Хоти: Подела би значила да Косово узме Санџак и део југа Србије

Заменик председника владајуће Демократске партије Косова Реџеп Хоти тврди да подела Косова није на дневном реду, али и када би била, подразумевала би да Косово узме Санџак и део југа Србије. Зато, каже, ова опција није могућа и власти у Приштини су је до сада више пута одбацили као могућност.

"Косово и Албанци имају добар геостратешки положај. Имају САД и НАТО, имају подршку северне Македоније и званично признање од свих суседних земаља, изузев Србије", рекао је Реџеп Хоти у интервјуу за приштински портал Лајми.

Додао је да је Косово "организована институционална држава, која има своје војне и полицијске снаге, једно од чуда овог времена за регион, па се због свега овога може разумети то што политичка елита у Србији провокацијама и лажним вестима долива уље на ватру" сталним заговарањем поделе Косова.

"Подела није на дневном реду. Напротив, одвајање се не може догодити без припајања Косову дела Санџака који припада Србији и дела Санџака у Црној Гори. Не може се догодити подела Косова без узимања Прешевске долине. Не може бити одвајања Војводине од Србије. Као што видите, постоје неки мали аспекти који компликују поделу Косова", рекао је Хоти.

Хоти каже да Београд поделу Косова сматра стварном опцијом како би се спречило стварање "Велике Албаније", од које, како каже, "српска држава има страх".

Стога косовски политички фактори треба да буду уједињени када је реч о односима са Београдом.

Према његовим речима, прво је потребно поштовати косовски устав, друго је да треба постићи јединство политичких фактора о овом питању, а као треће, Хоти је навео да "Косово треба да преузме своју одговорност, а Србија своју".

Хоти за Лајми каже да сматра да "Београд треба да преузме и одговорност за ратне злочине и инвазију на Косово".

Говорећи о завршној фази дијалога Београда и Приштине, Хоти каже да ти "преговори треба да буду свеобухватни и уједначавајући", с обзиром на то да постоји подела између политичких странака о томе ко би требало да води овај процес.

"Чак и платформу коју је влада предложила за дијалог са Србијом, скупштина је повукла како би пружила простор за постизање консензуса", рекао је Хоти.

Косовска влада је поменутом платформом предвидела да дијалог са Београдом у завршној фази треба да води председник привремених косовских институција Хашим Тачи, али је опозиција била против, па је влада тај предлог платформе повукла.

На ову изјаву Хотија, реаговала је Канцеларија за КиМ која је поручила да заменик шефа Демократске партије Косова "актуелизује фашистичке снове о 'Великој Албанији'".

број коментара 47 Пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2018, 06:11) - Spartacus [нерегистровани]

Podela ?

Hoti je samo hteo da kaže da od podele nema ništa.
Granice su se uvek menjale silom, a sila je na njihovoj strani.

(понедељак, 18. јун 2018, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Nebitno

Nebitan lik rekao nesto sto ne bi trebalo uopste da komentarisemo

(понедељак, 18. јун 2018, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

Zaboravi!!!!

Nikakova podela nase teritorije ne dolazi u obzir. Vi imate svoju drzavu = Albaniju pa izvolite!

(понедељак, 18. јун 2018, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Provokator

Kosovo i Metohija bila, jeste i bice Srbija za navek

(понедељак, 18. јун 2018, 19:01) - ARS [нерегистровани]

Polako sa to uzimanje

Polako Hoti sa to uzimanje, doslo vreme da vratis i ono sto si uzeo a nije tvoje

(понедељак, 18. јун 2018, 17:22) - vlastimir.i [нерегистровани]

Kad dodje sloboda

Izvinjavace se zbog ovih provokacija. Nijedna okupacija nije trajala vecno, nece ni ova .

(понедељак, 18. јун 2018, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

открили топлу воду????

@Ja mislim

Ви мислите да сте открили топлу воду и да то нико раније није "схватио"? Ма, погледајте закључке Призренске лиге из 1878. па ће Вама бити све јасно. Ваљда сте то учили у школи? Па још давне 1911. Аустроугарска је била спремна да подржи и призна стварање Велике Албаније на штету Срба и Србије. И ево Срби ништа не предузимају 140 година, иако је већ 140 година јасно шта се ради. Јер стално нешто "схватају". Сада нас Ви позивате да "схватимо" оно што знамо 140 година!?!? И све је исто, мењају се само имена западних сила које раде против нас и имена властодржаца по Београду који мисле да историја почиње (и завршава се) од њих и да неће "њих".

(понедељак, 18. јун 2018, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Ja mislim

Problem sa Albancima se jos dugo nece resiti i po mom misljenju, mogu se desiti samo dva scenarija buduci da su oni cvrsto zacrtali svoj cilj, a to je stvaranje tzv. "velike albanije". Ili ce biti stvorena ta velika Albanija i tako doci do raspada Srbije sto mislim da je malo moguce ili ce s druge strane, doci do raspada danasnje Albanije. Ljudi, kako ne shvatate, mi ovde imamo problem sa glavom citave operacije, a ne sa Albancima na Kosmetu, niti sa zapadnom Makedonijom u kojoj zive Albanci, ni sa delovima Grcke i Crne Gore ili delovima juga Srbije gde oni zive, vec je drzava Albanija ta koja gura ovaj projekat. Albanija je problem u celoj prici, bez nje Albanci rasuti po Balkanu ne bi mogli nista da naprave i cudi me da to nasi politicari ne shvataju. Albaniji se mora jasno zapretiti. Dok to ne urade Srbija, ali i sve ostale zemlje na Balkanu koje imaju problem slicne vrste kao Srbije, Albanci ce biti sve glasniji i glasniji u svojim ekspanzionistickim namerama.

(понедељак, 18. јун 2018, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

Hoti

Zaboravio je da kaze da zemlje u nasem okruzenju su uglavnom morale da priznaju Kosovo zbog pritiska Amerikanaca. Hoti laze da su sve drzave priznale tu tvorevinu. Nije BiH,Rumunija,Grcka koje su u okruzenju. Hoti je zaboravio da kaze da sve sto oi izgovaraju uglavnom je to uz dozvolu gazda(amerikanaca). A sto se tice o onome kada je pomenuo Rasku oblast i jug Srbije samo provocira. Zna dobro on da su oni Bez podrske Amerikanaca jedna velika nula. Samo niko ne garantuje da se ta Americka podrska nece vremenom smanjiti. Ili da ce Rusija pojacati svoje ucesce u vezi Kosova.

(понедељак, 18. јун 2018, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Misljenje

Silom je Zapad oteo Kosovo od nas,ali nista nije gotovo.Busate se krijuci se iza ledja Zapada,a da li bi takve reci govorili da ste sami,pa naravno da ne bi.Mi smo naucili od Zapada kako treba voditi politiku bez zurbe sa dugorocnim planiranjem.Uostalom imate vi svoju drzavu Albaniju,hteli bi dve,tri,koliko.Pa nece moci.