Српска листа излази из косовске владе, 20. априла формирање ЗСО

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је да Српска листа излази из косовске владе, као и да ће десет већински српских општина на Косову и Метохији 20. априла формирати Заједницу српских општина.

Горан Ракић је новинарима, после консултација са председником Србије Александром Вучићем, рекао да су о свему што се јуче дешавало у Косовској Митровици обавестили председника, као и о одлукама које су донели.

"Сведоци смо да после јучерашњег не бруталног, већ терористичког напада на голоруки српски народ у Косовској Митровици и на представнике Владе Републике Србије ми као легитимни представици српског народа на КиМ не можемо бити неми и нећемо више бити икебана", рекао је Ракић.

Ракић је рекао да ће Српска листа изаћи из владе привремених институција и да она неће имати подршку Српске листе.

"Ми знамо да ће се они ујединити јер када су њихови виши интереси, а нарочито када су уперени против Срба и српског народа, они се врло лако уједине, али ујединићемо се и ми и неће нас уплашити, остајемо доле са својим породицама, бранићемо наше домове и никаква РОСУ полиција, ни међународна заједница, ни Еулекс полиција, јер су јуче били и Еулекс полицајци заједно са њима, неће нас уплашити и неће нас отерати са тих простора", додао је Ракић.

Према његовим речима, сутра ће се у Косовској Митровици одржати седница свих десет општина са већински српским становништвом на КиМ.

"Сутра ћемо изнети предлог да на петогодишњицу, тј. пет година од када је потписан Бриселски споразум, од када је Заједница српских општина морала бити од стране и привремених институција у Приштини и међународне заједнице већ завршена, ми ћемо на пет година тј. 20. априла формирати Заједницу српских општина", нагласио је Ракић.

Указао је да су и о томе обавестили председника Вучића и да је он рекао да ће подржати сваку њихову одлуку, као што је и до сада чинио.

Председник Вучић се, каже, сагласио са њиховим ставовима и поновио им да Србија неће дозволити неки нови "Бљесак" или "Олују".

"Поручујем свим Србима, браћо и сестре са КиМ, имамо подршку Владе Републике Србије и нико неће моћи насилно више да уђе на север. Имамо поруку и за оне који живе јужно од Ибра – неће више бити поделе на север и југ, као што то није било у последње време", нагласио је Ракић.

Позвао је Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирању косовске војске.

"Немојте да ми будемо један другоме вук, немојте да ви будете вукови нашој деци, српској деци", рекао је Ракић на конференцији за штампу у Београду.

Поручио је Србима са КиМ да ће наћи начин да се реше проблеми и поправи њихово материјално стање, за које зна да није на завидном нивоу.

"Молим вас, немојте ићи у ту војску, јер ћемо сутра доћи у ситуацију да удари брат на брата, а то нам у овом тренутку најмање треба", нагласио је Ракић.

Јевтић: Одлука једногласна, Вучић је разумео и подржао

Одлука о иступању Српске листе из косовске владе једногласна је и јединствена, рекао је потпредседник и министар у тој влади Далибор Јевтић, те додао да су ту одлуку представници Српске листе данас саопштили председнику Александру Вучићу.

"Он је ту одлуку разумео и подржао", рекао је Јевтић на конференцији за новинаре након састанка са Вучићем.

Додао је да су одлуку о изласку из привремених институција у Приштини донели не само због јучерашњег терора Албанаца на северу КиМ, јер, како је рекао, "чаша се већ била прелила".

Та одлука значи, разјаснио је касније одговарајући на питања новинара, да посланици Српске листе неће више подржавати у косовској скупштини одлуке владе у Приштини.

"Шта ће даље бити? Видео сам неку иницијативу о влади националног јединства. Нека се они уједињују. Ми желимо на демократски начин да се боримо за оно што нам припада, а то је пре свега слобода", рекао је Јевтић.

Поручио је да Срби на Косову и Метохији желе и даље да се на демократски начин боре за своја права, приметивши да, ако су Албанци имали намеру да по некаквом налогу хапсе Марка Ђурића, "требало је то да ураде достојанствено, а не понижавајући све нас".

Али, како је оценио, нису они нас понизили, већ себе, јер су показали своје праве намере.

"Ми смо, с друге стране, дали све од себе да наше грађане вратимо на своја огњишта, а од наводне подршке нисмо добили ништа", рекао је Јевтић, помињући случајеве хапшења Богдана Митровића и доктора Зајића, чему је, каже, намера била очигледно да оне који желе да се врате одврате од те намере.

Јевтић је рекао и да је разговарао јуче с колегама Албанцима из скупштине у Приштини и питао их "какав је то сценарио направљен да су, уз све ружно што се дешавало у Митровачком двору, још Ђурића водили улицама, а могли су другачије".

"Јасне су биле намере, али су највећу штету направили себи и то сам им рекао", пренео је Јевтић.

Указао је и да мора постојати одговорност за све што се јуче дешавало и да то слободно каже и у Београду, али и у Приштини.

"Нико више од нас није био више спреман да решава проблеме, па је порука за наше сународнике на целом Косову да нас је ово само више ујединило и ојачало и да ћемо то показивати у наредним данима. Не желим да дозволимо да нас понизе, борићемо се на демократски начин, као што сте видели јуче, голоруки, али наша борба има за циљ мир, и то је наш једини интерес", рекао је Јевтић и додао: "И наравно, да нас на КиМ буде више."

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво