Демонстранти изгурали обезбеђење РТС-а, разбијена стакла и оштећен аутомобил

Током синоћног упада демонстраната у зграду РТС-а није било повређених радника јавног сервиса. Демонстранти су били на свим спратовима, као и на крову зграде. Један од њих је кроз зграду јавног сервиса шетао са моторном тестером у руци. Штета је причињена на улазним вратима и прозорима који су сломљени, а оштећено је и једно возило. Шеф обезбеђења каже да су покушали да зауставе демонстранте на улазу, али да су их они изгурали.

12.10 – Држава неће дозволити да насиљем угрожавате било кога, поручио је Александар Вучић на ванрендој конференцији за новинаре поводом упада демонстраната у зграду РТС-а. 

10.50 – Управни одброр саопштио је да РТС као јавни медијски сервис не сме да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера.

08.10 – Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић каже да држава мора да учини све да не дозволи да установа попут јавног медијског сервиса буде изложена оваквој врсти напада.

07.20 – На власт се не долази са фантомкама и моторним тестерама, поручио историчар Немања Старовић.

07.10 – Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић каже да ће тражити осуду међународних удружења новинара. Оно што су лидери опозиције урадили синоћ показује да не желе слободан РТС, истиче Радомировић.

Група демонстраната "Један од пет милиона", предвођена лидером Двери Бошком Обрадовићем, је синоћ око 20 часова упала у зграду Радио-телевизије Србије, где су им се придружили лидери још неколико опозиционих странака.

Демонстранти су у зграду ушли са моторном тестером, ходнике су излепили тракама, а сломили су и стакло на улазним вратима и прозорима унутар зграде.

Руководилац службе обезбеђења РТС-а Горан Најдановић каже да демонстранти сваке суботе долазе до улаза у Таковској улици, где излепе зграду и одрже перформанс, а да је синоћ тамо ушао и њихов камион.

"Све је било мирно, а онда сам добио позив од колега у Абердаревој. Када сам сишао доле, гомила људи већ је била на улазу. Почели смо да се убеђујемо, да им објашњавамо да то није начин. Стали смо на врата да их спречимо, међутим Бошко Обрадовић и остали су кренули, изгурали су нас. Ја сам наложио да се позове полиција", каже Најдановић.

Око 100 људи ушло је у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

"Срећом, нису знали где се студио налази и ту су слутали, убеђивали смо се и јурили по ходницима. Били су у деску, где су разговарали са дежурнима", каже Најдановић.

Истиче да је ситуација била веома напета.

"Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику", наводи шеф обезбеђења.

До физичког инцидента дошло је када су демонстранти кренули да траже студио, како би се директно укључили у Дневник. У томе су покушали да их спрече припадници обезбеђења и уредници, које су ови изгурали.

"Полиција је дошла за око пола сата. Нису интервенисали већ су ушли у зграду и почели преговоре да изађу мирним путем. То је трајало све до 21 час... Они су се бунили, полиција их је опоменула, упозорила да изађу. Пошто нису хтели, полиција је полако кренула једног по једног да изводи из зграде", каже Најдановић.

Неки од њих покушали су поново да уђу, али им није дозвољено јер је полиција направила живу ограду. Протест је настављен испред доњег улаза у Абердаревој улици.

"Око тог улаза је била велика група људи, ту су направили штету – поломили наш аутомобил и бацали ограде", каже шеф обезбеђења РТС-а.

Демонстранти су окупирали РТС више од четири и по сата. Генерални РТС-а Драган Бујошевић поручио је да запослени нису могли да раде свој посао и извинио се гледаоцима.

Извинио се и запосленима који су у тренутку упада били у згради.

"Ми, а ни држава нисмо омогућили да нормално раде свој посао, онако како заслужују", рекао је Бујошевић.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је синоћ на ванредној конференцији за медије да је ухапшена једна особа, због напада на полицајца.

Истакао је да је без превелике употребе силе полиција заштитила запослене на РТС-у и да је, поштујући закон, успоставила јавни ред и мир у згради.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мар 2019, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Zatvor

Neverovatno koliko bahato se ovaj jedan minorni deo naseg drustva ponasa i pokusava da nametne svoju vlast. Drzavo molim te zastiti Srbiju koja bira svoje predstavnike na izborima a ne nasiljem na ulicama.

(недеља, 17. мар 2019, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

eee

Kaze Djilas da nije bio organizovan upad na RTS vec da je narod zbog nezadovoljstva...Pa da, samo su ovi sa motornim testerama slucajno bili u prolazu pa i oni upali...sramno i ne znaju da lazu... samo sto 1000 coveka nije volja naroda!!!

(недеља, 17. мар 2019, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

избори

Протести су ок, али насиље је за суд. Ако хоћете власт изађите на изборе.

(недеља, 17. мар 2019, 13:22) - Solunac [нерегистровани]

Opet...

Demonstanti sigurno nisu.
Traži se vlast bez izbora.
Kakva je to opozicija?
Opet da nas gurnu u žabokrečinu?

(недеља, 17. мар 2019, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Jedan tamo

Ja mislim da će se ovim buntovnicima sve odbiti o glavu na sljedećim izborima. Imat će još manje glasova na izborima. Ne mogu da akceptiraju da većina glasača podržava Vučića. Vučić je daleko od perfektnog ali je za Srbiju uradio više od njih. Bili su dugo vremena na vlasti a nije bilo bolje. Sada kada eventualno Folksvagen želi da dođe u Srbiju ove "demokrate" sve čine da do toga ne dođe. A neko spomenu motanje kablova. Pa i Slovaci i Česi i Poljaci su motali i sada motaju kablove ali napreduju. Šta je alternativa? Ulaziti sa testerama u javne institucije!?

(недеља, 17. мар 2019, 12:00) - sara [нерегистровани]

demonstranti izgurali.....

Ne pripadam ni jednoj partiji, već zaključke donosim, po rezultatima onih koji su upravljali državom. Ono što se dogodilo ispred RTS, je za osudu i ispod svake kritike. Jedni te isti tipovi koji na silu hoće vlast, a plaše se izbora. Jedino što zameram RTS-u je, što ne sazove okrugli sto, opozicije i ovih na vlasti, pa da narod javno čuje, ko šta je do sada uradio!!!!. Mislim da se opozicija toga plaši, jer ništa nije uradila kada je bila na vlast. 

(недеља, 17. мар 2019, 11:59) - mm [нерегистровани]

sve sa motorkom u rukama . I ja se pitam?

bas cudno sto ih nisu pustili.

(недеља, 17. мар 2019, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

Re: Samo da pitam

Pa nije RTS kazino pa da puste na pet minuta maloletnu decu, iako po zakonu to nije dozvoljeno.
Huliganima nije mesto tamo gde se kutura promoviše. Oni su sami izabrali ulicu umesto priprema za izbore. Kada su videli da nema efekta (a bili su ubeđeni da će ko zna šta postići), onda su postavili decu ispred sebe - pa hajd po mraku u RTS...gađaj jajima, žvrljaj i pravi štetu i traži pristup kamerama.
Čitaj malo istoriju - srednji vek je odavno prošao.

(недеља, 17. мар 2019, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Sve rade u interesu Albanaca!

Sve sto trenutno rade pristalice takozvanog Saveza za Srbiju jesu zapravo anti-srpski potezi! Na dan godisnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, svojim antisrpkim aktivnostima lideri i pristalice nazovi SZS bacaju u senku tu strasnu godisnjicu!

(недеља, 17. мар 2019, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Samo da pitam

Što nisu dozvolili opoziciji da nastupi na RTS-u, ta 3 ( tri) minuta koliko su tražili??