Вучић за РТС: Односи са Турском најбољи у последњих 10 година

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је у последњих десет година готово девет пута повећана трговинска размена са Турском и да у последње две године имамо највећи прилив турских инвестиција у нашу земљу. Додаје да су га привредници молили да се избори за наше уљаре и да ће о томе данас разговарати са турским председником.

Александар Вучић рекао је за Дневник РТС-а да су односи Србије и Турске најбољи у модерној српској историји.

"То није ствар личног утиска, то је ствар резултата. У последњих десет година смо готово девет пута повећали трговинску размену, имамо много више заједичких послова и чак 30 пута већи број инвестиција и инвеститора. То нашим људима доноси посао и бољу и другачију будућност. У последње две године имамо највећи прилив турских инвестиција у нашу земљу", напомиње Вучић. 

Додаје да је захвалан председнику Турске што је инвеститоре више пута недвосмислено позвао да улажу у Србији. 

"Од пре годину дана највећи број туриста имамо управо из Турске и тај број ће бити све већи. Турска за нас постаје све значајнија дестинација као политички и економски партнер", каже председник Србије. 

Додаје да су га привредници молили да се избори за наше уљаре јер никада више није посејано ни уљане репице ни сунцокрета. 

"Молили су ме да се изборимо за улазак наших компанија у неки од великих турских трговинских ланаца, онда би они решили готово све своје проблеме. Молићу данас председника Ердогана за такве ствари и то је нешто што значи живот за нашу земљу, за наше грађане", објашњава Вучић. 

Истиче да захваљујући Турској имамо и имаћемо бољи живот у Владичином Хану, Лебану, Крупњу, Малом Зворнику, Житорађи, у малим местима из којих су људи одлазили трбухом за крухом.

"Као представник бројчано малог народа и територијално мале земље ми имамо велики углед овде. Ердоган ни председника Русије Путина није сачекао на аеродрому и то говори о његовом односу према нашем народу, грађанима и захвалан сам му на таквом односу према Србији и Србима", каже Вучић.  

"Морамо да испунимо квоту од 5.000 тона извоза говеђег меса"

Председник Србије напомиње да још нисмо у стању да испунимо квоте од 5.000 тона говеђег меса, што је око 15.000 говеда. 

"Надам се да ће куповина 'Срем Шида' од стране 'Биг була' донети значајне промене у том смислу. Видим да су и Турци спремни да доведу неку од њихових кланица. Сточарство нам је умирало, било је на нивоу из 1910. године и зато је страховито важно да то обновимо и покренемо. Ми смо до сада свега 300 тона извезли. Морамо да испунимо следеће године тих 5.000 тона, па ћемо добити за 2020. повећање на 10.000 тона", каже председник Србије.

Додаје да ту нема игре, морамо највише стандарде да испунимо да бисмо добили веома високу цену.

"Та цена је чак за 25 негде и 30 одсто виша. То је све већа зарада за наше људе, али морамо да радимо, да имамо краве на пашњацима, да имамо људе који ће се бавити сточарством", каже Вучић.

Истиче да је, што се тиче инфраструктуре, Меморандум о сарадњи с турском компанијом "Ташјапи" тек меморандум, а не обавезујући уговор.

"Ово ће нас натерати да брже радимо, а ја очекујем да почетком следеће године већ крене изградња пута Чачак–Пожега, после тога нама до границе са БиХ и РС има 60 километара", каже Вучић. 

Додаје да су то наше паре, а да ће Турци, када раде, обезбедити најједноставније финансирање.

"Из буџета када будемо финансирали, финансираћемо оно што је 20-30 милиона и што можемо из суфицита да финансирамо. Из раста, у неколико година, обезбеђујете тако велике инфраструктурне пројекте и за то су потребни најповољнији кредити. Очекујемо да од Турака добијемо веома повољне кредите", каже Вучић. 

Истиче да је Анкара леп и уређен град.

"Нисам ни сањао да овако изгледа град од 5,5 милиона сгановника, модеран је и уређен. Свуда се зида и много тога бисмо могли да научимо од Турске", додаје Вучић.

Додаје да очекује отворен разговор са Ердоганом у четири ока и разумевање, као што ће Србија показати поштовање и разумевање за турски интерес на Балкану.

"Нема сумње да је Турска важан фактор о свим и по свим питањима на Балкану. Ко мисли да неко може и жели да избегне земљу са 80 милиона људи, са таквом економском моћи, са растом од 7,4 одсто прошле године, већим од Индије и Кине, онда тај не разуме глобална и регионална кретања. Гледаћемо да постигнемо одређен степен разумевања, али то је немогуће у потпуности јер је Турска признала Косово. У складу са нашим билатералним и пријатељским односима, верујем да ћемо успети да пронађемо минимум заједничких интереса да сачувамо мир и стабилност на Балкану", напомиње Вучић.

"Када је Русији тешко, Србија не забија нож у леђа"

Председник Вучић каже да Србија има велику част што ће њен председник бити први од страних државника који ће видети председника Русије Владимира Путина после инаугурације.

"Нема страних државника на инаугурацији нити политичара, има људи позваних по неком другом основу. Имаћемо прилику да са Путином сутра увече разговарамо и, оно што ме је изненадило, Путин ће за нас приредити вечеру после састанка и то уочи саме Параде победе. Мислим да ћемо на Паради бити присутни само премијер Изрела Бенјамин Нетанјаху и ја", каже Вучић.

Истиче да је то огромна част за Србију, што говори о искреним и истинским пријатељским односима између Русије и Србије.

Вучић је нагласио да се Србија показала као коректан партнер који, када је Русији тешко, "не забија ножа у леђа".

"Ми не би требало да заборавимо да су нам они бескрајно много помагали, посебно 2015. у СБ УН, али и свих ових година по многим важним питањима били су на нашој страни и подржавали позицију Србије. Увек су говорили онако како Србија мисли и о свом територијалном интегритету и односима са Приштином и многим другим стварима по питању поштовања и очувања Дејтонског споразума у БиХ. Русија је увек била уз нас", каже Вучић.

Председник Србије истиче да ће разговарати са Путином о унапређењу економских односа, пошто имамо "бум трговинске размене" и много могућности за унапређење сарадње.

"Упутићу званични позив Путину, а добиће позив и многи други светски лидери, да крајем ове године, видећемо да ли ћемо заједнички две велике српске победе из Првог и Другог светског рата – улазак српске војске у Нови Сад и ослобођење Београда да спојимо, и направимо један велики догађај између 20. октобра и 5. новембра", додаје Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети Турској, где га је јуче, уз највише државне почасти, дочекао турски председник Реџеп Тајип Ердоган. Вучић је у говору на турско-српском пословном форуму поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две земље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво