Вучић за РТС: Хоћемо економски снажнијег Србина на Космету

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је увек срећан када је са нашим народом на Косову и Метохији. Поручује да Србија данас може да помогне људима на КиМ јер више није у стању пропадања, економски расте и напредује.

Александар Вучић је, у интервјуу за Дневник РТС-а из Лепосавића током посете Косову и Метохији, рекао да народ на Косову и Метохији не живи лепо као ми, те да њему не пада на памет да им наноси штету.

"Њима није све умешено па обешено, они овде знају са каквим се мукама суочавају. Сад ћете ви да причата људима из Клокота како треба да ниподаштавамо Албанце, они су овде са свих страна и сад ја треба да дођем овамо да се јуначим и вређам Албанце не бих ли добио неки поен из кафића у центру Београда", рекао је Вучић.

Каже да је данас обећано више ствари, међу којима је и интернат за Пољопривредну школу у Лешку што је, наводи, много важно јер ће та деца имати посао где год да раде.

Хоћемо економски снажнијег и јачег Србина на Косову и Метохији, поручује Вучић.

"Србија данас може да помогне јер није у стању пропадања и банкротства као од 2008. и 2014. године, данас економски расте и напредује пуним једрима у Европи најбрже, не можете рачунати Пољску и Ирску јер они имају 'Епл', 'Гугл', а то није наша лига", подвлачи председник.

Држава ће, како каже, уложити "велике новце" у различите пројекте на КиМ због чега су, истиче, људи на Косову веома срећни.

"Спремни смо да дајемо подстицаје привредницима из централне Србије који би улагали у десет општина на Косову и Метохији, али спремни да подстичемо наше привреднике без обзира на све баријере, да и по албанском систему раде са Албанцима јер хоћемо да економски побеђујемо", указује Вучић.

Председник каже да зна да данас људима не звучи тако реално, али пре четири године је, истиче, било троструко лошије.

"Знам како су ми се неки смејали, подсмевали својевремено, а данас се више нико не смеје, а нема ни подсмеха, ни у региону, ни у земљи, ни што се тиче плата и пензија, ни што се тиче привредног раста Србије", указује председник.

"Банкарске гаранције кључни проблем за улагање на КиМ" 

На северу Косова људи не знају у којој држави раде јер, наводи, раде по дуплом систему, а они би радили у систему Србије, али имају прелаз где морају да покажу папире царини која је уведена 2011. године.

На југу раде по косовском систему и није проблем, спремни смо да радимо на такав начин, поручује председник. 

"Кључни проблем су банкарске гаранције – на шта да добију хипотеку? На имовину из које не могу да се намире јер ће рећи да су надлежни органи силе, односно монопол физичке принуде има Приштина, а не Београд, у већем делу КиМ. Тражимо неке друге начине, преко обезбеђење дела имовине, да помогнемо привредницима", напомиње Вучић.  

Неки привредници са КиМ су, указује, већ нашли тржиште – сви корнишони из Зубиног Потока иду у Немачку, јабуке из Лепосавића и Лешка углавном иду за Русију.

"Сирогојно хоће да прави овде хладњачу, има доста заинтересованих хладњачара и прерађивача воћа и поврћа", наводи председник.

Напомиње да га вечерас очекују не лаки разговори са представницима Срба са Косова и Метохије. 

"Није нимало лепо причати са Тачијем" 

Одговарајући на наводе појединих медија који пишу да је у једном дану два пута поразио Тачија, Вучић је одговорио да није никога ни поразио ни понизио како су то неки писали.

"То су њихове интерне ствари. Нисам нити ми је то жеља, нити бих то икада урадио. Разговарам са Тачијем јер је он представник Албанаца, он са мном разговара јер сам легитиман представник Срба и председник Србије", напомиње Вучић.

Истиче да је много тешко разговарати са Хашимом Тачијем и додаје да то није нимало лепо.

"Да ли се ми свађамо, препиремо – наравно, зато што имамо другачије погледе и виђење. Да једном раскрстимо, боље је да разговарамо јер ови људи овде знају да ће морати да се врате кући, да пређу мост на Ибру, да пређу Приштину", наводи председник Србије.

Указује да ради оно што може за Србију и Србе.

Вучић наводи да смо током НАТО агресије 1999. доживели тежак пораз, повукли снаге са КиМ. 

"Имали смо 2004. тежак прогон, 2008. проглашење независности, 2009. самоиницијативно себе изводимо из УН, 2010. имамо кретене који иду са питањем Суду правде да би Суд легитимисао независност, 2011. нам пет километара одавде на Јарињу Срби пале прелаз, они дођу и хапсе их... Није све исто, плаћа се цена за све погрешне потезе, много смо грешили и деведесетих, осамдесетих, шездесетих", рекао је председник.

Вучић наводи да смо тек кад је он постао председник од 2013. почели да обележавамо НАТО агресију.

Пре 2013. су, каже, говорили да је то била НАТО кампања, а не НАТО агресија, а то је, наводи, говорио и РТС.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво