Вучић у Јужном Банату – најављена брза саобраћајница до Румуније

Посетом Јужнобанатском округу председник Србије Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије". Обишао је Опово, Банатско Ново Село, Вршац, Белу Цркву, Ковин и Панчево, где се на централном тргу обратио грађанима. Током посете је поручио да брине о Јужнобанатском округу и да се ради на бољим условима за најмлађе и најстарије. Вучић је истакао значај изградње нових путева у том крају.

Председник Србије Александар Вучић најавио је, током посете Јужнобанатском округу, да ће у наредних шест, седам или осам година бити завршена брза саобраћајница са "две плус две траке", Панчево – Вршац, до румунске границе, дуга 86 километара.

"Чекамо Румуне да нам кажу да ли ће да граде ауто-пут или ће да остане на брзим саобраћајницама", рекао је Вучић новинарима у Вршцу.

Навео је да се очекује да до краја ове године буду завршене све припреме за брзу саобраћајницу и да се потом крене са изградњом тог пута.

Вучић је сумирао све "тачке" на којима се ваља ангажовати, те истакао да је током ове кампање чуо шта све и где прецизно треба урадити да би се олакшао и унапредио живот грађанима.

Истакао је значај ауто-пута Београд – Зрењанин, од Пупиновог моста, у дужини од 56 километара. Како је рекао, преговара се са Кинезима, а цена тог ауто-пута била би око 280 милина евра.

Поменуо је и изградњу ауто-пута од Зрењанина до Новог Сада, који би такође коштао око 250 милиона евра. "Дакле, вредност је укупно 530 милиона евра", указао је председник.

Навео је да ће се радити и на даљој реконструкцији железничке пруге, те подсетио да је урађена главна станица у Панчеву.

"Сада возови иду брзином између 60 до 90 километара на сат, на прузи Панчево – Вршац. Реновираћемо пругу за брзине до 120 километара на сат", истакао је председник.

Прва станица за председника Србије током обиласка Јужнобанатског округа било је Опово, где је обишао Дом здравља у којем је запослено 70 људи, од којих је 20 лекара специјалиста.

Испред Дома здравља председника је дочекао велики број мештана Опова и запослених у тој здравственој установи.

У разговору са мештанима, председник је рекао да брине о Опову и целом Јужнобанатском округу. Истакао је да је за тај крај потребна још једна фабрика.

Председник је навео да је општина Опово била задужена 105 милиона динара, а да су данас дугови спуштени на 70 милиона, али и истакао да није задовољан ни ониме што је урадила садашња власт, јер то још није довољно.

Навео је да се у претходном периоду радило на побољшању услова за најмлађе и најстарије, а планови су и да се ради на запошљавању, што је за најнеразвијенију општину у Војводини најважније.

Председник је напоменуо да је задовољан једном ствари у Јужнобанатском округу – доласком немачке фирме ЗТФ у Панчево, која је, каже спас за тај град, која ће донети огромни нови квалитет, а која ће значити и Опову.

Навео је да му је на тој инвестицији честитала чак и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Ипак, истакао је да многим стварима није задовољан, те да је потребно да се пронађу мањи инвеститори и да се на тај начин, али и кроз инфраструктурне пројекте, помогне Опову, Белој цркви, Алибунару, Пландишту, Ковину...

"Немојте да бринете и да се секирате када видите да има оних који нису одговорни, а који би да нас врате у прошлост. Политика вешала и политика прошлости никада неће победити политику будућности", поручио је Вучић и захвалио на величанственом дочеку коју су му мештани приредили испред Дома здравља.

Након тога, председник је обишао део изграђеног пута Опово–Дебељача. Указао је на значај тог пута, јер је, каже, важан и за друга места, попут Ковачице, и додао да ће бити завршен у наредном периоду.

Поручио је да је више него крајње време да се тај пут заврши а том приликом је најавио и да ће се градити ауто-пут Београд – Зрењанин и Зрењанин – Нови Сад, што ће много значити за довођење инвеститора.

У Банатском Новом Селу председник је посетио газдинство породице Максимовић а након тога је разговарао са пољопривредницима из тог краја. 

Председник је обишао фарму са власником Мирком Максимовићем, са којим је разговаро о томе како држава може да помогне пољопривредним произвођачима.

Максимовић је председнику сугерисао да је одлука о прелевманима за млеко "добра ствар", на шта је Вучић, кроз шалу узвратио како ће му због изјаве коју је дао у Бујановцу о прелевманима за млеко "спремити конопче у Бриселу, када први пут оде тамо".

"Али, то је био мој посао. Ми треба да штитимо наше сељаке, а не бриселске", рекао је Вучић.

Максимовић је констатовао да је говедарство једна од примарних грана пољопривреде, а Вучић је изразио уверење да ће олакшице, када је реч о извозу меса на тржиште Турске, помоћи да та грана пољопривреде напредује.

Вучић је у Банатском Новом Селу на поклон добио књиге на српском и румунском језику.

Са председником Србије су и председник покрајинске Владе Игор Мировић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Панчева Саша Павлов.

Председник је затим отишао у Вршац где је прво посетио ИТ компанију "HITeam".

Председника су испред компаније дочекали градоначелница Вршца Драгана Митровић, власник "Е-смарт системa" Горан Вељовић и директор фирме "HITeam" Дејан Танасијевић.

Вучић је са домаћинима обишао објекат и погледао филм о раду компаније и њиховим будућим плановима.

Након тога се упутио у постројење за прераду воде за град Вршац, које се налази у насељеном месту Павлиш, на истоименом изворишту подземне воде.

Постројење снабдева водом град Вршац и два сеоска насеља, а план је да се у наредних пет година изврши повезивање још десетак сеоских насеља. Капацитет је 200 литара у секунди, плус резервних 100, а у постројењу се из сирове воде уклањању амонијак и манган.

Вучић је приметио да данас Вршчани пију једну од најбољих вода у Србији, без вишка мангана и амонијака, а постројење је коштало око шест милиона евра.

Напоменуо је и да се већ разговарало са Банком Савета Европе, са којом смо, каже, увек имали најбољу сарадњу и најјефтинији новац добијали и да ће нам до краја краја бити на располагању 200 милиона евра за капиталне инфраструктурне пројекте, ради поправљања животног стандардна свих грађана.

Председник је у Вршцу обишао и школски центар "Никола Тесла", средњу стручну школу која има 23 одељења са око 650 ученика.

Захвалио је грађанима што су га у сачекали у великом броју, што су подржали и њега, али и политику пристојности и нормалности коју спроводи.

Србија младости и фабрика победиће оне који желе да се врате у прошлост, поручио је Вучић и додао да ће дати све од себе да се у Вршац доведе још један велики инвеститор, попут ЗТФ у Панчеву.

Директор школе Жељко Ивковић каже да је у последњих пет година у ту школу уложено 32 милиона динара различитим средстивима локалне самоуправе и покрајинске владе.

Наводи да школа има добру сарадњу са привредом, те да ђаци треће и четврте године одлазе на стручну праксу у италијанску компанију "Game oficira East". Такође, сарађују и са компанијом "HiTeam" где ђаци тамо стичу знања из ИТ области.

У Белој Цркви председник је обишао Специјалну болницу за плућне болести "Др Будислав Бабић" где га је дочекао велики број грађана и запослених у тој медицинској установи.

У обраћању грађанима, нагласио да не постоји ништа важније него да се у то место доведу нови инвеститори. "Успели смо да обезбедимо уређеност јавних финансија, и успећемо да повећамо плате и пензије. Још веће повећање очекујемо ове године. Мислим да је то нешто што ће моћи да сачува добар део људи да остану", рекао је председник.

Додао је да Србија не може да "прати" немачке плате. "Међутим, код нас неке ствари нису тако скупе као у Немачкој. Тако је струја далеко јефтинија него у Немачкој", приметио је Вучић.

Указао је да је држава спремна да уложи и више новца у туризам, односно у језера у околини Беле Цркве.

Председник је током обиласка болнице изјавио да је Србија 2012. године била најгора у Европи према индексу који мери стање у здравству у ЕУ, док је данас боља од осам земаља.

Упитан колико је уложено у здравство од 2014. године, Вучић је рекао да су набављене нове медицинске машине - од гама-ножа до акцелератора, као и да су реновирана одељења и целе болнице у Србији.

Истакао је да је највећи проблем у здравству то што земљу напуштају лекари и, посебно, медицинске сестре. Да би се то зауставило, потребно је повећати плате медицинским сестрама и лекарима и то тако да буџет то издржи, указао је председник.

Упитан да ли држава има у буџету довољно новца за то, Вучић је рекао да се увек остави нешто више новца због евентуалних елементарних непогода или поплава, како би се могло интервенисати. "Дакле, имамо, али потребна су нам већа повећања, 30 одсто да увећамо да би људи били мотивисани да остану овде", оценио је Вучић.

Како каже, уколико би драстична повећања била у медицинском сектору, у другом делу јавног сектора би се одмах побунили и питали зашто нема повећања и тамо. Додаје да би толико повећање у јавном сектору довело до разарања приватног сектора и економије, као што је било 2008. године.

Будиша Југа, директор болнице, навео је да је у последње две и по године у реновирање те установе уложено 60 милиона динара, од чега је 4,5 милиона искоришћено за нови санитет, а набављен је и дигитални рендген којим је замењен претхиодни, стар 30 година.

Новац који је дала држава искоришћен је за реновирање и завршавање радова на згради, које је почело 2008. године али је убрзо прекинуто до 2017. године, да би радови били завршени у току прошле године.

Како је навео директор, очекује се до 15. марта још 88 кревета са ноћним ормарићима, чиме ће болница бити у могућности да ради у пуном капацитету, што је 200 лежаја.

Вучић је посетио и фабрику за производњу и прераду печурака "Делта Денјуб" у Ковину.

Председника су испред фабрике, дела индонежанске "Бавазир групе", која је у Ковину отворена 2016. године, сачекали генерални директор "Делта Денјуба" Сунил Мамгаин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председница општине Ковин Сања Петровић и радници.

Према речима Мамгаина, дневно се приоизведе шест тона печурака које се извозе у Русију и Холандију. Фабрика има 230 запослених, два погона са по 20 просторија за узгајање печурака, као и погон за сортирање, замрзавање и паковање шампињона. Индонежанска компанија је у погон у Ковину до сада уложила четири милиона евра.

Вучић је обишао и Установу за спорт Ковин, где је разговарао са спортистима Јужнобанатског округа. Присуствовао је тренингу карате клуба "Раднички Ковин", као и кондиционом тренингу одбојкашког клуба "Баваниште".

Дочекали су га бројни грађани, којима је поручио да ће и Ковин и Србија бити боље место за живот, као и да очекује да, осим ЗТФ у Панчеву, стигне још неколико важних инвеститора за Јужни Банат. "Желимо да повећамо запосленост у Јужнобанатском округу", поручио је Вучић.

Истакао је да су приоритети изградња ауто-пута Панчево - Вршац и Београд - Зрењанин, што ће, како је рекао, привући инвеститора у тај крај.

"Довођење гаса у сваки крај и изградња ових ауто-путева на најбољи начин упутиће позивицу свима коиј желе да граде фабрике, отварају погоне и запошљавају људе", рекао је Вучић.

Председник је рекао да су грађани сведоци великих притисака на Србију, пре свега по питању Косова и Метохије и поручио да ће држава чувати народ и земљу, много снажније него што су они, у чије је време Косово прогласило независност, а Црна Гора се одвојила од Србије.

"Знам да вас секира када чујете да неко протестује. Немојте да вас то брине. И данас су тројица рекли да овде никога неће бити, а вас је неколико хиљада. Немојте да бринете, људи чија су политика насиље и вешала, не могу да победе вас, пристојне људе и оне који се вредно боре за ову земљу", рекао је Вучић и захвалио се грађанима на подршци коју му пружају.

Председник је обилазак Јужнобанатског округа наставио у Панчеву, где је посетио два производна погона фабрике "Утва авио-индустрија".

Дочекали су га радници фабрике, а руководиоци су упознали Вучића која ће се врста гондола-хеликопетара ту прозиводити.

Показан му је авион "Сова" који је још у фази пробе, макета тог авиона која служи за обуку електричара и механичара, као и модификација крила авиона "Ласта ПТ 2".

Након посете "Утви", Вучић се на централном панчевачком тргу обратио грађанима, заједно са премијерком Аном Брнабић и председником покрајинске Владе Игором Мировићем.

"Надам се да су Американци и остала господа платили ПДВ"

Вучић је, одговарајући на питање новинара о "радном ручку" представника амбасаде САД са председником ПСГ Сергејем Трифуновићем и сарадницима, као и саопштењу амбасаде као реаговању на писање медија о том састанку, поновио да је кључно да сада српском политиком управљају грађани преко легитимно изабраних представника.

"Све што ја могу да кажем, не знам какав им је и колики био ручак, нити ме занима, али надам се да они који су послужили издали фискални рачун и да су Американци и остала господа платили порез на додату вредност, јер ми од тога исплаћујемо део пензија, плате у јавном сектору и све друго", рекао је Вучић.

Каже да није најбоље разумео хумор са "пљескавицама и ајваром", мада је видео да су неки били одушвељени том духовитошћу.

"Ако су они срећни и насмејани, желим да буду још срећнији и насмејанији. Не мислим да ту има бог зна шта и нешто нарочито важно... нити нешто нарочито важно можете да причате са господином који жене назива фу***ма и ку***ма, не видим никакав проблем у томе, осим што се надам да су платили ПДВ за ручак", истакао је Вучић. 

Ипак, додаје да нас данас "третирају дивно", како су нас некада третирали.

Одговарајући на питање о изјави једног од лидера СзС Драгана Ђиласа у Бриселу да је за време Вучићеве власти порасла популарност Русије у Србији, председник је рекао да не морате да имате двоструку политику када је водите одговорно.

"И зато немате ниједан њихов став ни о КиМ, ни о ЕУ, нити о Русији и било чему другом", рекао је Вучић.

Председник је додао да се на ту Ђиласову изјаву насмејао. "Када идем код Руса, говоре Русима да сам велеиздајник који ће да изда Косово које би Русија бранила, а када идем на Запад - кажу да сам ја крив зато што Русија има највећу популарност у историји Србије до сада".

Вучић истиче да то само говори да Ђилас нема политику, да ''бира уши'' оног коме се обраћа и ништа друго не ради.

"Моја политика је да у Москви кажем да хоћемо пријатељске и братске односе, али да смо на путу ка Унији, а ЕУ да смо ми на путу ка ЕУ али да никад нећемо уводити санкције Русији и да нећемо у НАТО. И то је једна политика и свачије уши то могу и треба да чују", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о изјави једног од лидера СзС Драгана Ђиласа у Бриселу да је за време Вучићеве власти порасла популарност Русије у Србији, председник је рекао да не морате да имате двоструку политику када је водите одговорно.

"И зато немате ниједан њихов став ни о КиМ, ни о ЕУ, нити о Русији и било чему другом", рекао је Вучић.

Вучић истиче да Ђилас нема политику, да ''бира уши'' оног коме се обраћа и ништа друго не ради.

"Моја политика је да у Москви кажем да хоћемо пријатељске и братске односе, али да смо на путу ка Унији, а ЕУ да смо ми на путу ка ЕУ али да никад нећемо уводити санкције Русији и да нећемо у НАТО. И то је једна политика и свачије уши то могу и треба да чују", рекао је Вучић.

Председник је, коментаришући напад на ватерполисте, рекао новинарима да се нада да ће и Срби и Хрвати имати довољно памети да схвате да само заједно могу да опстану истичићи да је Србија спремна за другачије, боље односе. Сматра да се такав напад у Београду сигурно не би десио. 

Кампању "Будућност Србије" Вучић је започео 7. фебруара, обиласком трасе "Коридора 10" у Грделичкој клисури, у склопу дводневне посете Пчињском округу. 

Најављујући кампању, он је изјавио да ће обићи свих 29 округа у Србији како би грађанима представио постигнуте резултате и даље планове, као и да чује њихове примедбе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво