Вучић: Турска за Балкан велесила, радити на најбољим односима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред пут у Турску да је то изузетно снажна земља, за регион Балкана велесила, и да је на нама да радимо на томе да имамо најбоље могуће односе са њима.

Председник Србије је у изјави за Пинк рекао да турска страна често говори да су данашњи односи Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана попут односа краља Александара и Кемала Ататурка, што говори о томе колико је њима стало до добрих односа са Србијом.

Како је рекао посета Турској почиње у Истанбулу, додавши да је жеља труског председника Реџепа Тајипа Ердогана била да га лично дочека на аеродрому, што је изузетна ствар за нашу земљу.

"Такву част није указао ни много моћнијим државницима него што смо то ми. То говори о госторопимству али и о поштовању према нама. То је огромна част - лидер земље од 80 милиона становника дочека неког од седам милиона, која је по свим параметрима слабија у односу на Турску", истаакао је Вучић.

Он додаје да то говори да су грађани Србије постигли нешто, да смо суверени и независни у одлучивању, да смо постигли резултате.

"Само као такви можете да добије поштовање других земаља", рекао је председник србије, цитирајући Меланшона који, говорећи о подели света, каже да сви у светској арени гледају како једни друге да поједу и да је зато боље бити Годзила него Бамби.

"Ми не можемо да будемо Годзила, али ни као Бамби", поручује Вучић, додајући да је Србија изабрала прави пут, поштовања према другима али и према себи.

Вучић наводи да Ердоган данас у Истанбулу почиње кампању а да ће после дочека Вучића бити одржан бизнис форум уз учешће више од 300 труских компанија.

"Удесетростручили смо робну размену са Турском у односу на пре десет година, а турски туристи су најбројни у Србији, а верујем да ће их после ове посете бити још више", истиче Вучић.

"Турски туристи су постали број један у Србији. После посете Турској, уверен сам да ће их бити много више", рекао је Вучић и додао да Србија има дозволу да извезе 15.000 грла говеда у ту земљу. 

Подсећа да су Турци отворили фабрике у Лебану, Нишу, Крупњу, Житорађи.

"Питам вас, како бисмо решили ианче проблем Лебана", каже он, додајући да је Лебане почело да живи.

После бизнис форума Вучић ће у Истанбулу присуствовати вечери коју за њега приређује Ердоган, а уз присуство председника турске скупштине и премијера.

Вучић је истакао да ће вечерас у Истанбулу разговарати и са председником парламента, а да га сутра ујутру чека пут у Анкару где ће цео дан провести са Ердоганом са којим ће разговарати о бројним темама. 

Потом одлази у Анкару где ће му, како каже, бити приређен величанствен дочек, са плотунима и коњицом, како када је долазио Владимир Путин.

"Они су желели званична дочек. После током данас наставићемо састанке са Ердоганом", рекао је Вучић.

"Ја не тражим алибије, већ решење за будућност Србије" 

Председник Вучић истакао је да по питању Косова и Метохије не тражи алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије.

Истакао је да је у недавном интервјуу британском Гардијану рекао да није оптимиста, да није неко ко верује да се може пронаћи решење, али да се нада да постоји жеља да се постигне споразум.

Казао је да Срби воле да одлажу решење, одлажу оно што је болно, рачунајући да ће нешто пасти с неба, али и подвукао да се то неће догодити.

Подсетио је да више Срба нема у Ђаковићи, Урошевцу, Приштини, а да не би да говори о Србици, Качанику.

Протеривања и борба за Косово од стране Албанаца је почела још пре прве Призренске лиге 1879, настављена после друге Призренске лиге 1942. Када је формиран Балистички покрет и настављена је и после треће Призренске лиге 1946.у Њујорку, на шта нисмо имали адекватан одговор.

"Победили су нас бројевима, непринципијелном политиком међународне заједнице и великих сила, али и нашим непромишљеним стварима и политиком", констатовао је Вучић.

Рекао је да је Србија у тој борби као боксер који је полугроги после тешких борби током више деценија, којем су поломљене ноге и руке 1999 , који је даље хендикепиран 2004. мартовским погромом и даљим застрашивањем Срба, а касније додатно и формалним проглашењем независности, што је било, како је казао, изргавање руглу светских правила када је донета одлука о признавању независности од стране међународне заједнице кршећи сопствене норме, иако су говорили "стандарди пре статуса".

То, како је рекао, је урађено када смо у Србји имали крхку и подељену власт.

"Онда смо кренули у тобож жестоку офанзиву 2010. Питањем Међународном суду правде и лагали народ о дипломатији на стеороидима, да бисмо ми сами на коверту са писмом о независности ставили печат и восак, запечатили сопственмом кривицом исту, а знали смо да ћемо све изгубити, јер одлучују судије представници земаља које су признале једнострану проглашену независнот. И глупом и ћоравом је унапред било јасан резултат", објаснио је он.

Вучић је рекао да га стално, као мотком у главу, ударају одлуком Међунардног суда правде, јер му се говори шта треба поштовати ако не одлуке тог тела.

Казао је да је то кривица непрофесионалне и неодговорне политике ранијег руководства под председником Борисом Тадићем.

Рекао је да се сада налазимо у рингу са две поломљене руке и ноге, и да смо себе везали и ставили јос и фластере на уста и нос да не можемо да дишемо, а очекује се од нас да у тој борби победимо.

"Не можемо да победимо, али морамо да покушамо да останемо у рингу и сачувамо што можемо. То је изузетно тешко", рекао је Вучић.

"Не тражим алибије, нити оправдања, већ решење за будућност Србије, и нећу да се правдам ни пред ким. Хоћу да учиним све што је важно за будућност Србије и Косова и Метохије", нагласио је он додајући да је проблем што нећемо да имамо децу, и да ту треба предузети хитне мере.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се