Ватерполисти Звезде стигли у Београд – "инцидент нема везе са спортом"

Ватерполисти Црвене звезде који су јуче нападнути у Сплиту штанглама и палицама јутрос су допутовали у Београд. Директор ВК Црвена Звезда Игор Милојевић рекао је за РТС да они нису толико физички повређени али да је голман Александро Краљ тешко поднео ситуацију и да му је живот био угрожен. Председник ВСС Виктор Јеленић каже за РТС да мора да се размишља о безбедности свих спортиста и грађана и додаје да је напад у Сплиту велика срамота.

Игор Милојевић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а најавио да ће сутра у 12 сати бити одржана конференција за новинаре поводом напада на ватерполисте на којој ће се играчи обратити јавности. Посебно истиче да је ВК Црвена звезда уз Александра Краља и да ће увек стати иза њега.

Захвалио је Ватерполо савезу Србије и председнику Виктору Јеленићу на брзој рекацији као и свим клубовима из Србије који су стали у заштиту играча Звезде. С друге стране, Милојевић је захвалио и челницима из Хрватске који су осудили напад.

Оценио је да то нема везе са спортом и рекао да се нада да ће спортски резултати показати да може да буде и другачије.

Напомиње да је брзо реаговала и председница Хрватске као и остали клубови у тој земљи.

Милојевић каже да је ватерполо џентлменски спорт и да се воде озбиљне борбе у базену али да су ватерполисти увек показивали да су велика господа ван тих спортских догађаја. Каже и да га је лично звао хрватски селектор који је упутио подршку играчима Звезде.

"Спортска дипломатија превазилази све границе и треба да буде пример како функционишу односи", сматра Милојевић.

Ипак, каже да овакве ситуације позивају на опрез када је у питању безбедност и да многи могу да се угледају на српске органе и полицију када је у питању обезбеђење учесника спортских догађаја.

О предстојећим корацима одлучиће институције, каже Милојевић и додаје да не жели исхитрене одлуке. Подсећа да је регионална лига реаговала и да су понудили Звезди да сносе трошкове ако утакмица поново буде одиграна.

"Спортски аспекти нису нарушени", рекао је Милојевић и упозорио на хулиганизам, напомињући да мала група људи жели да овлада великом.

Каже да је спорт прелепа прича која би требало да помаже деци у развоју а не да се догађају овакве ситуације.

Поново је поменуо нападнуте ватерполисте истичући да су они показали да су храбри и да нису дозволили да им се скину клупска обележја у кафићу.

Јеленић: Мора да се реагује

Председник Ватерполо Савеза Србије Виктор Јеленић је, гостујући у Дневнику РТС-а, најавио да ће одржати састанак са свим клубовима учесницима регионалне ватерполо лиге и да ће на том састанку бити донета одлука о даљим корацима и наступима.

Истиче да у првој регионалној ватерполо лиги учествују три клуба из Србије а у другој четири а каже и да је питање да ли ће Звезда пристати да игра у Сплиту.

Раније је најавио да ће тражити додатно обезбеђење за наше српске клубове у Хрватској. Истиче да мора да се размишља о безбедности свих спортиста.

"Велика је срамота што се ово десило", указао је Јеленић и додао да то није први такав инцидент.

Подсетио је да су пре неколико година млади ватерполисти Партизана нападнути у Загребу и истакао да мора да се реагује.

Додао је да су га звали пријатељи из Хрватске и да су се сви који су добронамерни извинили, али каже да то није њихова ствар уз оцену да се у Србији тако нешто никада није догодило ниједном хрватском спортисти.

"Причам о хулиганима и дивљацима који немају никакву меру", каже Јеленић и додаје да они не гледају да ли је реч о спортисти или обичним људима питајући се шта наши туристи који тамо буду ишли на летовање могу да очекују.

Јеленић додаје да су га звали и представници регионалне лиге и да су у ВСС стигле осуде и извињења.

Инцидент је јуче осудила и хрватска влада а премијер Андреј Пленковић је разговарао са министром унутрашњих послова и сплитским градоначелником.

Вест о нападу пренела је и америчка агенција АП наводећи да су српски ватерполисти скакали у ледено море да би се спасили од хрватских националиста. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво