Вучић о хапшењу Ђурића: Брутална провокација од стране Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након седнице Савета за Националну безбедност после хапшења Марка Ђурића у Косовској Митровици, да ће одговарати сви који су учествовали у његовој отмици. Србија никоме неће дозволити да народ на Космету буде протеран са својих огњишта, поручио је председник.

Александар Вучић је у обраћању медијима након седнице Савета за националну безбедност истакао да је реч о бруталној провокацији, чину безумља и најтежем криминалном акту које су спровеле приштинске власти, очигледно подржане од појединих земаља.

Истакао је да ће пред српским органима одговарати сви који су учествовали у Ђурићевој отмици, а међу њима и двојица Срба која су помагала у томе. Навео је да је учињено више тешких дела и да очекује од Тужилаштва за организовани криминал да предузме "све што треба".

Како је рекао, цео дан смо слушали из ЕУ да се обе стране позивају на уздржаност, а он је упитао грађане Србије: "А, шта смо то ми урадили и јесмо ли ми понижавали или су они тукли наше новинаре и човека који је главни преговарач у бриселском дијалогу?".

Вучић је рекао да је суштина оног што се данас догодило да су терористи обучени у полицијске униформе упали на миран скуп српских грађана у оквиру унутрашњег дијалога о косовском проблему, и покушали да покажу да су у стању да заузму север српске покрајине.

"Уз директну подршку Еулекса", напоменуо је, јер су возила специјалних снага била у пратњи возила Еулекса.

"Истог оног Еулекса којем не пада на памет да истражи како је убијен Оливер Ивановић или зашто је ухапсен Милорад Зајић", рекао је Вучић.

То је, како каже, питао и људе у ЕУ, али није добио одговор, јер, приметио је, њима је било важније да "помогну Албанцима да утерају страх у кости Србима на северу и како ће да заузму север српске покрајине".

Док су, додао је, нама истовремено говорили да останемо мирни– "немојте да шаљете војску и полицију" – а у међвремену предузимају акцију у којој "та терористичка банда упада у северну Митровицу, бацају шок-бомбе, почињу да туку кога стигну..."

"Дакле, та банда је упала и ти терористи су ухапсили Ђурића. Зашто? Јер им је три пута у складу са споразумом писао писмо", рекао је Вучић.

"Умећемо да сачувамо наш народ" 

Додао је да ће наредних дана показати јавности све снимке терора, наводећи да се "та банда терориста након свега сликала, много су јаки, с дугим цевима на голоруки народ".

Онда су га још извели у центар Приштине да га понизе до краја, а понизили су, каже, само себе "и то не знају".

"Њих 50 бедних терориста вукло га је преко улица док су други звиждали", навео је Вучић, и поручио: "Ми преко тога нећемо прећи". 

"Албански терористи су желели да покажу да имају моћ и подршку западних сила, и показали су и једно и друго и хвала им на тим информаицијама. А ми ћемо без великих речи умети да сачувамо народ на КиМ који треба да буде опрезан али спокојан и миран. Србија никоме неће дозволити да народ буде протеран са својих огњишта", поручио је председник истичући да је то јасна порука.

Председник је додао да је разговарао са Ђурићем који је на путу за Београд и додао да ће он бити примљен у некој од медицинских установа у Београду због здравствених проблема.

Обавештење послато чак 75 сати раније

Вучић је изјавио да је Марко Ђурић три пута пре времена у складу са споразумима упутио обавештење о свом доласку на КиМ.

Обавештење је, рекао је председник Вучић, послато у складу са процедуром и то чак 75 сати раније, иако је потребно само 24 сата. 

Вучић је рекао да је интересантно да су сви медији и у централној Србији и на КиМ и светски медији објављивали како Ђурић није пуштен на КиМ и да је ухапшен зато што није поштовао продедуре које су договорене споразумом потписаним у октобру 2016.

Прво обавештење упућено је још 23. марта у 9 сати 44 минута пре подне, што је 75 сати пре посете.

"То је урађено, као и увек, у складу са процедуром", навео је председник.

Вучић је казао да су надлежни органи на КиМ добили обавештење да ће Ђурић и још две особе из Канцеларије за КиМ и њихов возач доћи на КиМ.

"Овде се не траже дозволе, већ да их обавештавамо. Ако ја идем, потребна су 72 сата унапред за обавештење, а за Ђурића 24 сата, пошто спада у трећу категорију према споразуму", нагласио је Вучић.

У првој категорији су, како је објаснио, председник Србије, премијер, председник скупштине, министар спољних послова, унутрашњих послова и одбране.

Како је рекао на то нема реакције, па је уследила друга најава 24. марта, где је додато име Николе Селаковића, а затим стиже одговор 25. марта пред поноћ из Приштине где кажу да нису у стању позитивно да одговоре на захтев.

"Нема захтева већ обавештења" рекао је Вучић и додао да "немају шта ни да они кажу а плус су лагали да није било у складу са временским оквирима".

Како је рекао, одговорено им је да ће Ђурић посетити КиМ и да их молимо да не покушавају да преузму кораке који ће да ескалирају ионако тешку ситуацију.

Додао је да Беџет Пацоли, највиши званичник саопштава да није дозвољен улазак јер ће да сеју мржњу. Зато се каже, поставља питање да ли терористичка, бандитска лажна држава хоће да уведе вербални деликт.

Председник истиче да су се српски званичници у покушају посете Косову и Метохији понашали апсолутно у складу са потписаним споразумима, а да је неко други "хтео да покаже да је много јак"

"Пустићемо их да се силе, да мисле да су много јаки и покажу да су успешно успели да претуку једног човека ненаоружаног, голоруког и иначе физички слабог и незаинтересованог за било шта слично. Тако да честитамо вам, велики хероји, много сте снажни и јаки...Полако, тиха вода брег рони, ви знате да да ја волим оно што на семафору пише на крају, а не да ли ћеш да добијеш црвени картон и будеш много јак у 29. минуту", поручио је Вучић.

Како је рекао, послали су магарце са дугим цевима да хапсе недужне људе – који су досли да говоре о миру и компромису. 

"Бандитизам без закона, што нису хапсили Селаковића?"

Вучић је рекао да је оно што се данас догодило на Косову чист бандитизам, и да се то види и по томе што је ухапшен Марко Ђурић, али не и Никола Селаковић.

"Што нису ухапсили Николу Селаковића? А, што нисте ухапсили Селаковића ако поштујете законе бандитске државе?", запитао је Вучић и констатовао да све то значи да тамо и нема никаквих закона.

Како је рекао, не свиђа им се Марко Ђурић, зато што је против независности Косова и не пада му на памет да то подржи било кад.

"А, изгледа и да им је у петак кад је био са мном у Бриселу, супротно ономе што овдашњи медији пишу, рекао нешто што им се нарочито није допало", рекао је председник Србије.

Поставља се, каже, питање о кавим законима говоре у Приштини ако их тако арбитражно врше.

"Имали су налог – само приведите Ђурића и никог другог. То је једини њихов налог био да покажу како и на који начин могу да понижавају Београд", истакао је.

"Није нам лако, претрпели смо тешке ударце, издржали смо, издржаћемо и теже, али ми ћемо да гледамо политичким средствима да вратимо – па ћемо да видимо ко ће да буде успешнији", навео је Вучић.

Вучић Србима на КиМ: Не претимо, али и не дамо на вас

"Србија је доживела и преживела бројна понижења, али никада никоме неће претити – то је наша јасна и недвосмислена порука", поручио је председник Србије.

"Та порука је јасна, да јаснија не може бити", истакао је Вучић и позвао грађане на северу јужне српске покрајине да буду мирни и спокојни, јер "албански терористи неће моћи да предузму ништа против њих – ни сами, ни заједно са западним налогодавцима".

"Ја сам то данас недвосмислено рекао западним партнерима и свима другима", нагласио је он.

Вучић је поручио и да онај ко мисли да оружјем може да упада без сагласности Срба на север КиМ – крши Бриселски споразум, угрожава мир и Србије и људи на КиМ.

"Србија то неће допустити", рекао је председник на прес конференцији и поручио да ће наша земља дати све од себе да осигура безбедност за своје грађане и људе који живе на Косову и Метохији.

"Ово је био велики наук, чекали смо, реаговали мирно и без једне речи. А, од сада ћемо ствари увек називати правим именом", рекао је Вучић.

"Они никада нису били за компромис"

Председник Србије је вечерас са "ма, не" одговорио на питање новинара постоји ли, након свега, спремност албанске стране на компромис.

Како је рекао, они никад нису ни били за компромис, све време су лагали и само су чекали да Србија буде у тешкој ситуацији како би признала косовску независност.

"Нема ниста од тога", рекао је, а онда поручио Албанцима: "Само напред, људи".

Каже и како они говоре да би нам узели и Прешево, Бујановац и Медвеђу, иако у њој, приметио је, живи тек седам одсто Албанаца.

То су, додао је, иначе, већ поздравили неки из опозиције и неке НВО, мада он, како каже, не види чему се они ту надају, а што се Албанаца тиче, наводи како они кажу да би и то узели, али немају шта да дају заузврат.

"Хвала на информацији, ми вама имамо још мање нешто да дамо. Погледајте Устав Србије, па видите шта можемо да вам дамо, а ја вам кажем - ништа", поручио је српски председник. 

број коментара 60 Пошаљи коментар
(уторак, 27. мар 2018, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

uzvratne mere

I šta ćete da sad uradite?!Zašto su Srbi i dalje u vladi Kosova?Zašto ne prekinete pregovore?

(уторак, 27. мар 2018, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

re: Ne treba biti naivan

Ne treba smanjiti kontkte sa zapadom nego ih potpuno ukinuti. Ti kontakti hiljadama godina nikome nista dobro nisu doneli. A zapad je samo mali deo ove plante. Kina i Indija imaju same gotovo polovinu stanovnika planete, Indonezija skoro 280 miliona, Nigerija skoro 200, gde su tu druge zemlje kao Meksiko (127 mil), Brazi (preko 200 mil), Argentina (43 mil), Filipini (preko 100 mil), Rusija i mnoge druge ne-zapadne zemlje. Zapad propada i bez njega se moze.

(уторак, 27. мар 2018, 09:16) - Kaca [нерегистровани]

Krivci

Krivci moraju da odgovaraju.

(уторак, 27. мар 2018, 09:06) - Dejan [нерегистровани]

Ne treba biti naivan

Samo ako imas jake prijatelje odn. jaku podrsku, onda ces/cemo se odbraniti.

Treba dopusititi izgradnju male ruske vojne baze u Nisu (kasnije i vece, ako treba) i ojacati kontakte sa Rusima i Istokom. I smanjiti kontakte sa Zapadom.

Bar treba odmah prestati sa razgovorima u Briselu.

Sve dok smo mi fini, oni ce nas ponizavati.

(уторак, 27. мар 2018, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

Unapred isplanirano

Jasno je svima da je ovo koordinisano sa EU i SAD i cilje je da se destabilizuju prilike u Srbiji. Davno isplanirano, kao sto se inace radi na zapadu, i vec spremne sledece akcije za naredne mesece i godine. Rusija je neprijatelj i sve dok je u srcu Srba i Srbi ce biti tako tretirani. Cilj je oslabiti Ruski uticaj, a mi smo samo usputna stanica gde se rasciscava teren. Rusija im je ipak potrebna (kao neprijatelj koji "strasno" preti) da bi razvijali svoj industrijsko-vojni kompleks izastrasivali sopstvene podanike!

(уторак, 27. мар 2018, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

mala

Ovo je bio napad na celu Srbju i ceo njen narod.

(уторак, 27. мар 2018, 08:10) - Milanče [нерегистровани]

Banda

Uspeće naša zemlja da izađe i iz ove situacije, samo polako. Oni su i hteli da kod nas proizvedu najgore da podignemo vojsku i policiju pa da posle kažu eto Srbi su krenuli na nas. Odlične reakcije našeg predsednika.

(уторак, 27. мар 2018, 08:01) - Marijana [нерегистровани]

kim

Ovakav akt je direktno uperen protiv Srba i samo ne razumem kako pregovarati sa nasilnim ljudima i kako resiti veliki problem KiM kada Albanci ocigledno imaju podrsku Amerike.

(уторак, 27. мар 2018, 07:59) - Darko [нерегистровани]

Napad

Mislim da bi sada svet trebao da bude na nasoj strani.

(уторак, 27. мар 2018, 07:30) - dada [нерегистровани]

kazne

Nadam se da ce biti kaznjeni za hapsenje i izivljavanje nad Djuricem!