Једногласно усвојени закључци седнице у Косовској Митровици

У Митровачком двору одржан је састанак представника општина са српском већином на Косову и Метохији. Усвојена су три закључка: (1) Ако Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине ће саме почети са формирањем Заједнице, (2) захтева се да се налогодавци и извршиоци терора над грађанима најхитније процесуирају и казне, а да министар и директор полиције поднесу оставке, (3) Кфор и Еулекс се позивају да појачају будност и делују превентивно у случају напада на српски народ.

14.25 – Одборници су једногласно усвојили закључке седнице.

13.40 – Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић замолио је Србе да не приступају војсци Косова. Не дозволите да будете њихови јањичари, рекао је Ракић, након чијег обраћања је одређена 15-минутна пауза.

13.00 – Игор Симић из Српске листе рекао је да су од председника Вучића добили подршку, али и да доносе поруку председника да Србија неће немо гледати ако се понови оно од пре два дана. "Бићемо снажна опозиција свим предлозима косовске владе јер она не ради у интересима Срба", рекао је Симић.

12.55 – Ако Запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо легитимно право да узмемо судбину у своје руке, формирамо ЗСО и сами одлучујемо о нашим животима, а овде су угрожени и животи наше деце, поручио је на почетку скупа министар у косовској влади Иван Тодосијевић.

12.50 – Састанак у Митровачком двору почео осудом инцидената који су се догодили у понедељак. Две су тачке дневног реда: политичко-безбедносна ситуација и извештај Горана Ракића након састанка са председником Вучићем.

На седници у Косовској Митровици, представници Срба разговарали су о политичко-безбедносној ситуацији на северу покрајине и формирању Заједнице српских општине (ЗСО). Седници је присуствовало 120 одборника, а на бини је био постављен лого Заједнице српских општина.

На крају седнице једногласно су усвојени закључци које су усагласили представници српског народа општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш.

1. Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању Заједнице српских општина, српске општине и институције ће саме почети формирање Заједнице, њених тела и институција. Ми смо спремни да на стварању статута ЗСО радимо у сарадањи са Београдом и Приштином онако како је предвиђено споразумом.

Почетком рада на стварању ЗСО у том смислу сматрамо искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради не декларативно и не узимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање Заједнице српских општина. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо такође започели њено формирање на начин предвиђен споразумом.

2. Захтевамо да се налогодавци и извршиоци терора над грађанима, представницима српског народа и представницима медија 26. марта ове године у Северној Митровици најхитније процесуирају и казне, а министар и директор полиције поднесу оставке због противправног напада косовске специјалне полиције.

3. Позивамо међународне представнике присутне на овим просторима, пре свега Кфор и Еулекс, да појачају будност и превентивно делују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата. За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших гађана сматраћемо их одговорним.

Седница сазвана по хитном поступку

Састанак је отворио председавајући скупштине општине Северна Косовска Митровица Дејан Гурешић, који је рекао да је седница сазвана по хитном поступку.

У име свих одборника десет скупштина, најоштрије је осудио вандалски акт непримерене силе над Србима и њиховим политичким представницима, као и киднаповање Марка Ђурића.

Министар у косовској влади Иван Тодосијевић рекао је окупљенима да је ЗСО међународна обавеза, а не хир.

"Ако Запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо легитимно право да узмемо судбину у своје руке, формирамо ЗСО и сами одлучујемо о нашим животима, а овде су угрожени и животи наше деце", поручио је на почетку скупа Тодосијевић.

Критиковао је што представници ЕУ нису дошли на тај скуп.

Након њега, окупљенима се обратио Игор Симић из Српске листе, који је рекао да је одговор на разговор било шиканирање. "Све смо часно истрпели, јер шта је пар удараца за своју земљу и народ?", упитао је Симић.

Рекао је да су од председника Вучића добили подршку, али и да доносе поруку председника да Србија неће немо гледати ако се понови оно од пре два дана. "Бићемо снажна опозиција свим предлозима косовске владе, јер она не ради у интересима Срба", рекао је Симић.

Далибор Јевтић, косовски министар за заједнице и повратак, рекао је да Срби треба јединствено да крену у оно што се зове "демократска борба за достојанство, мир, за оно што је наш крајњи циљ – да Срба на КиМ буде више".

"Ниједна борба није лака, али када неко на онако бруталан начин удари на мир, а ми смо дошли у понедељак да разговарамо о миру, показује да ће учинити све да до мира не дође. Нашим јединством као највећом снагом, даћемо одговор да не одустајемо и да се нећемо предавати никада", нагласио је Јевтић.

Критиковао је опозицију у Србији, која се, како је рекао, дрзнула да ову несрећу коментарише на непристојан начин, те упутио питање да ли имају имало осећања и разумевања за услове у којима живе Срби у покрајини.

Поруке српских градоначелника

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић је најоштрије, у име те општине, осудио прекомерну примену силе против грађана.

"Ми смо као грађани за суживот са свима на КиМ. Да се тај преседан десио у некој земљи демократског, развијеног света, председник, премијер и министар полиције поднели би оставку. Али, нажалост, не живимо у том делу цивилизованог света", констатовао је Јанковић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је да се нико није надао да ће неко у 21. веку насрнути на легитимне представнике српског народа, а управо се то десило.

Навео је да ЗСО није никаква претња, већ потреба српског народа, и да тако треба да то схвате и Албанци.

"Тиме желимо да заштитимо себе, нашу будућност", подвукао је Поповић.

Градоначелник Ранилуга Владица Аритоновић истакао је да Србе ништа неће поколебати или натерати да одустану од демократске борбе за нормалан живот, мир и суживот.

У дискусији су се јавили и одборници из Звечана и Косовске Митровице, који су најавили подршку формирању ЗСО.

Одборник општине Звечан испред Грађанске иницијативе "За наш Звечан" Драгиша Миловић истакао је да је догађај пре два дана био покушај понижавања Србије, њихових представника, као и заузимања севера, који је требало да заплаши Србе.

Рекао је да је потребно да се збију редови и успостави јединство, те додао да је дошао да подржи иницијативу да се ЗСО формира што пре у складу са оним што договорено у Бриселу пре пет година.

Ксенија Божовић, одборница Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда Оливер Ивановић", указала је да је лидер те странке, који је недавно убијен, указивао на потребу формирања ЗСО.

Додала је да се не сме дозволити да се догоде ствари као оне од пре два дана, због које су многи уплашени.

Српска листа је јуче одлучила да неће више бити део владе у Приштини. Та одлука је донета једногласно после инцидената у Косовској Митровици и састанка са председником Србије у Београду.

Посланици Српске листе учествоваће у раду парламента, али неће подржавати одлуке владе.

Због игнорисања обавеза из Бриселског споразума, на петогодишњицу потписивања тог документа, представници Срба најављују да ће сами формирати Заједницу српских општина.

Косовска полиција је у понедељак упала у Митровачки двор, где се одржавао скуп поводом унутрашњег дијалога о Косову, и ухапсила директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Том приликом полиција је користила и сузавац и шок-бомбе.

Током бруталне интервенције, теже је повређено осам особа, међу којима и министар Ненад Рикало. Повређен је и сниматељ РТС-а Владимир Милић.

Марко Ђурић је након хапшења одведен у Приштину пред прекршајног судију, након чега је протеран у централну Србију. О нападу на њега и хапшењу, Ђурић је јуче говорио на прес-конференцији у Београду. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво