Вучић: Сачували смо образ Србије, поносан сам на нашу борбу

Поносан сам што је Србија, без много новца и моћи успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет и независност, поручио је председник Србије Александар Вучић поводом неуспеха Косова да ступи у чланство Интерпола. Ивица Дачић је истакао да је ово велика победа Србије и српског народа, која показује да ништа не може да се уради без договора са Србијом.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом неуспеха Косова да ступи у чланство Интерпола, да је наша страна била умерено оптимистична и да се надала добром резултату.

Вучић сматра да је резултат веома добар за Србију и да показује да у првом кругу Приштина није имала ни већину гласова, а камоли неопходну двотрећинску већину.

"То говори да је Србија оснажила своју позицију с једне стране, а с друге не смемо да будемо еуфорични", каже Вучић и напомиње да је ово "успех једне мале земље, пркосне и поносне".

Указује, међутим, да наша земља будућност не сме да се заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу.

"Србија мора да жели компромис и да разуме какви су односи у свету, да размишља о економском напретку и која не сме ову прилику да искористи ни да понижава ни да ниподаштава приштинску страну ни на који начин и све оне који су из петних жила покушавали да помогну приштинској страни", поручује Вучић.

Председник напомиње да је поносан на борбу наше земље. "Поносан сам на борбу наше земље, што је једна тако мала земља без много новца и моћи у свету успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет и независност", истиче Вучић.

Наводи да је међу уздржаним земљама било и најразвијенијих земаља које су први пут биле уздржане а које, каже, на бољи начин разумеју нашу позицију. 

"Једна мала победа за нас, на велику силу смо се намерили и многе велике силе су хтеле да нас склоне, сруше, унизе. Успели смо да сачувамо земљу и образ", поручио је председник додајући да са Албанцима треба да се направи компромис у будућности. 

"Све што би било сеирење или прављење проблема било коме, било би контраударац и проблеме и за нас и за наш народ, што не желимо", истиче Вучић.

Са 76 земаља које су у првом кругу гласале за пријем Косова у Интерпол нећемо да развијамо непријатељства, додаје председник.

"Градићемо још чвршћа пријатељства са њима у жељи да покажемо колико нам је стало до компромиса са Албанцима, али и да истовремено покажемо да Србија није земља коју је лако унизити, победити и прегазити. Верујем да ћемо са тим земљама имати још боље односе, али пријатељство и подршку земаља које су нам помогле никада нећемо заборавити и имамо обавезу да им на исти начин узвратимо", нагласио је председник.

Додао је да се очекивало да ће Парагвај бити уздржан, али да је на крају та земља гласала за пријем Косова у Интерпол. Све остало је, каже, било у оквиру наших рачуница.

Неки су, каже, до јуче говорили да је ово изгубљена битка и да смо готови. "Ваљда рачунају на њихов период владавина када смо све губили, а данас побеђујемо", каже Вучић.

Вучић је захвалио министру Дачићу, министру Стефановићу, премијерки Брнабић, министру Вулину за залагање и посвећеност у решавању овог питања.

Председник истиче да су грађани Србије разумели да се резултати постижу не само хвалисањем, већ и озбиљним радом, огромном енергијом и одговорним приступом.

Каже да су многи грађани радосни због овог успеха, али напомиње да је његов тон данас уздржан јер, каже, ми морамо да наставимо да радимо, развијамо економију и "молимо Приштину да укине таксе и ЕУ да изврше притисак на њих да се понашају цивилизовано".

Председник је позвао Албанце да ово не доживе као дебакл и велики пораз, већ као "мало отрежњење" и да разумеју да свет више није униполаран и да је решење у разговору са Београдом.

"Било би добро када би албански политичари са КиМ такву поруку послали свом народу, да ти људи не треба да мрзе Србе. Позивам их и молим да укину таксу јер је то важно и за наше и њихове привреднике", поручује Вучић.

Напомиње да је пред гласање у ЕНTСО (Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију) било великих притисака са највиших инстанци да Србија мора да буде побеђена.

"Желим да верујем да ће ово бити недвосмислени позив Европи и свету да се ствари не решавају једностраним притисцима, већ да покушамо да ствари решимо договором и разговором", наводи председник. 

Дачић: Победа међународног права

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да је ово велика победа Србије и српског народа, која показује да ништа не може да се уради на силу и без договора са Србијом. 

"На силу су покушали све – и да уђу у Унеско и да се изгласају резолуције у СБ против српског народа, да уђу у Интерпол, сматрајући да је довољно да велике силе напишу захтеве и да пошаљу захтеве и да ће све земље то без поговора подржати", рекао је Дачић додајући да је Приштина доживела дебакл.

Сада, каже, Приштина треба да објасни да је Београд лагао када је рекао да су поједине земље повлачиле одлуке о признању Косова.

"Где је тај списак од 116 земаља? Наш народ а и они на Косову могу да виде ко је говорио истину, а ко лагао", поручује српски шеф дипломатије. 

У првом кругу им је, каже, недостајало 36 гласова да буду примљени.

Министар спољних послова Србије оштро је критиковао аустријског канцелара Себастијана Курца и вицеканцелара Ханса Кристијана Штрахеа због подршке Косову за пријем у Интерпол. 

"Јесу ли за њега гласали Срби или Албанци? Доћи ће нови избори", поручио је Дачић.

Министар је истакао да је Србија озбиљна земља која ради са земљама које не подлежу притисцима.

"Председник је рекао да је Србија мала земља... Ко то каже, ко то лаже, Србија је мала? Показало се на овоме да ипак то није тако као што неко мисли", напомиње шеф дипломатије.

Поручује да "не може а да се не радује" кад зна да смо се борили против најмоћнијих земаља, лобирања, давања новца, уцена.

Ово је, истиче, победа међународног права.

"Они морају да се врате у ред, а то је да решимо наш проблем па да идемо даље када је у питању неки статус", наводи Дачић уз питање Приштини да ли мисли да ће Београд пустити Косово у Интерпол због такси које су увели.

"Кажу да је Интерпол полицијска организација. Што сте онда толико запели да Косово уђе у Интерпол? Они су већ ушли, сви су на потерницама Интерпола. Нека се не секирају, Интерпол је њихов", рекао је Дачић.

Након што је Дачић завршио излагање, председник Вучић је рекао да је Себастијан Курц искрени пријатељ Србије и додао да је Дачић био оштар и када је аустријски канцелар последњи пут био у Србији.

На Генералној скупштини Интерпола није прошао захтев Косова за чланство. Против пријема Косова у другом кругу гласала је 51 држава, 68 је било за, а уздржано 16.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво