Вашингтон пост: Под притиском САД Тачи обећао укидање тарифа

Под притиском америчке администрације председника Доналда Трампа косовски председник Хашим Тачи обећао је да ће предузети значајан корак ка решавању ескалирајућег одмеравања снага са Србијом, пише "Вашингтон пост".

Вашингтон пост наводи да се Трамп неуобичајено директно обратио српском и косовском лидеру тако што им је послао лично писма у којима наговештава могућност да би мировна церемонија могла да се одржи у Белој кући.

Амерички лист наводи да је Тачи 21. децембра, неколико дана по добијању Трамповог писма отишао у Берлин где се састао са амбасадором САД Ричардом Гренелом, Трамповим човеком од поверења.

Тачи је тада обећао да ће променити курс када је реч о тарифама које је Приштина увела на сву српску робу, а на састанак је отишао са тројицом сарадника.

Гренел је од Тачија затражио нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре, кажу амерички званичници. Лист додаје да се он није састао појединачно са српским председником Вучићем.

"Тачи и ја смо разговарали о значају дугорочних одлука а не краткорочних реакција. Драго ми је што је пристао и што се обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене српским производима", рекао је Гренел у изјави за Пост.

Овај потез би помогао да се пошаљу прави сигнали да је Тачи озбиљан када је реч о преговорима, додао је Гренел који је био портпарол и саветник Џона Болтона, актуелног саветника за безбедност Беле куће.

Тачи је у изјави за Вашингтон пост, на енглеском и преко мејла у петак, рекао да је "спреман да размотри укидање тарифа ако се за Косово отвори јасан пут за наставак у правцу постизања коначног мировног споразума са Србијом".

Вашингтон пост констатује да Тачи не може сам да укине тарифе и да се суочава са противљењем косовског премијера и понекад политичког ривала Рамуша Харадинаја, али да САД сматрају његов гест првим кораком у правцу деескалације тензија и могућим повратком ономе што се чинило најплодоноснијим напорима током десет година у правцу коначног мировног споразума.

Трампова писма Вучићу и Тачију 

Трамп је, подсећа се, послао Тачију и Вучићу прошлог месеца лична писма у којима их позива да се врате мировним разговорима и нуди могућност заједничког позива у Белу кућу.

Подсећа се да је Трамп Тачију написао да би пропуштање ове јединствене прилике било трагична грешка јер је мало вероватно да би се друга шанса за свеобухватни мир скоро појавила, као и да су САД спремне да помогну напоре ка постизању споразума који би направио равнотежу између интереса Косова и Србије.

Оба лидера су навела да су писма схватила као знак Трампове спремности да преузме активнију улогу као посредник, мада амерички званичници кажу да задржавају приступ немешања.

Амерички лист цитира изјаву председника Србије Александра Вучића да је за решавање комплексног и тешког питања попут овог неопходно снажно руководство.

Наводи и да је Вучић рекао да је скептичан у погледу Тачијеве искрености када је реч о укидању тарифа, наводећи да Тачи и Харадинај играју игру "доброг и лошег полицајца".

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 07. јан 2019, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Samo nas foliraju

Ne verujem da ce da ukinu takse, pre ce da smisle neku novu pakost

(понедељак, 07. јан 2019, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Тешко нама

А, која је цена за узврат? Још не знамо, само неприхватљиви услови ће бити.

(понедељак, 07. јан 2019, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Po sabloni

Opet nam zamazuju oci sporednim temama.Kako je moguce da su glavna tema takse a ne paravojska.

(понедељак, 07. јан 2019, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Dajem 100 dinara

Da sada kada bi pitali Trampa ...ko je Hašim Taci i gdje se nalzi tkz Kosovo......da bi blijedo pogledao...prvog do sebe....Toliko o SAD......ali ako mu neko kaze da su Rusi saveznici Srbima...ee tada vec ...Sankcije i tomahavci...lako nađu...gdje smo i tko smo......

(понедељак, 07. јан 2019, 10:26) - Rade [нерегистровани]

Hmm

Nešto mi govori da Tačiju a ni Amerima ne treba verovati !!

(понедељак, 07. јан 2019, 09:52) - Воронцов [нерегистровани]

И онда ће се то сматрати великим политичким успехом ?

Таксе треба да су опомена на економском пољу с ким се то има посла ?

(понедељак, 07. јан 2019, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Kako to ide ?

Ko je Taci po ovlascenjima u toj tzv. drzavi pa da se njemu obracaju ? Da li on ima neka prava po njihovom ustavu ili je to onaj drugi,Haradinaj ? Sta se njemu obracaju i ko to tamo resava? Ili je to kod njih jedno te isto ili neka nova faktografija ? 

(понедељак, 07. јан 2019, 08:20) - anonymous [нерегистровани]

nema sustinske razlike

"Tači je u izjavi za Vašington post, na engleskom i preko mejla u petak, rekao da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom"."

Pa isto tvrdi Haradinaj: ukidanje tarifa ako se Kosovu garantira ulazak u UN. To jos podrazumeva: Kosovo ne pristaje na nikakve uslove, moze se i potpisati neki sporazum ali nisu obavezni da ga ispostuju.

Dobro je rekao Vucic: to je samo igra Pristine, iluzija konflikta među njihovim politicarima, a zapravo rade na konacnom proterivanju Srba. Srbija mora jos energicnije nastaviti svoju diplomatsku borbu, sto vise povlacenja priznanja, sto vise osnaziti Srbe na Kosovu.

(понедељак, 07. јан 2019, 05:18) - anonymous [нерегистровани]

Previše je skrivenih

mentora ,pa čak i u Americi,da bi se moglo od Trampove inicijative ocekivati neke značajniji uspeh.

(понедељак, 07. јан 2019, 03:00) - anonymouszik [нерегистровани]

Veoma providno

Taci je spreman da razmotri ukidanje tarifa a za uzvrat Srbija da prizna Kosovo a SAD spremne da pomognu Srbiji za ono sto nisu uspeli 1999 godine.