"Приштина вишеструко подрива дијалог"

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да Приштина подрива дијалог не само тако што ни после пет година не показује намеру да поштује договоре из бриселског споразума већ и што једностраним потезима нарушава и онако лошу атмосферу и поверење. Несумњива је решеност Србије да кроз дијалог нађе одржива решења, рекла је Јоксимовићева и додала да ће дијалог бити настављен када се успоставе нормалне околности и нормална атмосфера.

Јадранка Јоксимовић је то поручила током посете Спомен-соби "Косметске жртве" у којој су фотографије 2.501 убијеног Србина, неалбанца и Албанца.

Процес евроинтеграција дубоко је везан за процес помирења, а то је нешто што је Србија показала на јасан начин, рекла је министарка и подсетила да Србија није никада правила разлике између жртава.

Србија је поштовала сваку невино страдалу жртву на простору бивше Југославије и понашала се максимално одговорно и људски, рекла је министарка и додала да "процес помирења управо значи то да и сви други треба да покажу такву спремност".

Додала је да сматра да нема ништа лоше у помињању жртава сопственог народа.

Јоксимовић је навела да мисли да је највећа обавеза свакога од нас да говори истину и тражи правду.

"То не значи да сте против помирења, да не поштујете и туђе жртве већ да у том процесу свако мора да покаже решеност да се одговорни за најстаршније злочине приведу правди", рекла је министар.

Јоксимовићева је навела да очекује да ће Специјални суд за ратне злочине на Косово и Метохији почети да ради и да ће починиоци злочина над Србима, неалбанцима али и Албанцима одговарати и тако породицама пружити макар неку сатисфакцију.

Министар је посетила да је по Бриселском споразуму Приштина имала само једну обавезу - да формира ЗСО али да ни то није учнила за пет година.

"Нити се показује воља да се уради, напротив другим унилатералним потезима се подрива и онако лошу атмосфера и поверење, подрива се дијалог", рекла је Јоксимовићева.

Подсетила је да је у плану био и Брисел два, а у оквиру њега решавање питања имовине, заштите културних и верских споменика и питањиа несталих, прогнаних и киднапованих.

"Све оно што су за људе најважније теме", рекла је Јоксимовићева и додала да су Србија и Београд показали велику посвећеност и када није било лако.

Јоксимовићева је навела да Београд, иако људски може да разуме и реторику и жар и неправду која тишти председника Удружења киднапованих и убијених Симу Спасића, мора да остане одговорна страна.

Морамо да останемо одговорна страна и да понашајући се одговорно тражимо правду и за нас и за наше жртве, рекла је министарка и додала да разуме нестрпљење и фрустрације и пуно неправди кроз које су прошле породице несталих и убијених.

Као важно је оценила то што је Србија показала добар и важан правац. Додала је да Србија не жели да се пореди са другима иако би то било најлакше.

"Не теба да идемо за неодговорним понашањем других у региону, морамо да покажемо озбиљност, јер је Србија ипак најодговорнија и најзначајнија држава у региону", рекла је Јоксимовићева.

Оценила је да никада није касно да се каже истина, тажи правда за све жртве па и за српске.

Министарка је током посете Спомен-соби навела да сматра да је обавеза сваког члана Владе да дође у Спомен-собу и у разговору са породицама жртава пошаље симболичан гест који је важно да разумеју и грађани, али и међународни партнери.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво