Данас састанак Вучића и Сија, кинеске инвестиције стижу у Србију

Другог дана посете Кини, председник Србије Александар Вучић у Пекингу ће се срести са кинеским председником Си Ђинпингом. Биће то њихов пети сусрет у последње три године. Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је за РТС значај јучерашњих састанака и потписивања уговора за Србију.

У присуству двојице председника данас ће бити потписана два споразума која се тичу изградње обилазнице око Београда.

Првог дана посете, у Пекингу је потписано више важних уговора, међу којима и онај са компанијом "Зиђин" која би у РТБ "Бор" требало да уложи готово милијарду и по долара, као и споразум о улагању 970 милиона долара у фабрику у Зрењанину.

Министар рударства и енергетике Александар Антић верује да је потписивање уговора са компанијом "Зиђин" најважнији корак за Бор.

"Он дефинише добру, сигурну будућност РТБ-а, 5.000 запослених, али и читаве источне Србије, узимајући у обзир значај РТБ-а за читаву источну Србију, али и читаву индустрију Србије. Очекујемо да због инвестиција од милијарду и 260 милиона долара РТБ значајно повећа своју производњу – дуплира је након три године, након шест је увећа три до четири пута, што ће имати изузетан утицај на наш укупан раст, БДП", рекао је Антић за РТС. 

Антић је рекао да је "Зиђин" дужан да до краја године уплати минимум 100 милиона долара, а они су се обавезали да ће уплатити 350 милиона долара и одмах из тих средстава отплатити све дугове РТБ-а и започети инвестиције.

"Прве три године очекује се отварање новог рудника Церово, модернизација и унапређење производње у постојећим рудницима Мајданпек, Кривељ, Борска јама, унапређење флотација и, коначно, додатне инвестиције у увећање капацитета топионица и фабрике сумпорне киселине", навео је Антић.

Министар очекује да ће ова инвестиција омогућити стабилан раст, али и сигурна радна места.

Разговарало се и са компанијом China machinery ingeneering corporation о динамици завршавања електроенергетског блока Костолац.

Они су наш дугогодишњи партнер. Развијају пројекат Костолац, нови блок Б-3. Претходно су радили модернизацију блокова Б-1 и Б-2. Направили смо пресек свих тих активности, констатовали да је у овом тренутку важно да се блок Б-3, највећи енергетски објекат који се гради у Србији у последње три деценије, снаге 350 мегавата заврши у квалитету и року који је дефинисан. Кинеска страна се обавезала, добили смо чврсто обећање да ће обавити посао на време и да ће блок до краја 2020. бити на мрежи", истакао је Антић.

Потписани су и одређени документи са компанијом "Power China" која треба да прави топлодалековод између Обреновца и Новог Београда.

"То је пројекат вредан око 227 милиона долара. Пре свега се разговарало, током ових сусрета, о финансијској коснтрукцији која треба да обезбеди почетак изградње пројекта. Имали смо састанак са Ексим банком на ту тему, при чему се са представницима компаније Power China разговарало и о изградњи обилазнице јер су партнери са азербејџанском компанијом", закључио је Антић.

Главни састанак данас је сурет двојице председника, Вучића и Сија у Дому народа. Разговараће се углавном о економским темама. Сусрет ће се завршити позивом Вучића Сију да поново посети Србију, а затим српска делегација одлази на тзв. "летњи Давос" у Тјенђин.  Вучић ће се тамо састати и са кинеским премијером Ли Кећангом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво