Вучић Путину: Далеко смо од решења за Космет

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Кремљу. Вучић је рекао Путину да смо, без обзира на напоре наше земље да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је држава Србија суочена са свакодневним провокацијама. Након разговора у четири ока, уследиће и састанак две делегације.

Александар Вучић је, на почетку састанка са Владимиром Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилике да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значај за Србију.

"Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је Вучић коме је ово, иначе, други сусрет са шефом Руске Федерације.

Рекао је да је веома задовољан развојем односа Београда и Москве.

"То је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава свакодневно суочава са бројним провокацијама.

"Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ", истакао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном Балкану са таквим опредељењем.

"Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и убудуће јачамо наше економске односе", рекао је Вучић.

Поручује и да је Србија захвална за подршку Русије српским интересима у ситуацији када се Београд свакодневно суочава са провокацијама. 

Захвалио је Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Он му је потом поклонио књигу "Моја предивна Србија" руских аутора.

Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

"А сећам се ваше последње посете 8. и 9. маја. Недавно смо обележили и 180. годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. Притом је тај раст непрекидан – прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године више од 13 одсто", објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.

"Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговарамо када је у питању ситуација у региону", рекао је Путин.

Разговор председника Србије и Русије настављен је иза затворених врата. 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 03. окт 2018, 00:29) - Miki [нерегистровани]

Putin i Vucic

Dok svi znaju da je Rusija snazno iza nas po pitanju resavanja problema KiM, imamo korak prednosti.

(уторак, 02. окт 2018, 19:23) - kosta [нерегистровани]

Komentar

Putin treba da zna u kakvoj smo situaciji i da je nas polozaj tezak, da svakodnevno trpimo razne pritiske. Potrebna nam je pomoc.

(уторак, 02. окт 2018, 19:22) - Ivana [нерегистровани]

Resenje problema

Resenje Kosovskog problema je daleko, a Albanci dodatno otezavaju put ka resenju problema.

(уторак, 02. окт 2018, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

paramonte

Dok albanci ne promene stav,nemoguce je naci resenje.

(уторак, 02. окт 2018, 15:10) - Sele [нерегистровани]

daleko

Daleko smo ali se nadam ne veoma daleko.

(уторак, 02. окт 2018, 14:56) - Milan [нерегистровани]

Вучић Путину: Далеко смо од решења за Космет

Ima još mnogo da se razgovara u dijalogu, i Srbija ima svoje ciljeve od kojih ne odustaje i birićemo se za kompromis jer je to najbolje rešenje za obe strane.

(уторак, 02. окт 2018, 14:30) - nk [нерегистровани]

nk

Svestan je Putin sta nam zapad radi na Kosovu, samo prijatelstvo sa Rusijom i Kinom moze biti dobro za Srbiju

(уторак, 02. окт 2018, 14:21) - Dragan R [нерегистровани]

Prijatelji

Putin je naš veliki prijatelj, i u dobru i u zlu.

(уторак, 02. окт 2018, 14:12) - UROS [нерегистровани]

saradnja

U saradnji sa Rusijom, Srbija moze da sacuva mir kako na Kosovu tako i u regionu sto je veoma znacajno za sve! Do sada smo imali veliku podršku od predsednika Putina, tako da cvrsto verujemo da ce se t apodrška nastaviti i u budućnosti. Predsedniku Aleksandru hvala najlepse sto se svim silama trudi da sačuva mir u Srbiji!

(уторак, 02. окт 2018, 14:07) - asgard [нерегистровани]

prijatelj

Pomoć prijatelja je uvek potrebna, posebno kad je taj prijatelj Putin.