Вучић данас у Турској, нова прилика за унапређење сарадње

Сусрет српског председника Александра Вучића са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом у Анкари, биће нова прилика да се унапреде иначе добри односи две земље и потврде споразуми потписани приликом Ердоганове посете Београду октобра прошле године. Економска сарадња две земље напредује, сматрају стручњаци, али има простора за додатно унапређење.

Као и током претходних сусрета, и од овог се очекује да главна тема разговора српског и турског председника буде унапређење економске сарадње. У Србији је регистровано око 400 привредних субјеката чији су власници из Турске, њих 50-ак активно послује. 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да ће сигурно бити речи о велким инфраструктурним пројектима с једне стране о онима о којима је било речи приликом посете Ердогана Србији.

Ти пројекти се односе на донације Турске агенције за сарадњу и кооперацију али и о великом пројекту изградње ауто-пута од Београда до Сарајева, каже Љајић.

Турска је 2017. пласирала робу у вредности око 700 милиона евра, ми смо извезли око 250 милиона. Тај дисбаланс српска страна настоји да смањи. Шансу види у потписаним трговинским споразумима, који и даље чекају ратификацију турског парламента.

"Ти споразуми подразумевају да имамо квоту од 5.000 тона годишње, за извоз говедине, повећане су квоте за извоз сунцокртовг уља, меда, сувих шљива, замрзнутог поврћа", каже Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

У Привредној комори кажу да је за турске компаније Србија привлачна из два разлога.

"Турска гледа Србију као земљу која преговара са ЕУ, и самим тим је атрактивна за њихове инвестиције јер из Србије могу да пласирају те производе јефтиње у ЕУ, а наша радна снага је клавификована", каже Ђурђевић. 

Осим економских, на агенди разговора си и политички односи Београда и Анкаре.

Љајић каже да смо ушли у позитивну фазу и сматра да су председници Вучић и Ердоган успоставили одличан лични однос.

Економски ојачана, Турска жели да ојача улогу у региону. Последњих година, према речима аналитичара, Анкара на Балкан гледа и кроз визуру неповорења према Западу.

"Она је успела да се одлепи од неосмаког концепта који је ранији министар сугерисао и схватила је на време да то није довољно за јачање регионалнног значаја Турске, него да мора да се задржи и на геополитичком који се гради на добрим економским и политичким односима и са другим немуслиманским земљама и то је онај простор који омогућава не само Србији, него и Русији и другима да са Турском гради шире односе сарадње", каже Владислав Јовановић, бивши амбасадор СФРЈ у Турској.

Сусрет српског и турског председника четврти је само у последњих годину и по дана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво