Николе Пашића као и остали грађани", навео је Младеновић.

Михајловићева: Женама је доста насиља 

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић подржала је реакцију жена запослених у Скупштини града Београда, које су спречиле лидере опозиционог Савеза за Србију да упадну у зграду у којој се налази градоначелник Београда. 

"Нема бољег одговора на то да је неко претерао, као што претерују Бошко Обрадовић и остали лидери Савеза за Србију, од тога када жене одлуче да им кажу: 'Е, сад је доста'. Јер, женама је доста Обрадовићевог насиља, изазивања нереда, сукоба, неваспитања, гурања, вређања, урлања. Жене из Скупштине града су показале да су закон", рекла је Михајловићева, саопштено је из њеног кабинета.

Члан Председништва СНС-а Небојша Стефановић оценио је да су нови напади лидера Савеза за Србију на жене само још једна потврда да је њихова политика заснована једино на обрачуну са женама и поновио да насиље није и неће бити дозвољено нити прихватљиво у Србији.

Како је навео, једино питање које остаје после нових срамних обрачуна, у којима су и две жене повређене, јесте ко ће бити следећа дама на којој ће показати своју "храброст" и "џентлменство".

Истакао је да му је жао жена које су, како наглашава, нажалост морале да трпе насилнике попут Бошка Обрадовића и других представника Савеза за Србију и истовремено им је исказао огромно поштовање "што су стале на пут насилницима и што нису дозволиле да победи тиранија мањине".

И министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, најстроже је осудио је догађаје испред Старог двора поручивши да Влада неће дозволити било какав облик насиља у земљи која тежи да буде модерна, развијена демократска држава и која се залаже за равноправност свих грађана.

Председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић оценила је да су Бошко Обрадовић и његови следбеници потврдили да је једина политика Савеза за Србију промоција насиља.

Члан Председништва СНС-а Нела Кубуровић изјавила је да су жене у Србији данас одлучно рекле "стоп" насиљу и фашизму.

"Жене су данас показале да су јаче од најгорих увреда и претњи, када су без трунке страха од насилничког клана Обрадовића, Ђиласа, Јеремића и осталих, стале у заштиту своје државе и институција", навела је Кубуровић у изјави за медије и истакла да држава Србија неће више толерисати малтерање њених грађана и деградирање својих институција.

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Марија Обрадовић истакла је да држава има механизме који ће заштити све, а посебно жене да могу слободно да се крећу и обављају своје професионалне активности, како у Београду, тако и широм Србије.

На конференцији за новинаре на којој су учествовале и посланице СНС-а, Обрадовићева је навела да је данашњи инцидент испред Скупштине града показао да је СНС била у праву када су говорили да опозиција неће стати са насиљем, јер је агресија њихов политички програм.

Члан председништва СНС Биљана Поповић Ивковић рекла је да је више него шокирана и згрожена покушајем насилног упада Бошка Обрадовића и одборника СЗС у Стари двор.

Очекује да ће за насиље и како је рекла, "љотићевске идеологије" којим тероришу грађане и одговарати.

Жене запослене у Градској управи поручиле су да показале да за насилнике нема места у модерној Србији.

Марко Ђурић: Неће победити пристојну Србију 

Реаговао је и потпредседник ГО СНС-а, Марко Ђурић.

Поручио је да лидери Савеза за Србију, са својим фалангистима и моторним тестерама, никада неће победити пристојну Србију.

У изјави достављеној медијима, Ђурић је казао да њихови екстремисти никада неће бити јачи од стотина хиљада добродушних и вредних људи који политику председника Александра Вучића подржавају зато што су одговорни према својој будућности и будућности своје земље.

Упозорио је да најава Вука Јеремића о "радикализацији" протеста опозиције потврђује ко је највећи проповедник насиља у Србији, и каква је намера оних који силом упадају у институције, подижу барикаде на улицама Беорада и перманентно у друштву стварају атмосферу конфликта.

"Нека се не надају да ће им бити дозвољено да тероришу суграђане, да блокирају институције и саобраћајнице по Србији, или да камионима газе српске полицајце, онако како су то недавно желели да учине усред Београда", истакао је Ђурић.

Покушај упрада лидера СзС у Стари двор осудили су и шеф одборничке групе СНС у Скупштини града Београда Александар Мирковић као и председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић. 

"СПС осуђује насиље присталица СзС"

Социјалистичка партија Србије најоштрије је осудила насиље присталица Савеза за Србију.

"То је показатељ њихове политике немоћи, али и жеље да недостатак народне подршке надоместе насиљем, инцидентима и радикализацијом протеста. Тиме се наноси велика штета Србији", рекао је лидер СПС-а Ивица Дачић за Танјуг.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин позвао је државу да реагује пре него што, како је рекао, "фашисти изазову сукобе у којима ће неко страдати".

Вулин је истакао да се Србијом влада у складу са вољом народа, и резултатима избора, не вољом странаца, не силом "фашистичких фаланги".

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма осудио је покушај упада у Скупштину града дела опозиције, оценивши га као још један у низу силеџијских напада на државне институције и позвао је надлежне да у складу са овлашћењима зауставе безакоње и малтретирање грађана.

УНС и НУНС осудили су вређање и ометање новинара и позвали све актере на политичкој сцени да то не чине и да приликом протестних манифестација поштују аутономију и интегритет медија, пошто је новинарка ТВ Прве Јована Јованчић названа је "СНС ботом".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије