Вучић захвалио председнику Палауа на одлуци о Косову

Председник Александар Вучић захвалио је председнику Палауа Томасу Ременгесоу што је његова земља одлучила да поништи признање једнострано проглашене независности Косова, поштујући суверенитет и територијални интегритет Србије.

Александар Вучић је председнику Палауа приредио добродошлицу испред зграде Генералног секретаријата Председника Републике.

Председник Србије је рекао да односе Београда и Приштине треба решавати дијалогом, уз поштовање принципа међународног права и изразио наду да ће бити створени услови за наставак дијалога, уз посредство Европске уније.

Када је реч о билатералним односима са Палауом, Вучић је истакао да је потписивањем Споразума о пријатељству и сарадњи створена основа за развој сарадње у различитим областима. 

Меморандумима о разумевању издвојене су области образовања и научних истраживања, односно омладине и спорта, као области са највише могућности за сарадњу, те је Вучић предложио неколико конкретних пројеката, који би могли бити реализовани у тим областима, као и у области енергетике и информационих технологија.

Указао је да ће Србија бити лојалан партнер Палауа и најавио именовање нерезидентног амбасадора у тој земљи, како би се више радило на развоју односа наших двеју земаља, наводи се у саопштењу Прес-службе Председника Србије.

Председник Ременгесо је рекао да односи Србије и Палауа треба да буду засновани на поштовању, разумевању и сарадњи, предложивши и интензивнију сарадњу у међународним организацијама, засновану на заједничким интересима. 

Ременгесо је, с тим у вези, издвојио значај заштите човекове средине и смањења негативних последица климатских промена. 

Изразио је задовољство због посете Србији, јер ће се због тога о нашој земљи више знати у Палауу и другим земљама у том региону.

Палау је нотом обавестила званични Београд о суспендовању свих претходних одлука и декларација у вези са питањем статуса Косова, до окончања дијалога Београда и Приштине.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 20:14) - ogi [нерегистровани]

ogi

Veliki uspeh Srbije je da su za kratko vreme 13 drzava povukle svoj glas za nezavisnost Kosova. To je ono sto Albance nervira i u tome se vidi njihova nemoc

(понедељак, 21. јан 2019, 16:53) - goga [нерегистровани]

povlačenje priznanja

Svaka čast, ovo je još jedan veliki uspeh srpske diplomatije.

(понедељак, 21. јан 2019, 16:04) - Maja [нерегистровани]

Palu

Velika diplomatska pobeda Srbije!Bravo za Palu!

(понедељак, 21. јан 2019, 14:05) - Bojana [нерегистровани]

bravo

Ovo nam je vetar u ledja da nastavimo svetu da dokazujemo da smo u pravu, da je Kosovo Srbija, da nastavimo borbu i povratimo sve nase.

(понедељак, 21. јан 2019, 13:27) - Tamara [нерегистровани]

bravo

Još jedna zemlja je prepoznala pravdu za Srbiju, idemo dalje.

(понедељак, 21. јан 2019, 13:17) - Gospodja Ministarka [нерегистровани]

Srbija

Svaki glas protiv samoprozvane Republike Kosovo je od neprocenjive vrednosti za nas. Zahvaljujemo se predsedniku drzave Palu, za koju su, mnogi od nas, sada culi po prvi put.

(понедељак, 21. јан 2019, 13:06) - Jasna [нерегистровани]

Ogromna stvar

Ogromnu stvar za nas je uradila ova mala drzava, imaju veliku zahvalnost Srbije zbog toga.

(понедељак, 21. јан 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

palau

Za Srbiju svaka zemlja u svetu je vazna i zeli saradnju sa svima pa i sa Palauom.