Вучић: Слање црногорских војника на КиМ није пријатељски чин

Председник Србије Александар Вучић каже да не би било шта карактерисао тешким речима, али је оценио да свакако није пријатељски чин то што Црна Гора шаље своје војнике на Космет. Упозорио је да његови политички противници оспоравањем референдума о КиМ "руше" шансу да добијемо више него што имамо данас. Поручио је и да оптужбе да се Србија пљачка уговорима са Кинезима без тендерске процедуре, долазе управо од оних који су опљачкали земљу.

Александар Вучић је подсетио да је премијер Црне Горе Душко Марковић, приликом посете Београду и у разговору са њим, рекао да Црна Гора разуме колико је КиМ болно и тешко питање за Србију и да ће се односити према њему са посебном пажњом, узимајући у обзир и интересе Србије, и оно што Србија каже.

"Нити су нас питали... Они су суверена држава, они могу то, али знају какав је наш став у случају КиМ. То што ће они нешто тако значајно да раде, један, два или три њих, то је безвезе, то ничему не служи, осим да они испуне задатак који су добили од НАТО-а", рекао је Вучић новинарима након обиласка компаније "Телеоптик".

Председник Вучић је оценио да слање црногорских војника на КиМ није нарочито пријатељски гест.

"Напред, момци, ви радите свој посао. Ми знамо да то није нарочито пријатељски гест према Србији. Ми ћемо свој посао да радимо, и то је то. Нема велике филозофије, а да нас терате да кажемо како је то дивно... и сад ћете ви са том двојицом да сачувате наше манастире... ту причу неком другом причајте", рекао је Вучић.

"Руше шансу да добијемо више него што имамо данас"

Вучић је рекао да се Косовом бави на дневном нивоу, да дневно чита између 500 и 600 страна докумената, што тајних, што јавних, и да ће пред народ изаћи са предлогом кад буде знао шта је максимум који можемо да добијемо.

"Када прочитате 500 страница дневно тајног и јавног материјала – знате нешто више од других и морате да предузимате одговорне мере", рекао је председник.

Председник Србије је рекао да, шта год да буде урађено око Косова и Метохије, мора да се иде на референдум и поручио да било каква одлука није могућа без уставних промена, а да они који "руше" референдум раде против будућности земље.

Референдуму се, каже, противе сви они који мисле да тиме руше њега: "А руше, заправо, своју земљу, њену будућност и шансу да добијемо више него што сада имамо", приметио је Вучић.

Истакао је да Срби треба да одлуче и кажу шта желе, а да је његова обавеза да буде озбиљан и гледа у будућност, да имамо више инвестиција.

У овом тренутку, указао је, не зна шта би предложио народу, али ће, каже, изаћи у јавност ако буде имао нешто да предложи.

"Хоће ли то да прихвати чак и моја странка? Тешко. Хоће ли то да прихвати јавност у Србији?", запитао је Вучић. Мисли да одговорни људи – хоће, верује да одговорност и озбиљност побеђују, а да он свакако нема страха да каже шта мисли.

"Ја радим оно што ми савест налаже. Радим поштено, одговорно и озбиљно, а да ли ће људи то да прихвате, могу и не морају, и већа је шанса да не прихвате", нагласио је Вучић.

Не разуме, додао је, оне који лажу и себе и народ да Косово може бити аутономија у саставу Србије.

Ипак, "боримо се и добићемо боље и више него раније", рекао је он и проценио да нико неће бити задовољан, да никоме неће бити добро, јер се ствари у Србији не посматрају рационално, већ се све посматра из свог угла и интереса.

"Критичари ће се ујединити, нема разлике између Ђиласа и Обрадовића"

Вучић је упозорио да ће се сви ти критичари ујединити и да ће се видети да нема никакве разлике између Ђиласа и Обрадовића, "сецикеса који би да дођу на власт користећи Косово".

"Њима је свеједно да ли је Косово независно или ће се припојити Албанији", нагласио је председник.

Вучић је рекао да ће њихово образложење за "наивну српску јавност" бити да не може референдум да се одржи у условима диктатуре.

"Ако не добијемо 50 одсто плус, онда референдум неће успети. Они мисле да су мене срушили тиме. Није проблем, али срушили сте земљу, нашу будућност, шансу да добијемо више него што имамо данас", објаснио је председник.

Неће ту бити велике среће, ни радости, каже Вучић прогнозирајући исход решавања питања Косова и Метохије, али је подсетио да су његови претходници већ "оверили" косовску независност пред Међународним судом правде, независност коју данас признаје око 100 земаља, и да данас немамо ништа.

Подсетио је да смо 1999. учествовали у оружаном сукобу, били нападнути, нисмо успели да своје циљеве у том одбрамбеном рату заштитимо и сачувамо.

"Неких 19 земаља најмоћнијих, или јачих и снажнијих од нас. После смо имали причу  'стандарди пре статуса', кренуо је мартовски погром, па 2008. донета је одлука о независности. За 100 земаља већ 10 година имате независну државу, а 2010. и 2011. имали смо катастрофалну неодговорну политику Јеремића, Ђиласа, Јанковића, Тадића и осталих", навео је Вучић.

Председник је подсетио да је Стални Међународни суд правде донео пресуду "по којој је Косово стекло независност на легалан начин, на наше питање, на наш захтев".

"Сада би неко да се то заборави, али неће друга страна и нико у свету неће. За своје грешке морамо да плаћамо цену", рекао је Вучић.

"На дневном нивоу се боримо да нешто сачувамо"

Рекао је да се на дневном нивоу боримо да нешто сачувамо, да нешто имамо на КиМ.

"Сви који нас свакодневно критикују знају да сам у праву. Ми Срби никада не волимо да посматрамо реалност, више волимо да живимо у сопственом свету и кажемо 'ја ћу да посматрам како хоћу', као што нисмо били спремни да се боримо око КиМ, осим да се једном окупимо у центру града и ништа не урадимо више од саопштења. Неки су 2011. објашњавали да смо победили у нечему, а онда су рекли 'нема везе, заборавите Косово'", рекао је Вучић.

Додао је да су границу према српском народу поставили исти ти који га критикују данас и због чијих грешака сада имамо последице.

Његову оставку сад траже они који су учествовали у косовској независности, а он ће је, каже, дати – ако они постигну више од њега.

Председник је рекао да око Косова ништа неће бити лако, али да је боље да имамо споразум, него да га немамо.

"Сви који су против, као Јанковићев академик, који тражи да поднесем оставку зато што данас немамо ништа, поручујем да није проблем да поднесем оставку зато што су наш председник и влада ћутали када је проглашавана независност, што су се обратили Међународном суду правде, ако кажу да ће ишта више донети и на који начин", објаснио је Вучић.

Поручио је "онима који кажу да сада није добро време" да никада неће бити боље за нас.

"Кад ће бити боље време? Кад САД пропадну? Да тада пошаљемо 20.000 Срба да ратују, против 100.000 оних којима је више стало. Где тих 20.000 који ће да погину да нађемо? Не питате колико се људи 'скинуло' из војске у дану када је постојала могућност да иду на Косово", поручио је Вучић.

"Србима није место у КБС, али нема притиска"

Председник Вучић је рекао да Србима није место у косовским безбедносним снагама, истичући да је то његов став и да нема никаквог притиска на Србе како би напустили те снаге.

"Србија се понаша одговорно, и ми кажемо шта бисмо волели. Међутим, поставља се питање – зашто се формирају те снаге и у складу с којим актом", рекао је Вучић.

Указао је да Србе нико то није питао, и да, уместо тога, Приштина каже да Београд врши притисак на њих.

"Да ли је притисак ако кажемо да не бисмо волели да Србин пуца на Србина, јер, чему би служила друго та војска. Да неће да нападну Албанију, Албанце у Македонији, или Албанце у Црној Гори, са којима се граниче", запитао је и приметио да та војска има смисла једино у случају да треба да крене против Срба и Србије.

Упитао је да ли неко стварно мисли да је нормално да Срби пуцају једни на друге, као што су некада радили, борећи се у аустријској и турској војсци.

"Ако је то што ја изговорим притисак... зовите то како хоћете. Ништа друго нисам радио. Видео сам да сам некакав вођа 'северне армије' на северу Косова. Видео сам све и свашта, а нисам. Али, и да јесам, не бих прекршио Устав Србије", рекао је Вучић.

"Србија више неће дозволити да јој ћутке убијају народ"

Председник Вучић је истакао да Србија више неће дозволити да јој ћутке убијају народ.

"Рекао сам више од десет пута да се 'Олуја', 'Бљесак' и све друге злочиначке акције против нашег народа неће понављати", подсетио је председник.

Поновио је и уверење да Приштина неће израдити статут Заједнице српских општина до планираног рока.

Вучић је новинарима рекао да ће, и након што Приштина до предвиђеног рока не представи статут, наставити да ради и говори шта је истина, да се бори да Србија добије више него што има данас.

"Све што будемо понудили, биће у складу са циљем очувања и заштите интереса Срба и српског народа, биће више него што је то био случај раније. Ми своју позицију градимо и на њој радимо, и она је данас значајнија него раније. Да није тако, нико нас не би ништа питао, нигде нас не би позивао и нико са нама не би разговарао", рекао је Вучић.

Вучић о Савезу за Србију: Не брините, није озбиљно...

Александар Вучић је коментарисао најаву формирања опозиционог блока Савез за Србију, који је покренуо Драган Ђилас, а коме ће се прикључити и још неке опозиционе странке међу којима је и Народна странка Вука Јеремића, рекавши да очекује да се сви они уједине.

Очекује да им се придруже и Бошко Обрадовић, Милан Стаматовић као и Душан Петровић.

"Када ме питате што (Петровић) није процесуиран, па питајте судије и тужиоце које су они постављали", рекао је Вучић.

Вучић, како каже, очекује да се сви уједине, али и да губе.

"И наравно увек ће да губе, немојте да бринете... да се не бисте секирали да је то нешто озбиљно", поручио је председник.

"Оптужбе долазе управо од оних који су опљачкали Србију"

Председник Вучић је, на питање како коментарише оптужбе да се Србија пљачка уговорима са Кинезима без тендерске процедуре, одговорио да те оптужбе долазе управо од оних који су опљачкали Србију.

Како каже, нападају га они који су радили без икаквих студија и пројеката.

"Ко је договорио пут Љиг–Прељина са Азербејџаном на кредит и то директно без тендера? Ја или неко други? Ми смо само плаћали оно што су они договорили. И задовољни смо што смо радили са Азербејџаном", истакао је Вучић.

Чуди се што тако нешто приговарају људи "који су у праксу увели нерасписивање тендера".

Навео је да је један од тих човек који има богатство од 25 милиона евра и то пријављених, а то није све што има.

"Што не питате раднике овде што немају толико? И они говоре некоме што се у Србији ради и гради да је то пљачка. Шта ћете, слегнете раменима и гурате даље и радите најбоље што можете за Србију", поручио је Вучић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво