Аналитичари о инциденту у парламенту

Кад год се односи Србије и Хрватске поправе увек се деси нешто што их врати уназад, што говори да у сваком друштву имате снаге које се противе побољшању односа две земље, сматра социолог и аналитичар Владимир Вулетић. Шешељев инцидент не квари односе, али баца сенку, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић.

Вулетић је за Танјуг, коментаришући данашњи инцидент председника СРС Војислава Шешеља у парламенту Србије, каже да се управо када се осети да се односи две земље поправљају нађу снаге које ће се потрудити да то што је саграђено поруше преко ноћи.

"То је нешто што ће трајати. Да ли ће то довести до погоршања односа - ја се надам да неће. Али, оно што је важно јесте да су овакви инциденти својеврсни изазов управо за оне који се труде да те односе побољшају", верује Вулетић. 

Питање је, указује, да ли ће у оба друштва да преовладају оне снаге које су за побољшање односа, за сарадњу и интеграцију читавог региона или ће већу подршку имати снаге које се томе противе.

Друштва сама и подршка коју ће добити једни и други одредиће судбину односа Србије и Хрватске, сматра Вулетић, уз опаску да треба имати у виду да је Шешељ искусан политичар и да је његово понашање, колико год понекад делује ирационално, срачунато.

"Шешељ је свестан чињенице да у српском друштву, као и хрватском, постоји значајан део оних који се противе побољшању односа између Србије и Хрватске, те рачуна да радикалним потезима привуче њихову пажњу и да евентуално касније добије гласове тог дела популације", сматра Вулетић.

"Шешељев инцидент не квари односе, али баца сенку"

Инцидент који је у парламенту изазвао лидер радикала Војислав Шешеље тешко може да у потпуности сруши све оно што је постигнуто у разговорима председника Србије Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, али свакако може да баци неку врсту сенке на покушај да се ионако крхки дипломатски односи подигну на виши ниво, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић. 

"Нико од државних органа (Србије) што посредно што непосредно није укључен у све оно што се десило данас у Скупштини Србије и због тога, без обзира на оправдано повлачење хрватске делегације, не треба категорички тврдити да су сада односи спуштени на најнижи могући ниво", рекао је Станковић за Танјуг. 

Односи Србије и Хрватске, каже, објективно и јесу оптерећени како актуелним недоумицама и проблемима, тако и различитим виђењима непосредне и даље прошлости, али постоје и неки одређени позитивни помаци, пре свега у погледу приступа отвореним проблемима са којима се две државе суочавају.

Станковић данашњи скандал види као неку врсту политичког става и једном склоности ка политици перформанса, који су, у сваком случају на ивици скандала или представљају скандал, а којима је, каже, Шешељ склон од почетка своје политичке каријере.

Додаје да у Хрватској постоје људи који су и те како склони тако оштрој реторици према Србима те да целокупна атмосфера тамо кад је реч о Србима није најбоља, што, наводи, може да буде део објашњења, али никако оправдање за оно што се догодило у Скупштини Србије.

"Од Шешеља ово не изненађује, није ни први, нажалост не ни последњи пут. Не верујем да може да поквари односе између Србије и Хрватске, јер они и без овога и са овим нису сјајни, али свакако баца сенку на Србију као домаћина, али ни на који начин не доводи у питање оно што су директно радили Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић. Између њих постоје још нормални канали комуникација", каже Станковић.

Наводи и да ће Шешељев непримерени гест вероватно проузроковати неку врсту домино ефекта у хрватској јавности, појавиће се још много оних који ће на сличан или на идентичан начин као Шешељ, у реторичком смислу, реаговати према Србији.

Председница парламента Србије Маја Гојковић и премијерка Ана Брнабић најоштрије осудиле понашање Војислава Шешеља, који је газио хрватску заставу и псовао делегацију те земље која је боравила у посети Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се