Вучић: Нећемо толерисати насиље над Србима на Космету

Србија је на данашњи упад специјалаца косовске полиције на север Космета реаговала одмерено, мирно и сталожено, али је јасно упозорила да неће толерисати насиље над Србима, рекао је председник Александар Вучић током ванредног обраћања јавности. Поручује да, ако се албански представници у било ком тренутку одлуче за организовано насиље над српским народом, Србија ће пронаћи начин да заштити становништво. Позвао је Србе да буду мирни и да уклоне барикаде.

Председник је, поводом данашњих догађаја на северу Косова и Метохије, упозорио да Београд никоме неће дозволити да проводи насиље над српским народом рушећи све потписане споразуме.

Додао је да ће се наставити разговори с представницима Албанаца, али уз покушаје да то има смисла, а не да се попуњава медијско време.

"Већ да се дође до резултата чије провођење гарантује неко из међународне заједнице, а не као данас", указао је председник.

Поручује да ће се дијалогом и разумом борити против безумља и неразумевања и намере оних који би ратовима и дугим цевима да уређују садашњост и будућност.

"Дуге цеви нас воде у тешку прошлост", рекао је председник.

Подсетио је да је издао наређење начелнику Генералштаба да војска буде у највишем степену борбене готовости.

"Ми ћемо се као суверена земља понашати у складу са интересима, снажићемо армију и као што сам рекао у Митровици, поновићу за оне који нису разумели, чуваћемо мир готово по сваку цену. Ово 'готово' кажем због безумља и ирационалног понашања оних који мисле да праве генералне пробе за прогон Срба са севера Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Упозорио је албанске представнике у Приштини да, ако се, у било ком тренутку одлуче за организовано насиље над српским народом, Србија ће пронаћи начин, не да било кога напада, већ да заштити становништво. "Ни часа нећу часити", поручио је.

Замолио је Албанце да не долазе са дугим цевима и не нападају Србе и да не испитују стрпљење српског народа и државе.

"И да подсетим међународне факторе, међународно-јавно право је на страни Србије, да добро прочитају Резолуцију 1244 и Бриселски споразум, и добро ће разумети све што сам говорио", навео је Вучић и додао да му је најважнија безбедност и сигурност српског народа.

Захвалио је припадницима војске и полиције на приказаној одговорности и извршавању наређења надређених и додао да су они показали колико је Србија озбиљна и колико никада неће да угрози мир и колико је спремна да заштити ненаоружано становништво.

"Што се Албанаца тиче, ми са њима желимо дуготрајан мир, али он не може да настане на темељима погрома, прогона српског живља и на политици дугих цеви на свака два месеца. Једанпут сам рекао, 'Олује' и 'Бљеска', за време док сам ја председник, неће бити", поручио је Вучић.

"Угрожен мир с циљем сатанизације Срба" 

Како је навео, по трећи пут од 26. марта на апсолутно непримерен начин угрожен је мир, нападнут мир и покушано да се од Србије добије одговор који би Приштина могла да искористи, заједно са једним делом међународне организације, да сатанизују Србе.

То су, истакао је, учинили без било каквог права и супротно Биселском договору и споразуму и покушали на сваки начин да покажу да их ти споразуми не обавезују и, још горе, да имају подршку пре свега својих западних савезника.

"У операцији је учествовало између 110 и 130 припадника косовских безбедносних снага, сви Албанци, сви под дугим цевима, а заузели су приступне саобраћајнице и све објекте у близини Газивода, брутално малтретирали више лица, а четворо држали као таоце", рекао је председник и додао да су Албанци имали најмање 12 снајпериста распоређених по брдима. 

"Они немају шта да траже на северу Косова са дугим цевима", додао је Вучић.

Вучић је упитао шта уопште значе договори са ЕУ и са НАТО-ом ако их Приштина не поштује.

"Наоружани Албанци на северу Косова, по договору који смо постигли, могу да се појаве само уз испуњење два услова: уз одобрење НАТО-а и уз пуну сагласност локалне српске заједнице", рекао је Вучић.

"Не знам да ли су имали сагласност НАТО-а, а други услов је у потпуности погажен. Нико Србе није питао, нико их није обавестио", рекао је председник.

Да ли то значи, упитао је, да договори које постижемо у Бриселу, не само у ЕУ, већ и са НАТО-ом, вреде док траје прес-конференција, а после ништа.

"Или ћемо имати још 15 оваквих акција у којима је само питање тренутка кад ће неко да страда", запитао је Вучић.

Подсетио је да је Кфор у првом саопштењу рекао да нема информације о присуству РОСУ, у тренутку када је већ свима била позната информација да су они у околини Газивода.

Вучић је уверен да Хашим Тачи није самоиницијативно, на своју руку предузео данашњу провокацију посетом Газиводама. "Лично сам апсолутно уверен да су неки људи знали за ово и да су неки људи ову акцију одобрили", рекао је председник.

Такође, изнео је хронологију свих напада на Србе на Космету у претходних седам месеци. 

Прегажено више споразума и договора 

Указао је и да је данашњим актом специјалних јединица РОСУ погажено више међународних споразума, договора и докумената.

"Прекршен је члан девет првог бриселског споразума који уређује ланац командовања, и то тако што Срби ни на који начин нису били обавештени о тој акцији, при чему су свих 110 до 130 припадника РОСУ били Албанци, који нису имали везе с косовском полицијом север, нити са регионалном командом коју иначе води Србин", навео је Вучић.

Како је рекао, такође је договорено да ће регионални командир сарађивати с другим командантима, а ни то није поштовано, јер нико од команданата српске националности није обавештен о акцији.

Погажени су још Споразум о слободи кретања, Резолуција 1244, на коју се не обазиру ни Албанци, али ни њихови западни савезници, додао је председник уз констатацију да је погажен и војно-технички споразум и то у више тачака, а посебно у делу који се односи на улогу Кфора.

Подсетио је да се поставило питање зашто није ишао у Њујорк да се састане са Хашимом Тачијем.

"О чему да разговарамо? Је л' Албанци имају да нам кажу нешто друго осим да нам прете ратом? Ја не зовем Србе да се уједине против Албанаца, зовем их да се ујединимо у борби за истину. Још три пута ако се овако нешто понови, то више ни неће бити вест. Ни за Србе са севера Косова више неће бити вест. Брутално су лагали да никога нису задржавали и приводили", истакао је Вучић.

Додао је да ћемо неку форму разговора морати да имамо, "па и са оваквим провокаторима, а због српског народа", али да то треба оставити руководству Србије, указавши да је поверење због свих превара изгубљено.

Рекао је да се нажалост и данас видело колико је био у праву када је говорио да дијалог није стигао ни близу споразума.

То је, како је рекао, зато што косовски Албанци нису желели споразум и не желе га, већ желе нове нападе и са таквом политиком ће наставити.

"Лагаће да желе договор и радиће на понижењу Србије и заузимању севера Косова. Немојте да имате илузија да ће бити другачије", поручио је председник.

Истакао је да ће одлуку о спуштању борбене готовости оружаних снага донети након процене и у договору с начелником Генералштаба Војске Србије.

"Никога не угрожавамо. И данас видимо колико војска може да буде одвраћајући фактор у превенцији било каквих сукоба", закључио је.

На новинарско питање какав одговор Србија има на провокације Приштине и како ће реаговати ако албанска страна настави политику дугих цеви, Вучић је ракао: "Политика дугих цеви није, не сме и никада неће бити политика помирења и дијалога и политика која доноси решење. Разговори су ти који доносе решење, а када сте сатерани у ћошак, онда вам остаје да будете уз свој народ".

Подсетио је да је ово трећи пут да Србија не реагује на дуге цеви и да то "не значи да смо слаби и уплашени, него да смо одговорни и озбиљни".

На питање о томе што су лидери Савеза за Србију позвали њега и "његове коалиционе партнере Тачија и Харадинаја да се не играју крхким миром у региону", рекао је да Српска листа није у коалицији са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, али да су сви који су у Савезу за Србију били са Тачијем на листи и када није било потребе за тим.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 30. сеп 2018, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Само да рата не буде, али...

...направимо моћну армију и осигурајмо војну подршку моћне Русије за недај боже ! Јер с каквим комшијама живимо Срби не могу бити спокојни за будућност без јаке армије и јаког савезника.

(недеља, 30. сеп 2018, 11:02) - sara [нерегистровани]

Mir

Naravno. Zaslužuju bezbednost.

(недеља, 30. сеп 2018, 10:20) - ano [нерегистровани]

Kosovo i Metohija

Naravno da se nasilje ne treba tolerisati. Nasi ljudi tamo treba da se osecaju zasticeno i da spavaju mirno, a tu je Predsednik da se pobrine za to, sto i cini.

(недеља, 30. сеп 2018, 09:41) - Tole [нерегистровани]

Komentar

I do sada smo previse tolerisali.

(недеља, 30. сеп 2018, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

normalan zivot

Moramo im obezbediti normalan zivot na Kosovu

(недеља, 30. сеп 2018, 07:42) - anonymousGaga Niš [нерегистровани]

Rezolucija 1244

Svima u svetu treba naglasiti da se treba držati rezolucije 1244,jer je Kim i dalje deo Srbije nemože i nesme niko da je odvaja od Srbije.

(недеља, 30. сеп 2018, 07:05) - Momo [нерегистровани]

Komentar

Strpljenje ima svoj kraj. Preterali su albanci sa provokacijama.

(недеља, 30. сеп 2018, 05:02) - anonymous [нерегистровани]

Jasno je sve!

EU i njeni prestavnici ne postuju sporazume, dogovore i sto je naj gore ne postuju medjunarodne zakone u odluke UN. Takav EU nije garant mira i nije sagovornik mira. Jedno je jasno svima a pogotovu u EU da takozvana Kosovska drzava ne postoji. Postoji uzurpirane Srpske teritorije sa nasim narodom koje je neko priznavao adhok poput Nemacke i drugih. Isto oni znaju da dok se u UN ne proglasi jedna drzava ona ne postoji. Jasno je da EU vise nije u stanju da vrsi svoju ulogu vec da ceo proces mora da se vrati gde je i mesto u UN i dge je sve i pocelo.

(недеља, 30. сеп 2018, 02:11) - Pele [нерегистровани]

KiM

Lepo je pisati iz toplog kreveta u Beogradu ali samo jadan narod zna kako mu je.Aleksandar Vučić je jedini kojem narod na KiM veruje I koji želi da ih odbrani u svakom trenutku. VS je uvek bila uz svoj narod.

(недеља, 30. сеп 2018, 01:54) - Lila [нерегистровани]

Da da

Srbija je mnogo naucila iz ovog albanskog divljana danas, da ne moze nista vise verovati Pristini u postizanju dogovora.