И Соломонска Острва повукла признање Косова

Соломонска Острва повукла признање независности Косова, објавила је приштинска "Коха".

Коха пише да је та држава у Океанији писаним путем обавестила косовско министарство спољних послова да повлачи признање Косова.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је вечерас Танјугу ту информацију.

Телевизија КТВ наводи да је имала увид у две дипломатске ноте упућене приштинским властима, иако је косовско министарство иностраних послова касније саопштило да ноту није примило, преноси портал Коха.

Канцеларија Соломонских Острва у Аустралији послала је косовској амбасади у тој земљи 28. новембра ноту у којој обавештава да шаље одлуку свог министарства спољних послова о повлачењу признања Косова.

Друга нота датира из фебруара и у њој се каже да су дипломатски односи Косова и Соломонских Острва успостављени 2015. године, а сада се та одлука повлачи а наводе се и разлози за то.

"Министарство спољних послова и трговине Соломонских Острва обавештава МСП Косова да после пажљивог разматрања а узимајући у виду наставак преговора Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Влада Соломонских Острва одлучила је да повуче признање Косова као независне и суверене државе", наводи се у ноти.

Соломонска Острва су иначе била међу земљама која нису гласала за пријем Косова у Интерпол.

Соломонска Острва су 11 земља која је повукла признање. До сада су признање Косова повукли и Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Соломонска Острва налазе се у југозападном Пацифику и члан су Комонвелта. Најближа суседна острва су Науру, Кирибати, Тувалу, Фиџи и Вануату.

Према подацима из 2006. године, Соломонска Острва су имала 552.438 становника, а просечна густина насељености је била веома мала, свега 16 становника по квадратном километру.

Иако је енглески језик званичан на Соломонским Острвима, свега један до два одсто становништва га говори.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(уторак, 04. дец 2018, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Carli

Sve države u UN imaju pravo glasa za unesco, interpol, savet bezbednosti itd. itd...To znači da je 2/3 jako teško skupiti. Zato su Albanci i besni.

(понедељак, 03. дец 2018, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo Srbija

Nema razgranicenja Ksovo je srpsko!

(понедељак, 03. дец 2018, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

Ne zelim razgranicenje

Razgranicenje za mene nije opcija s obzirom da gubimo mnogo, s obzirom da otvara pandorinu kutiju. Razgranicenje bi imalo do nekle smisla kada bi svi Srbi dobili sansu da razgranice i da zive u istoj drzavi. Tako da nije poenta u etnicki cistim drzavama, vec je poenta u resavanju problema unutar postojece drzave a to je Srbija zajedno sa Kosovom i Metohijom. Razgranicenje nikako.

(понедељак, 03. дец 2018, 10:30) - Djordje [нерегистровани]

Nema ih ni milion

ljudi se igraju sa brojkama, cisto sumljam da siptara na kosovu ima I milion

(понедељак, 03. дец 2018, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Povlačenje priznanja

Mudra odluka Solomonskih Ostrva.

(понедељак, 03. дец 2018, 09:29) - Nikola [нерегистровани]

Ucenje

Edukativna su ova povlacenja priznanja. Eto ja sam svaki put malo proucavao te zemlje, iskreno nisam cuo mnogo za njih ali svaki put se dam u ucenje o njima i evo tako i sada cu videti o ovoj zemlji o narodu,politici, veri i ekonomiji. Hvala na povlacenju priznanja.

(понедељак, 03. дец 2018, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, svaka čast!

Svaka čast! Hvala svakoj zemlji koja povuče priznanje, takodje bravo za našu diplomatiju!

(понедељак, 03. дец 2018, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

Kosovar

Nepije to vodu sto su mali povukli priznanje Kosova , sve dokle to neurade veliki , a veliki izgleda da nemaju nameru za takvo nesto ...

(понедељак, 03. дец 2018, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Враћамо се на КиМ

Нас је више!

(понедељак, 03. дец 2018, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Sad je zaista ozbiljno

Dosli smo do tacke kada moderne mikro-drzave pocinju da povlace priznanje Kosova. Ove drzave su uglavnom bivse kolonije bez nekog nacionalnog identiteta, ciju drzavnost su SAD kreirale posle zavrsetka prvog talasa dekolonizacije (tj, od sredine 1970-ih do kraja 1980-ih), sa iskljucivim razlogom da nadglasavaju SSSR u Generalnoj Skupstini UN. Do sada je bilo nezamislivo da neka od tih drzavica ne uradi tacno ono sto SAD instruiraju, te otuda Kosovu i preko 100 priznanja. Sama cinjenica da jedna takva drzava povlaci priznanje Kosova govori da se nesto opasno menja u svetu, i na tom talasu Srbija treba i mora da istraje u borbi za ocuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.