Љајић: Статус кво неодржив, треба наставити дијалог са Приштином

Замрзнути конфликт није решење косовског питања, већ само одлагање тог решења, рекао је за РТС потпредседник Владе Расим Љајић. Упозорава да би међународне околности у будућности могле да буду неповољније него данас и да је зато статус кво неодржив. Лопта је, каже, само делимично у нашем дворишту, и очекује потез међународне заједнице и Приштине.

Стабилизација прилика на Косову и Метохији и наставак дијалога са Приштином немају алтернативу без обзира на то што има мишљења да га треба замрзнути, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

"Лопта је само делимично у нашем дворишту, и очекује потез међународне заједнице и Приштине. Морамо то решавати дијалогом јер он нема алтернативу, али морамо инсистирати на спровођењу договореног и истовремено тражити политичке савезнике", рекао је Љајић.

Када је реч о унутрашњем дијалогу који се води о Косову и Метохији, Љајић сматра да је тешко очекивати да се можемо сви сложити око КиМ, али да је добро да имамо дијалог и да постоје различита мишљења.

"Али не видим шта замрзнути конфликт доноси. Заговорници тог приступа сматрају да треба сачекати повољнију политичку климу за Србију. Али шта ако се међународни контекст не промени у нашу корист. Објективно верујем да у овом тренутку јавности ни у Београду ни у Приштини нису спремне за коначно решење и договор, а међународна заједница је слаба да то решење понуди и изврши притисак на Приштину", рекао је Љајић.

Пут у ЕУ зависи највећим делом од КиМ 

Када је реч о ЕУ, потпредседник Владе сматра да наш пут највећим делом зависи од решавања проблема на КиМ.

"То није тајна, то можда није фер јер ниједна земља није имала такве захтеве попут наше, укључујући и поглавље 35, али шта је ту је, морамо се прилагођавати. Цео регион не може бити у исто време потенцијална зона за инвестирање и зона конфликта. Капитал је плашљив и од таквих ситуација бежи", нагласио је Љајић. 

Потезе Приштине у овом тренутку мало ко може да предвиди, између осталог и зато што су у нескладу потези Владе и председника. На то указује и порука турског председника упућена Харадинају.

"Анкара је, још од покушаја пуча у тој земљи 2016. године, у више наврата тражила затварање Гуленових школа на Косову и Метохији, а за Турску је било спорно и што су се на неким високим позицијама у приштинској администрацији налазили људи блиски тој идеологији. Недавна хапшења само су кулминација онога што већ дуже време тиња, а на површину је избацило тај сукоб између Тачија и Харадинаја. Од тога ко ће изаћи као победник зависиће и будући односи Приштине са Турском", рекао је Љајић.

Када је реч о туризму, министар туризма каже да је интересовање за туристичке ваучере и ове године изнад очекивања, али и интересовање страних туриста за дестинације у Србији.

"Треба рећи да је туристичка година одлично почела и да је број домаћих туриста 12 одсто већи, а странаца 17 одсто у односу на исти период прошле године. Туристички капацитети у овом тренутку су попуњени за 85 одсто током ускршњих празника и распуста", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Страни туристи највише долазе из земаља региона, расте и руско тржиште, а први пут, захваљујући директној линији и безвизном режиму, Кинези су се нашли на осмом месту по броју страних туриста у нашој земљи, рекао је за РТС Расим Љајић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво