Могеринијева хитно у Београду, састанак са Вучићем

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини стигла је у Београд. У току састанак Могеринијеве са председником Србије Александром Вучићем.

Тема разговора Федерике Могерини и Александра Вучића у Председништву је наставак дијалога Београда и Приштине.

Из Председништва је раније најављено да ће након сусрета медијима бити прослеђено саопштење.

Шефица дипломатије ЕУ дошла је само у Београд и неће ићи у Приштину. Могеринијева је у Србију стигла из Ташкента.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је данас на конференцији за новинаре да ће у Београд доћи представник ЕУ.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич поновила је раније данас да ЕУ оштро осуђује јучерашња дешавања на Косову, као супротна нормализацији односа, али и да очекује од обе стране да поштују договорено у дијалогу.

Коцијанчичева је рекла да је позиција ЕУ поводом јучерашњих дешавања на Косову "јасна", као што је "јасно да је дијалог пут за даље".

"Ми очекујемо од Србије, која се налази у процесу преговора о приступању ЕУ, и Косова, које примењује Споразум о стабилизацији и придруживању, да у потпуности, на речима и делу, поштују договорено у дијалогу", поновила је Коцијанчичева.

Навела је да је Могеринијева синоћ разговарала са председницима Вучићем и Тачијем, као и да су у току контакти и на другим нивоима.

"Јасно смо синоћ позвали обе стране, и Косово и Србију, да покажу неопходну суздржаност и зрелост како ситуација на Косову не би ескалирала", изјавила је Коцијанчичева.

Додаје да сва питања од заједничког интереса морају бити решавана у оквиру дијалога коме посредује ЕУ.

"Крајњи циљ тог дијалога је нормализација односа између Косава и Србије. То је још једном потврђено и крајем прошле недеље, када је висока представница организовала састанак на високом политичком нивоу са оба председника", напоменула је Коцијанчичева.

Ђурић је јуче ухапшен у Косовској Митровици током скупа у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ. Након што је приведен прекршајном судији, протеран је у централну Србију преко Мердара. 

Синоћ је одржана седница Савета за националну безбедност, а преседник Александар Вучић је након седнице рекао да Србија неће никоме дозволити да народ на КиМ буде протеран са својих огњишта.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је да су јуче албански сепаратисти, уз подршку појединих међународних западних кругова, на бруталан и насилан начин напали српски народ на северу КиМ.  

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво