Бурунди повукао признање Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је из Бурундија донео ноту којом се повлачи признање Косова. Наставићемо борбу за државне и националне интересе, рекао је Дачић и поручио: Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи.

"Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Министарства иностраних послова и међународне сарадње Републике Бурунди где они повлаче признање Косова", рекао је Ивица Дачић на ванредној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Истиче да се тиме показује колико је крхка тзв. независност Косова и колико је лажна листа коју приштински органи показују грађанима.

"Они су рекли да је то 116 земаља, позвао бих приштинске органе да покажу папире тих 116 земаља, ту су и земље које нису признале Косово и они који нису чланице УН и земље које су повукле признање Косова као независне државе", навео је Дачић.

Истиче да је прошло десет година од једнострано проглашене независности и да је, и поред велике подршке коју има од западних сила, Косово далеко од тога да буде међународно признато.

"Косово није чланица УН, ОЕБС-а, Савета Европе – најважнијих међународних организација", рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је упитао како је он као министар спољних послова успео да убеди три земље да повуку признање за разлику од неких других политичара.

"Због тога их оптужујем. Сматрам да су се неки радовали да би то што пре скинули са дневног реда, зато су, између осталог, пребацили дијалог из УН у ЕУ", рекао је Дачић.

Поручио је да ће наставити борбу за државне и националне интересе. "Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи", поручио је Дачић.

Министар спољних послова је изјавио и да заједничка позиција ЕУ нигде не говори да Србија мора да призна Косово и додао да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се од Србије то тражи.

Бурунди је држава у источној Африци и простире се на површини од 27.830 квадратних километара. Главни град је Буџумбури.

Као независно краљевство је постојао од 16. века. Потпуну независност је стекао 1. јула 1962. године.

Према попису из 2013. Бурунди је имао 9.420.248 становника.

Око 85 одсто становништва припада Хуту народу, већину осталог становништва чине Тутси, са малим делом Тва (Пигмеји) и неколико хиљада Европљана и Азијата.

Најзаступљенија религија је католицизам – 62 одсто, локална веровања – 23 одсто, протестанти – пет одсто и муслимани – 10 одсто.

Званични језици су кирунди и француски, док се свахили говори дуж источне границе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво