Вучић: Разумевање и пријатељски став Путина

Председник Александар Вучић изјавио је да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије. Најавио је да Путин долази у Србију, а да ће датум његовог доласка бити познат за две до три недеље.

Александар Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

"Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори.

Председник је прецизирао да је у разговору са Путином најмање 45 до 50 минута тема била Косово и Метохија и да га је детаљно и темељно упознао са ситуацијом.

Упитан да ли је Путина упознао са "планом о разграничењу", Вучић је рекао да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ, и Албанци и Срби.

"Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на КиМ", рекао је Вучић.

Како је додао, више информација о томе не може дати јер то, како је рекао, не би било фер ни према Путину нити према нашој јавности. 

Захвалио је руском председнику на подршци коју пружа српском народу.

"Нема теме које се нисмо дотакли"

Председник Србије је рекао да је са Путином разговарао о свим важним регионалним темама, Републици Српској, БиХ, референдуму у Македонији.

"Не постоји важна регионална тема које се нисмо дотакли и не само дотакли, већ детаљно анализирали. У складу са тим, очекујем да посета председника Путина донесе много конкретних економских резултата, да одмах доведе до убрзаног раста наше трговинске размене", истакао је Вучић.

Додао је да је разговарано о НАТО-у. "Србија нема никакве аспирације, никакве тежње и никакве жеље да буде део НАТО-а. Србија жели да љубоморно чува своју војну неутралност и управо зато и радимо на снажењу наше армије како бисмо могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу", рекао је Вучић и навео да је за такав став добијена подршка Руске Федерације.

Како је рекао, разговарало се и о веома важним економским односима и о РЖБ-у, односно руским железницама, свему ономе што оне чине у Србији, као и о "Турском току".

Вучић је истакао да је Србији, како се све више индустријализује, потребно све више гаса те да је потребно да, уколико би било ма каквих проблема са дотоком гаса преко Украјине, обезбедимо примање гаса преко Бугарске из "Турског тока".

"Разговарали смо и о прављењу гасних станица, станица за течни гас, како би могли и у најудаљеније делове Србије да га допремимо", додао је Вучић, али и приметио да је тема била и повећање обима туризма те да је изразио жељу да све већи број туриста из Русије дође у Србију.

"Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и са поносом сам истакао да Србија све своје обавезе, и у тој и у некој другој области, апсолутно на време извршава. Председник Путин је и том чињеницом задовољан", рекао је Вучић и додао да је пре шест, осам или десет година прва ствар када се дође у Русију била та колико Србија дугује и кад ће тај новац вратити.

"Србија више ништа не дугује", казао је председник Србије и додао да се понашамо као одговорна земља.

"Веома сам задовољан искрено пријатељским ставом који је председник Путин показао, ако то сме да буде моја оцена, поштује Србију, жели да нам помогне и ја сам на томе веома захвалан", навео је председник Србије.

Разговарали смо у четири ока, а затим и ширем саставу, рекао је Вучић и додао да је изразио захвалност Србије Русији за огромну подршку у свим међународним форумима, и подвукао да увек истиче 2015. годину и не заборавља када је Руска Федерација спасила Србију "стављања жига на чело сваког нашег грађанина и припадника нашег народа" за оно што се збивало на просторима бивше Југославије.

То је урађено захваљујући предсeднику Путину и, захваљујући њему, ми имамо подршку у многим међународним форумима, поручио је Вучић. 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 03. окт 2018, 10:15) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Sastanak Vucic-Putin

Dobili smo opet i uteha i nade za sutra.... Pero

(среда, 03. окт 2018, 08:51) - anonymous [нерегистровани]

1999

Da je onda Putin bio predsednik, sada za ove razgovore nebi bila potreba... al bolje išta nego ništa

(уторак, 02. окт 2018, 21:05) - Ivan [нерегистровани]

Rusija

Rusija je uvek imala prijateljski stav prema Srbiji i ova podrska je od velikog znacsja.

(уторак, 02. окт 2018, 20:11) - Мил. И. Ћевић [нерегистровани]

Поука цара Душана

"Тешко свуда своме без својега"

(уторак, 02. окт 2018, 20:02) - Anica [нерегистровани]

Braca zauvek

Svakako mudar i pametan potez Vucica kojim poboljsava vec odlican odnos sa nasom ruskom bracom.

(уторак, 02. окт 2018, 19:50) - Violeta [нерегистровани]

Iskren prijatelj

Hvala Putinu na razumevanju i podrsci, u ovom momentu nam je to jako bitno! Srbija i Rusija grade prijateljstvo koje traje i trajace!

(уторак, 02. окт 2018, 19:30) - Draga [нерегистровани]

Hvala mu

Razumevanje i podrska je ono sto smo i ocekivali od Putina. Hvala mu sto je uvek uz nas.

(уторак, 02. окт 2018, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

prijateljstvo

Staro prijateljstvo je ojacalo ovom posetom.

(уторак, 02. окт 2018, 17:10) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za Vucica

Pusti 'razumevanje' Vucicu,oce li nam bacuske dati jos aviona i tenkova gratis,mozda i S-400.Kad ROSU divlja po severu Kosova 'razumevanje' mnogo ne pomaze...

(уторак, 02. окт 2018, 16:32) - Natasa [нерегистровани]

Vucic razumevanje i prijateljski stav Putina

Velika cast nam je ukazana obecanjem da ce predsednik Rusije Vladimir Putin naci vremena i doci u nasu drzavu. To nam govori koliko ceni Srbiju i Aleksandra Vucic.