Вучић: Нисам непријатељ Албанцима, већ непријатељима Срба и Србије

Председник Александар Вучић поручио је да није непријатељ Албанаца, већ оних који угрожавају српски народ. Истакао је да ће до краја бити испитано убиство у кафићу "Панда" у Пећи, као и да се истина неће крити, ко год да је извршио тај злочин. Најавио је да ће Србија реаговати на забрану уласка у Црну Гору српским интелектуалцима.

"Због Албанаца хоћу да кажем да нисам непријатељ Албанаца. Напротив, ја сам непријатељ свакоме ко хоће да прогони и убија српски народ", рекао је Александар Вучић за Прву телевизију и додао да "стога разумем изјаву Кадрија Весељија да је он највећи непријатељ косовске независности". 

Истакао је да ће после Весељијеве изјаве "додуше морати да води рачуна у иностранству како ће који Албанац да реагује или да угрози нечију безбедност". 

Нагласио је да ће наставити да штити интересе Србије и нашег народа. 

"Они би много волели да су им противници они које би лако побеђивали, па сам на неки начин и почаствован таквом изјавом", истакао је Вучић.

Вучић о случају "Панда": Истину нећемо крити

Председник Вучић изјавио је да ће до краја бити испитано убиство у кафићу "Панда" у Пећи, 14. децембра 1998. године, као и да истину нећемо крити, ко год да је извршио тај злочин.

"Имамо сазнања, а наши ограни трагају за потпуним сазнањима. Радимо све и могу да буду уверени да истину нећемо крити. Било да је реч о Албанцима или Србима", рекао је Вучић. 

"Мислио сам да ћемо то раније решити, али сам први који је скупио храбрости да говори о томе", приметио је председник, али и нагласио да 20 година од тог злочина нико није хтео да се изложи ризику да о томе прича. 

"То је наша обавеза", додао је Вучић. 

Подсетио је да се тај злочин није десио ни 2016, ни 2013. године, већ 1998. године и додао да зна колико се излаже ризику због свега, али и сматра да породице убијених младића заслужују да знају ко је угасио њихове животе, без обзира на све проблеме са којима можемо да се суочимо.

У кафићу "Панда" у Пећи, 14. децембра 1998. године, убијена су шесторица младића српске националности. 

Страдали су средњошколци Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић и студент Иван Радовић. 

Вучић је 2015. године, када је био премијер, на конференцији за новинаре рекао: "Бауљамо у мраку. Готово сам сигуран шта се десило у кафићу 'Панда', али немам доказа. Нисам сигуран да би наши органи могли да се поносе оним што су тада урадили."

Председник осудио насловну страну Илустроване политике

Вучић је и као председник Републике и као грађанин осудио насловну страну Илустроване политике.

"То није јавни дискурс какав желимо", рекао је Вучић за Прву телевизију поводом насловне стране тог недељника са поруком "Пси су пуштени".

"Покушаћу да одговорим без било каквог 'али'. Као председник Републике и обичан човек то осуђујем", рекао је Вучић и додао да се нада да се тако нешто неће понављати, бар не у медијима у чијем власништву било какав удео има држава.

Упитан да ли ће неко бити кажњен, Вучић је рекао да није полицајац да би кажњавао, те да се нико не кажњава због уређивачке политике и додао да се Надзорни одбор Политике не меша у уређивачку политику.

Вучић је указао, такође, да се ствари врло често једнострано посматрају, те да тако нико није реаговао на насловне стране на којима је писало "Само снајпер Србина спасава". 

"Нисте ме питали ни данас да ли ме је узнемирило то што поједини политичари, случајно моји политички противници, забрањују новинарима да буду новинари и то најтиражнијим новинарима, зато што другачије мисле. Нисте се сетили да кажете како то да на Јавном сервису, када нарко-дилер Сандуловић говори о председнику Републике да је криминалац, новинар му каже 'хвала на томе', а када потпредседник највеће странке пита како је могуће да не знамо ко је уплатио седам милиона долара Јеремићу и одакле 25 милиона евра Ђиласу, новинар га ућуткује", рекао је Вучић. 

Председник је приметио да јесте тема Илустрована политика, а да није тема РТС, забрана Драгану Вучићевићу да говори, то што неко тражи да новинари иду у затвор...

"Ја немам двоструке аршине. Имам исти аршин и за Илустровану политику и за оне који прете Драгану Ј. Вучићевићу, Александру Игњатовићу, за оне који туку новинарке Пинка... То је потребно да сви у друштву имамо – да истим аршинима меримо добре и лоше ствари", рекао је председник. 

Упитан да ли има утисак да су новинари и медији у Србији подељени на "оне за и оне против Вучића", Вучић је одговорио питањем – да ли је некоме забрањено да говори против њега, да ли је неко због тога санкционисан и коме није на нека питања одговорио.

"Кад је оно што говорим истина, тим горе по истину", констатовао је председник каква је перцепција када њега медији нападају.

Поновио је да су сви новинари и уредници на РТС-у постављени у време ДС-а и да нико од њих није замењен, упитао је ко је најнападанија личност у Србији, те указао на последња издања и насловних страна листа Време, НИН, Недељник... на која се, каже, није жалио.

"Молим их да ме још више нападају, јер то снажи демократију у Србији, мене мотивише још више и показује разлику између овог и оног периода, до пре шест година, када нисте смели да кажете реч против Ђиласа, управо захваљујући Шолаку и 'Дајрект медији', који су контролисали све медије. Данас то није случај", рекао је Вучић.

Навео је да неке телевизије 24 сата на дан воде кампању против њега и истакао да би желео да критика његовог рада буде још жешћа. 

"Волео бих да ми не дирају децу, а мене туците како хоћете, измишљајте шта хоћете, не можете да победите марљивост, рад, образовање, посвећеност, љубав према отаџбини", рекао је Вучић.

"Црна Гора уводи деликт мишљења, реаговаћемо, чекамо одговор"

Председник је најавио је да ће држава Србија реаговати на забрану уласка у Црну Гору интелектуалцима Матији Бећковићу, Чедомиру Антићу, Александру Раковићу и Дејану Мировићу, те оценио тим поводом да Црна Гора тиме уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, што је, подсећа, незамисливо и недопустиво у Европи у 21. веку. 

Вучић је рекао да је разговарао са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем непосредно пред гостовање на Првој телевизији, да је разговарао са колегама из Црне Горе и да су добили информацију да је за четири лица одлуком Владе Црне Горе забрањен улаз.

"Не знамо да ли има још неких лица. Званично нисмо ништа као држава добили", рекао је председник Србије и додао да је као објашњење наведено угрожавање сигурности, темеља безбедности Црне Горе. 

"Држава Србија мора да реагује. Ово је нешто чиме сам био шокиран, јер ми смо забранили улаз криминалцима, лицима са потерница, лицима које припадају 'кавачком' и 'шкаљарском клану'" рекао је Вучић и додао да је неко други као одговор на то, "или не знам шта већ", забранио другачије мишљење. 

Додао је да Црна Гора тиме санкционише или уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, да не дозвољавају да неко о прошлости, садашњости и будућности мисли другачије. 

"То је недопустиво у 21. веку у Европи", нагласио је председник и оценио да је то правно неодрживо. 

Даће, каже, све од себе да ступи у контакт са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, како би замолио за другачију реакцију, више одговорности и озбиљности. 

"Не бих волео да Србија, која је бастион слободе изношења и права да се износе различите идеје, а у нашој земљи слободно износе идеје они који су за независно Косово, који би да цепају друге делове територија и они који о Србима у Црној Гори мисле овако и онако, који су против или за РС... Сматрамо да је то демократско право сваког и не желимо никоме да то укинемо", нагласио је Вучић. 

Истакао је да жели да људи у Црној Гори разумеју нашу поруку и додао: "О конкретним мерама ћемо разговарати ако не добијемо другачији, рационалнији и разумнији одговор."

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво