Запослени у суду у Косовској Митровици обуставили рад

Запослени у суду у северној Косовској Митровици одлучили су да обуставе рад у знак солидарности са грађанима који протестују у четири општине на северу Косова. Председник суда Никола Кабашић упутио је писмо шефовима међународних мисија и појединим утицајним амбасадама на КиМ од којих је затражио да искористе свој ауторитет и утичу на власти у Приштини да промене свој став како би ситуација на Косову била нормализована, а они повратили поверење српског становништва.

У писму упућеном председнику суда наводи се да је у последњих недељу дана одлуком косовске владе уведен политички ембарго који је угрозио не само људска и грађанска права већ је довео у питање и физичку егзистенцију српског народа на целом Косову. 

"Последице тог ембарга су потпуна забрана увоза хране, лекова, завојног материјала и кисеоника неопходних здравству, забрана одржавања спортских манифестација, забрана увоза штампе и књига на српском језику", подсећају запослени у суду и истичу да све те мере погађају недужне грађане и отежавају њихов свакодневни живот. 

Запослени у суду се извињавају грађанима и странкама у судским поступцима због евентуалних одлагања суђења, али најављују да ће надокнадити све радне дане ванредним ангажовањем како странке и грађани не би трпели штету.

На крају писма председнику суда, запослени су од њега затражили да са властима Србије размотри даље учешће у правосудном систему Косова, чије институције систематски крше људска и грађанска права српског народа.

Писмо председника суда 

Председник суда Никола Кабашић упутио је писмо шефовима међународних мисија и појединим утицајним амбасадама на КиМ од којих је затражио да искористе свој ауторитет и утичу на власти у Приштини да промене свој став како би ситуација на Косову била нормализована, а они повратили поверење српског становништва.

Кабашић у писму наводи да запослени у суду поштују принципе деполитизације правосудног система и да, сходно томе, њихово писмо нема политичку конотацију, политички мотив нити поруку.

"Наше писмо је протест против угрожавања основних људских права свих Срба на Косову. Као судије, свесни смо своје улоге чувара владавине права и гаранта поштовања основних људских права и слобода. Наша обавеза и наша одговорност јесте да штитимо и бранимо те принципе, без обзира на систем у којем радимо. Као судије које су пре више од годину дана интегрисане у правосудни систем Косова истичемо да је наша дужност да поштујемо правну регулативу била она национална или интернационална, како бисмо заштитили права свих грађана Косова", истиче се у писму.

Кабашић напомиње да поступци приштинских власти последњих дана директно утичу на циљеве и значај интеграције судског система и истовремено представљају изазов за даљу интеграцију српских судија у тај систем.

Председник суда у Косовској Митровици каже да због свега наведеног очекује да се представници међународне заједнице на Косову ангажују у циљу нормализације ситуације.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара