Вучић: Никад бољи политички односи са Турском, и економске ћемо подићи

Председник Србије Александар Вучић оценио је у Истанбулу да односи са Турском, који су данас на високом нивоу, пружају велики потенцијал за даљи развој економских односа. Позвао је турске инвеститоре да наставе са улагањима у Србији. Реџеп Тајип Ердоган каже да је циљ да трговинска размена са Србијом достигне три милијарде долара.

Александар Вучић је, у свом говору на турско-српском Пословном форуму, поменуо да турски медији говоре о никад бољим односима две земље, онаквим какви су били у време Кемала Ататурка и краља Александра.

"Не знам да ли смо дотле стигли, али највећи део који смо достигли смо достигли захваљујући труду, енергији и жељи председника Турске Ердогана да такве односе успоставимо", подвукао је председник Србије који се налази у посети Турској.

Вучић је рекао да Србија поштује Турску и инвестиције из те земље, али да је то само почетак.

"Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара још већим турским напорима и одличним политичким односима које смо успоставили. Много година нисмо успевали да остваримо такве политичке односе. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапослености као раније", нагласио је председник Србије.

Приметио је да су турски инвеститори долазили у мала места, у која нису хтели да долазе улагачи из других држава, као и да су инвестирали у места која су била погођена поплавама и отворили фабрике у Крупњу, Владичином Хану, Житорађи и другима.

Захвалио је уједно Ердогану што је увек бринуо о општинама у којима бошњачки живаљ чини већину, али и дозвољавао да долазе турски инвеститори у места са православном већином.

"То показује какво пријатељство желите са Србијом. Потенцијал наше сарадње је огроман, пре свега у текстилној индустрији, пољопривредној и прехрамбеној", указао је Вучић.

Наводи да је захваљујући квоти за извоз говеђег меса у Турску српским произвођачима обезбеђено сигурно тржиште и добра цена.

Изразио је наду да ће српски произвођачи моћи да удовоље захтевима и да ћемо молити за повећање квота.

"Тиме ћемо себе везати за Турску што је могуће више, а сигуран сам да ће Турска од тога имати користи", нагласио је председник Србије.

Наводи да постоји велики потенцијал и код уљарских производа, јер је у Србији засејано више него икада, те додао да нема сигурнијег и бољег тржишта од Турске.

Такође је указао и да су Турци туристи број један у Србији, што можда некоме није било разумљиво.

"Установили смо да је у Београду највећи број турских туриста. Они посећују културно историјске споменике, знају за наше везе, желе да науче нешто ново, и надамо се да ће желети још више да улажу у Београд и Србију", нагласио је Вучић.

Захвалио се и на отварању "Халкбанке" у Србији, јер се без ње не би тако развијале турске инвестиције.

Позив турским инвеститорима да улажу у Србији 

Позвао је турске инвеститоре да наставе да улажу у Србији и подсетио да је наша трговинска размена у последњих десет месеци увећава чак девет пута.

"Поставили сте данас веома амбициозан задатак пред нама, а то значи да утростручимо нашу трговинску рамену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, осећајте се као неко код своје куће. Дочекиваћемо вас као пријатеље и свака компанија имаће отворена врата и код мене као председника, код премијерке и свих министара", поручио је Вучић.

Пренео је молбу српских привредника прдседику Ердогану да им омогући да својим производима уђу у неке трговинске ланце.

Такође је поновио ранију поруку турским инвеститорима да ће у Србији добити за најмање пет одсто бољу понуду од било које друге земље на Балкану, у југоисточној Европи.

"Донесите папир и реците ово су нам понудили у Бугарској, Румунији, Македонији од нас ћете добити за бар пет одсто боље услове", рекао је председник Србије додајући да у року од 48 сати могу доћи до државнох врха који ће решавати сваки њихов проблем.

На крају се захвалио Ердогану на дочеку на аеродрому, којим му је указао посебну част.

"Ваш данашњи дочек на аеродрому за нашу земљу значи много, обавезује нас да у будућности не само бринемо, већ указујемо највеће могуће поштовање према вама лично, вашој земљи и вашем великом народу. Ми Срби смо чудни људи, али мислим да смо добри, одани и лојални нашим приjaтељима. И онај који јесте пријатељ Србији, а ви сте то показали, не само на нашу испружену руку, већ одано пријатељство може да рачуна у сваком тренутку. Нисмо пријатељи само када нам је нешто потребно, већ и када имамо тешке тренутке и пролазимо тешка времена. На Србију можете да рачунате, као што знам да можемо да рачунамо на Турску", рекао је Вучић.

Ердоган: Трговинска сарадња са Србијом превазишла милијарду долара

Председник Турске изразио је наду да ће састанак са шефом српске државе бити прилика за реализацију нове сарадње и нових пројеката.

"Србија за нас пријатељска земљај, која је кључна за мир и стабилност на Балкану. Постоји јака воља за унапређењем односа на сваком пољу. Ова посета председника Вучића нашој земљи представаља најбољи доказ обостране жеље за даљим унапређењем сарадње, а сутрашњим састанком даћемо наш допринос", рекао је Ердоган.

Оценио је да Веће за сарадњу представља механизам за редовно разматрање актуелних тема, за доношење одлуке, као и праћење имплементације.

"Успеси које смо остварили у последње време представљају одраз ове јаке воље и жеље за сарадњом. Наравно да тренутни ниво не сматрам довољним. Као две земље желимо да проширимо и продубимо и повећамо разноликост наше сарадње на новим пољима. Наши напори почели су да дају позитивен разултате", указао је турски председник.

Наводи да је прошле године трговинска сарадња са Србијом по први пут превазишла милијарду долара, да се нада да ће се повећати на две милијарде и касније достићи и три милијарде долара.

"Да би остварили овај циљ сви морамо озбиљно радити. Србија са централном и стартешком позицијом на Балкану и повољном пословном климом поседује велике могућности за све инвеститоре", сматра Ердоган.

Навео је да постоји спремност у Србији да олакша долазак турских инвеститора.

Навео је да Халкбанка већ остварује велике успехе у Србији и да је почела да испуњава оно што је он обећао приликом посете Београду, а то је да повећа капитал.

Пема Ердогану Халкбанка је повећала у фебруару капитал за 20 милиона евра, а осталих 20 милиона ће повећати у нарендим месецима.

Раст турске економије 

Подсетио је да је Турска земља чија економија расте у последњих 16 година уз политчку стабилност и сигурност.

Навео је да је просечни годишњи раст био 5,8 одсто, а да је прошле године са више од седам одсто била прва међу земљама Г20 и друга међу државама ОЕЦД-а.

Указао је да је национални доходак повећан са 236 милијарди долара на 860 милијарди долара, да је остварено 195 милијарди долара страних инвестиција у последњих 16 година.

Извоз Турске је повећан на 157 милијарди долара, а циљ је да на 100. годишњицу Републике достигне и 500 милијарди.

Ердоган је навео и да се спроводи више стратешких инвестиција у инфраструктури, додајући да то смета неким земљама у свету, те им је саветовао да и они треба да раде ако желе да успеју као Турска.

Додао је да су последњих дана извршене две важне реформе за побољшање пословне климе, посебно за стратешке инвестиције.

"Не требамо заборавити да смо све ово урадили у периоду глобалне економске кризе, свих дешавања у Сирији и Ираку, као и покушаја војног удара", рекао је председник Турске додајући да ће са новим прдседничким системом, после избора од 24. јуна, Турска добити могућност да превазиђе бирократске препреке и напредује ка бољој будућности.

Оценио је веома битним што је данас потписан споразум о сарадњи на изградњи ауто-пута у Србији

Љајић: Остаје да конкретним акцијама направимо одличне резултате 

Министар за трговину, туризам и телекомуникацију Расим Љајић истакао је да је ово период апсолутно најбољих односа две земље у сваком смислу, а да заслугу носе два председника који су поставили оквир, саградили рам, који треба да употпунимо комплетним облицима сваке сарадње.

"Имамо политичку климу која погодује развоју укупних односа. Потписали смо све што се може потписати у области економских односа, који стварају прави основ за економску сарадњу. Имамо географску близину, културолошку, и комуникацију, остаје да конкретним акцијама направимо одличне резултате у повећању трговинске размене", нагласио је Љајић.

Позвао је турске привреднике да инвестирају у Србији.

"Србија је једина земља где се лично председник државе бави сваком турском инвестицијом. Не постоји ниједна фабрика која се отворила да председник није посетио најмање једном", рекао је министар за трговину, туризам и телекомуникацију.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж указао је да је сарадња две земље интензивирана у последњих шест месеци, од посете Ердогана Србији, а да ће посета Вучића учврстити ту сарадњу.

"Хвала председницима, не само да су довели политичке односе две земље на нови ниво, већ отворили многа врата за привредну сарадњу која нисмо имали. Прошлу годину завршили смо са рекордних милијарду евра робне размене, новим турским фабрикама у Србији. Споразумима које смо потписали отварају нове могућности. У првом кварталу ове године за трећину је већа трговинска размена од истог периода прошле године. Наше пословне заједнице имају све предуслове да што више сарађују", оценио је Чадеж.

Велике могућности сарадње 

Нихат Зајбечки, министар привреде Турске рекао је да су данас, у 21. веку, када се поново реорганизује свет, Балкан и источна Европа, када имамо уздизања земаља на светској платформи, Србија и Турска земље које су имале најбржи економски развој у последњем периоду, а у наредних 10 година Турска ће наставити да се развија најбрже свих земаља ОЕЦД-а.

"Због тога је Балкан важна спона. Под лидерством председника Ердогана желимо да српско-турски пословни свет оствари велики напредак и развој, сарадњу. Постоје велике могућности сарадње", навео је Зајбечки.

Навео је да је у току процес ратификације новог споразума о слободној трговини који ће отворити нове могућности, а циљ Турске је да трговинска размена са Србијом достигне ниво од три милијарди долара.

Оценио је важним изградњу ауто-пута између Србије и Босне и Херцеговине додајући да је то пут мира, због чега ће Турска учинити све да се он изгради што брже.

Бајрам Акгул председавајући Турско-српског пословног савета у Одбору за спољне економске односе Турскеје рекао да је српска влада урадила много у области подстрека инвестиција и пословања.

"Налазимо се пред променом система у нашој земљи. Поред тога што ће избори бити одржани у кратком временском периоду, председник није одгодио ниједна раније планиран догађај. На томе му се захваљујемо јер је веома важно што није отказао ниједну псоету", рекао је Акгул.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво