Вулин и Шојгу о набавци хеликоптера – Ми-17 и Ми-35

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је са руским колегом Сергејем Шојгуом започео разговоре о набавци новог наоружања од Руске Федерације – четири транспортна хеликоптера Mи-17 и четири борбена хеликоптера Mи-35.

Вулин и Шојгу почели су разговоре о набавци новог наоружања – четири Ми-17 транспортна хеликоптера и четири Ми-35 борбена хеликоптера.

Захваљући све бољој економској ситуацији, Србија је у прилици да јача своју војску, не да би нападала већ да би штитила државу. 

"Настављамо војнотехничку сарадњу даљим опремањем и модернизацијом 'мигова 29', затим тенкова Т-72 и борбених возила пешадије као и одређених типова противваздушног наоружања. Наоружана Србија је мирољубива Србија и гарант мира на Балкану", истакао је Вулин.

Министар је домаћинима пренео поруку председника Србије Александра Вучића да, док је он на челу државе, Србија никада неће учествовати у санкцијама и антируској хистерији. 

"Нико као Србија није свестан колико боле измишљене лажи и када политичари суде без иједног доказа. Наш одговор је да у томе нећемо учествовати. Све у свету може да се промени осим наших братских и пријатељских односа", рекао је Вулин.

Истакао је још једном да је Србија захвална због односа Русије према КиМ и очувању нашег територијалног суверенитета и интегритета и подршци свим битним спољнополитичким питањима, наводи се у саопштењу Министарства одбране. 

"Русија је увек уз нас, разуме и поштује наше интересе и у потпуности разуме и подржава нашу политику војне неутралности. Поруке министра Шојгуа су истоветне оним које је у недавном разговору председник Путин упутио председнику Вучићу – Руска Федерација тражи мир и договор, сматра да се Србија понаша одговорно као и да је насиље на КиМ апсолутно неприхватљиво", истиче Вулин.

Руски министар одбране је рекао да су сусрети са српским министром одбране постали већ традиционални и да су данашњи разговори још један корак ка даљој сарадњи.

Шојгу се присетио и своје последње посете Србији, 20. октобра прошле године.

"Радо се сећам свечане прославе 73. годишњице ослобођења Београда. То је био важан догађај за мене и још једна потврда братских односа између наших земаља", рекао је Шојгу.

Саветник председника Србије је Шојгуу у име Вучића уручио поклон – икону из 18. века из манастира Соловјецки, као и реплику Карађорђеве војводске заставе на којој је извезена порука "Русија је заштитник православних Срба".

Министар Вулин се састао и са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковник Јуријом Хачатуровом.

Разменили су мишљења и ставове о актуелним политичким дешавањима, као и о реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње.

Сагласили су се да је сарадња обострано корисна и усмерена ка интересима обе стране. Хачатуров је нагласио да ОДКБ подржава војну неутралност Србије.

Вулин борави у званичној посети Русији, током које ће учествовати на Седмој московској конференцији о међународној безбедности.  

Министар одбране Србије имаће сутра излагање на Трећем пленарном заседању првог дана Конференције.

Остали аутори: Марија Савић Стаменић
број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 04. апр 2018, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

Podrzavam

Podrzavam jacanje vojske ali da to prati ekonomski rast i mogucnosti..

(среда, 04. апр 2018, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

S 300

Je garancija da nas niko neće napasti i ništa drugo

(среда, 04. апр 2018, 08:37) - stevo1 [нерегистровани]

stevo1

Uvek treba ulagati u vojsku,jer jaka vojska je stub svake drzave

(среда, 04. апр 2018, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

r

Nadmoc rusko-srpskog prijateljstva je na vrhuncu.

(среда, 04. апр 2018, 08:12) - Najbolja [нерегистровани]

Mi35

Nabavka novog i modernog naoružanja svakako postavlja Srbiju i Vojsku Srbije u ulogu vodećih faktora stabilnosti u regionu. Jačanje vojne saradnje sa Ruskom Federacijom je definitivno dobar potez obzirom da smo svi svedoci vremena i situacije u kojoj se Srbija nalazi.

(среда, 04. апр 2018, 07:44) - ceca [нерегистровани]

webdesk@rts.rs

lepa vest,svaka pomoć je dobrodošla a posebno ona kojom se jača naša vojska

(среда, 04. апр 2018, 07:26) - Svetlana [нерегистровани]

Odbrana

Mi-35 je visenamenski borbeni helikopter koji je potreban nasoj vojsci

(среда, 04. апр 2018, 05:46) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Uz pomoć Rusije Srbija postaje lider u regionu po opremljenosti snaga bezbednosti.

(среда, 04. апр 2018, 02:32) - anonymous [нерегистровани]

Re: Nostalgija

Pa ko ti brani. Idi. To je i dan danas jedna od najgorih godina mog života. Ovako je dobro. Ko hoće neka ide ko neće ne mora.

(уторак, 03. апр 2018, 22:05) - Stanoje [нерегистровани]

dobra politika

Odnosi Srbije i Rusije su u usponu. Jačanje vojne saradnje dve zemlje sigurno da nikome ne može da šteti.