Палау суспендује признање независности Косова

Република Палау је у дипломатској ноти саопштила да подржава дијалог Београда и Приштине и да до постизања коначног решења суспендује све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова.

У дипломатској ноти Републике Палау наводи се да је та држава донела одлуку да поново размотри своју позицију када је реч о статусу Косова.

Наводи се да Република Палау сматра да би требало у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније, радије него да дефинише статус Косова пре окончања дијалога.

"Дијалог је од пресудне важности, предстваља жељени механизам за постизање правденог, трајног и одрживог решења. Онда када две стране постигну договор Република Палау ће чврсто подржати тав који установе две стране. У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова", наведено је у дипломатској ноти.

Председник Републике Палау Ременгес је рекао да мало познају ситуацију у овом делу света.

"Мој претходник је признао Косово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас", објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Косову и Србији да разговарају смисленим дијалогом како решити проблем.

Упитан како ће Палау убудуће гласати у међународним телима председник те земље је рекао да ће то чинити у складу са актуелном одлуком.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Косова, трећа из пацифичког региона.

"За нас је то битно да покажемо да су лажи то што говори Приштина да их је признало 116 земаља. Палау је пре четири године гласао за Косово у Унеску. Ако је био значајан тада глас за Косово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелне природе. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да дају предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Да дотле поништавају све одлуке које су раније доношене у вези са статусом Косова", објаснио је Дачић.

Рекао је да, међутим, у односима са том земљом не жели да Косово буде једина тема. Одлука о преиспитивању је, каже, последица добрих и пријатељских односа две земље. Потписана су и три споразума.

Тешко утврдити колико је земаља признало независност Косова

Ивица Дачић је рекао да је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Косово.

"То ни Шерок Холмс не може да утврди. Код одређенег броја земаља не постоје било какве одлуке. Разговарао сам са министром из Омана, рекао сам му да су признали Косово, а он је рекао да нису, скоро се свађао са мном о томе. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно. Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став", подвукао је Дачић.

Дачић је рекао да ће се видети у међународним организацијама ко за кога гласа.

Сматра да је могуће да је Косово признала 101 земља, а не више. "Када кажем 101, у њих рачунам и Египат који је рекао да је признање у стању замрзнутог стања, Перу који већ четири године не гласа за Косово и није успоставио дипломатске односе, као и Оман. Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово. То је у ствари и циљ, а то је да то буде подстицај за компромис односно дијалог. А не да нам у старту говоре да их је признало 116 земаља чланица УН и да не желе да разговарају. Ово је помоћ да се дијалог заврши компромисом", сматра Дачић.

Рекао је да Србија жели да се дијалог настави, али да очекује да таксе буду укинуте.

"Не може да се настави дијалог, ако имате одлуку која је апсолутно нецивилизацијска, и која говори о томе да дијалога не треба да буде. Ми ту одлуку не можемо да донесемо, већ Приштина. Треба да се види сада да ли ће Приштина створити предуслове да се настави дијалог, а ми смо спремни. Мислим да смо сви заједно изгубили много времена које је потребно да се дође до компромиса", рекао је министар.

Упитан да ли ће, ако Приштина укине таксе, Србија престати да лобира за повлачење признања Косова, Дачић је упитао "је л ће Албанија престати да лобира да признају Косово".

"Ако неће Албанија нећемо ни ми. Свако нека ради свој посао", поручио је он.

Са Ременгесом се данас састао и председник Србије Александар Вучић.

Република Палау је држава која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина у појасу Микронезије. Састоји се од 26 главних острва од којих су осам насељена и од отприлике 300 мањих острваца. Има 21.000 становника.

Председник Томи Есанг Ременгес директно је изабран и служи четворогодишњи мандат.

Након окончања мандата Старатељског савета Уједињених нација, Палау је постао независна држава 1994. године. Претходно су били под америчким протекторатом.

До сада је 12 земаља повукло признање Косова: Мадагаскар, Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото и Соломонска Острва. 

Остали аутори: Сања Љубисављевић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. јан 2019, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

Hvala rukovodstvu i narodu Republike Palau...

Ovo je hrabra odluka rukovodstva Republike Palau jer znamo kako na to gledaju SAD, Britanija i EU.A, u istom momentu ova odluka Republike Palau nam govori da pritisci SAD i drzava EU jenjavaju i da svijet polako ide iz jednopolarnog ka multipolarnom svijetu.Americki cinovnici i pomocnici zamenikovih pomocnika danas ne mogu vise udarati sakama po stolovima malih drzava i odlucivati o njihovim sudbinama..

(понедељак, 21. јан 2019, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Povlačenje do rešenja?

Znači, čekaju rešenje, a to znači da je loše po nas, kako god...

(понедељак, 21. јан 2019, 18:02) - Dragan S [нерегистровани]

Mala i slabo poznata zemlja

Ova zemlja ima odgovorniji stav u odnosu na mnoge vece zemlje koje su nam navodno dobri prijatelji.I pokazuje da rad Dacica nije uzaludan.To je i Tito zakljucio pre sezdesetak godina i insistirao na saradnji sa manjim zemljama, koje su nam postale i ekonomski partneri.Zato bi trebali posvetiti vecu paznju njima nego EU.

(понедељак, 21. јан 2019, 13:55) - Milica [нерегистровани]

Povlacenje odluke o priznavanju Kosova

Pravda je spora ali dostizna.Hvala svima onima koji su na strani medjunarodnog prava i istine.Hvala!!

(понедељак, 21. јан 2019, 13:49) - глас разума [нерегистровани]

@Европа

Земље у ЕУ су најнеслободније и немају право на самостално одлучивање... у многим земљама, као нпр. Чешкој Републици људи су свесни да би било исправно и легално повући признање, али је притисак пре свих САД, Велике Британије и званичног Брисела огроман да то нико не сме урадити. И то је по мени јасан показатељ шта следи уласком у ЕУ, нарочито када је у питању политика и однос према Руској Федерацији, НР Кини и свим Евроазијским интеграцијама... зато нама тамо и није место, јер ми смо слободољубив народ, који воли сопствену независност и самосталност у одлучивању!

(понедељак, 21. јан 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Samo bih da se setimo

Smo bih da se setimo imena onih "analitičara" što su pre par godina trčali da kažu kako povlačenje priznanja nije poznato u diplomatskoj praksi. Gde su sada ti silni analitičari?

(понедељак, 21. јан 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Evropa

Kad bi samo jedna iz evropske unije povukla... ovo bi već bilo potpuno drugačija priča

(понедељак, 21. јан 2019, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

e...

to je vec 13. samar Americi Englezima i svima sto su priznali nesto sto je protiv svakog medjunarodnog prava...neko ce reci koje su to zemlje ,male i beznacajne ali njihovo nepriznanje Kosova je vece od svega...hvala vam svima sto ste povukli priznanje...

(понедељак, 21. јан 2019, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Madagaskar, Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomonska Ostrva.

Od danas i Palau ... a vrlo uskoro jos vise...
Hvala Vam neizmerno sto ste izabrali stranu medjunarodnog prava!