Тачи: Косово се неће делити, неће бити размене територија

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да се "Косово неће делити" и да неће бити размене територија, а сматра да тако нешто неће предложити ни председник Србије Александар Вучић.

Хашим Тачи је, у интервјуу за бечки Стандард, рекао да идеја о "корекцији граница" још није била тема разговора у Бриселу.

"Прошло је пет или шест година од почетка дијалога са Србијом. Сад смо ушли у финалну фазу ових разговора. Досад смо разговарали само о процесу, али не и о детаљима. Идеја о корекцији граница је моја. Као и идеја о укључивању Прешевске долине и она није била тема разговора са председником Вучићем. Али ми ћемо разговарати о томе", рекао је Тачи за аустријски лист.

Тачи наводи да жели да буде рационалан и да је, како каже, упркос великим несугласицама, наставак дијалога једина могућност, те да се, без договора, Београд и Приштина узајамно ометају на путу ка ЕУ.

"Неће бити поделе Косова, неће бити размене територија. И досад нисам чуо да он (Вучић) предлаже нешто у том правцу", рекао је Тачи.

Сматра да коначни споразум са Србијом треба да садржи узајамно признавање и чланство Косова у међународним организацијама.

Косово ће, према његовим тврдњама, сачувати мултиетнички дух.

"Морамо да радимо на томе да решимо анимозитете који постоје већ 200 година. Не смемо да будемо таоци граница које су утврђене у Титовој Југославији. Југославије више нема", рекао је Тачи.

Констатовао је да Косово има добре односе са свим суседима – Македонијом, Црном Гором и Албанијом и да због тога "нико не треба да се осећа угроженим" због могућег споразума Београда и Приштине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво