Вулин: Стварање "велике Албаније" највећа претња миру

Главни безбедносни проблем на Балкану и највећа претња миру је покушај стварања "велике Албаније", нове државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делове Србије, Црне Горе, Македоније и чак једног дела Грчке, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Александар Вулин је на конференцији "Ка безбеднијој Србији" на панелу "Регионална безбедност" навео да је суштинско питање наше безбедности, безбедности читавог региона, питање стварања "велике Албаније".

"Велика Албанија је та која изазива дубоку нестрпљивост, велику забринутост и одсуство реакције међународне заједнице на њено стварање је нешто што нас брине. То је најозбиљна претња миру на Балкану, стварање нове државе, државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делова Србије, Црне Горе, Македоније, чак једног дела Грчке", указао је министар. 

Осврнувши на ранију изјаву Хашима Тачија да Албанци сањају сан о уједињењу, те изјава Едија Раме да Косово и Албанија треба да имају једног председника, као и изјава председника Албаније о границама као главном безбедносном проблему Балкана - стварању велике Албаније, Вулин је рекао да се о овоме врло мало говори у ЕУ и међународним форумима.

"А, ако сукоби на Балкану поново оживе, то ће се десити зато или ако неко покуша да реши албанско национално питање, а да занемари сва остала национална питања. Сваки покушај Срба да формулишу своје интересе и своје право на постојање наилази на осуду, па чак и тако банално као што је одлазак нашег председника Александра Вучића да отвори болницу", навео је Вулин.  

Према његовим речима, одлазак председника Вучића у Источно Сарајево намерно је протумачено као да се Србија меша у живот неких других.

"Легитимно право Србије је да води рачуна о својим сународницима где год да живе. Не да се меша другима, мења границе, али да брине о Србима без обзира где год они живе", истакао је министар одбране.

Вулин је рекао да Балкан јесте "буре барута", али да се фитиљ не налази на Балкану, нити се икада налазио на Балкану.

Много је, истакао је, безбедносних изазова, од нелегалног отцепљења аутономне покрајине Косова и Метохије, исламског фанатизма, мигрантске кризе, али да је више од свега непостојање јасних правила и кршење међународног права највећи безбедносни изазов на овим просторима.

"Бомбардовањем СР Југославије и признавањем сецесије КиМ међународно право је уништено и нема јасних правила на основу којих земље и народи постоје. Одсуство међународног права је најопаснија ствар која се десила на овим просторима, опаснија од ратова. Ратови једном престану, а ако нема правила, ако живимо у свету без закона, онда то никада неће престати", указао је министар одбране.

Навео је пример лицемерја које произилази из кршења међународног права и казао да Албанци на КиМ покушавају да формирају војску Косова, противно свим међународним договорима, Резолуцији 1244, а да се сви слажу око једне ствари, а то је да војска Косова не постоји.

Закључио је да одсуство и брутално силовање међународног права, као и брутално поништавање свих правила су највећа претња на Балкану.

"Снажнија економија и дипломатија - снажнија и војска"

Што Србија буде економски и дипломатски снажнија биће снажнија и војно, рекао је Вулин и додао да је војска увек фактор одвраћања.

"Свега тога неће бити без економије, неће бити без мира и стабилности. Ако имате једну земљу која је у стању да очува мир и стабилност она ће имати стране инвестиције, људе који су спремни да улажу, а ако тако буде имаћете снажну економију која ће довести до снажења одбрамбених структура које су неопходне свакој земљи. Ми смо војно неутрална земља, а војно неутралне земље немају тај луксуз да не буду наоружане", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Објаснио је да систем безбедности не чини само Војска Србије, већ и БИА, Министарство одбране, као и дипломатија и економија.

Упитан који је највећи безбедносни изазов, Вулин је поновио да је то на простору Балкана идеја "велике Албаније", некажњено ширење идеје "велике Албаније" и изазивање сукоба са свим народима у региону.

Навео је да није сигуран да је Европа свесна тога, као и да жели да мисли да нису свесни јер, како је рекао, ако нису свесни онда има наде да ће се освестити и разумети.

Министар је навео да би било добро и да објасне својим бирачима шта хоће од Балкана, односно да ли хоће да Балкан буде регион мира и стабилности који треба да постане део ЕУ или хоће да Балкан буде простор на којем ће се непрестано сукобљавати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара