Рама за заједничку спољну политику Тиране и Приштине

Албански премијер Еди Рама изнео је идеју о заједничкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору једног председника.

"Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике", рекао је Рама на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности јужне српске покрајине.

Признаје да таква идеја сада није изводљива, али додаје и да оно о чему се сања може и да се реализује. 

Рама је рекао да су Косово и Албанија данас две формално одвојене административне реалности, али да су део заједничког историјског наратива, уједињеног националног осећања и неодвојивог политичког интереса.

Најавио је интензивирање сарадње Приштине и Тиране у свим областима, као и стварање јединственог образовног система.

Такође је рекао да ће Косово и Албанија имати јединствен царински систем и заједничко трговинско и економско тржиште захваљујући успешном процесу регионалне интеграције, преноси АТА. 

Рама се у говору осврнуо и на односе Београда и Приштине рекавши да треба да живе као "два народа у добросуседским односима" и као неодвојив део Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара