Отворена још два преговарачка поглавља

Србија је у Бриселу отворила још два поглавља у преговорима са Европском унијом – поглавље 6 о компанијском праву и 30 о економским односима са иностранством. Отварање ових поглавља показује озбиљан рад Србије, као и да је европска перспектива чврста и реална, поручује комесар Јоханес Хан. Министарка Јадранка Јоксимовић је поручила да Србији треба веровати, да не треба сумњати у њен европски пут и европску оријентацију.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводила је министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, земље чланице представљао је естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Свен Миксер je рекао да је отварањем два нова поглавља јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима са ЕУ, али је напоменуо да ће брзина преговора и даље зависити од напретка у нормализацији односа са Приштином.

Миксер је изразио уверење да ће процес проширења тећи глатко и да ће Србија ускоро отворити и нова поглавља, конкретно поглавља 9, 13 и 33.

Миксер је честитао министарки Јоксимовић, истакавши да је "данас јасно показано да Србија наставља да напредује у приступним преговорима".

Миксер је напоменуо да су поглавља која су данас отворена комплексна и да је пред Србијом пуно посла, при чему српске законе треба прилагодити, а међународне споразуме ускладити са европским правним тековинама.

Изазов за Србију је, указао је Миксер, и напредак који наша земља истовремено треба да постигне у реформама у вези са поглављима 23 и 24, која су најважнија кад је реч о владавини права.

"Брзина приступних преговора ће, такође, наставити да зависи од напретка у нормализацији односа са Косовом", истакао је естонски шеф дипломатије.

Миксер не сумња да ће Србија остати једнако посвећена као што су, како је навео, то показале министарка Јоскимовић и премијерка Србије Ана Брнабић.

"Процес поширења ће се наставити глатко и Србија ће ускоро моћи да отвори и нова поглавља", уверен је естонски министар.

Подсетивши да председавање ЕУ ускоро прелази у руке Бугарске, Миксер је закључио да ће поглавље 9 које се односи на финансијске услуге, поглавље 13 које се тиче рибарства и поглавље 33 у вези са финансијским и буџетским одбредбама – "бити Србији надохват руке".

Хан: Усредсредити се на владавину права и дијалог

Јоханес Хан је поздравио отварање поглавља и нагласио да пажња Србије и убудуће мора да буде усредсређена пре свега на област владавине закона и на нормализацију односа са Косовом.

"Отварање ових поглавља показује озбиљан рад Србије и да је европска перспектива чврста и реална", рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре после Међувладине конференције. 

Како каже, када је реч о владавини закона и нормализацији са Косовом ове године је уочено да се радило на томе, али да "изазова још има".

"Србија мора да оствари напредак када је реч о независности судства, слободи изражавања, медијима, правима националних мањина, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и прање новца", поручио је Хан.

Процес приступања и отварања поглавља не може се постићи без суштинског опипљивог фокусирања на владавину закона и дијалог са Приштином, истакао је комесар за проширење ЕУ.

Он је рекао да, иако се Србија припремила за отварање пет поглавља а вечерас отворила два, није незадовољан због тога.

Према његовим речима, у припреми је отварање и других поглавља, а до тада посебно се треба усредсредити на владавину закона.

На питање новинара да ли ће пре отварања нових поглавља поново бити вршена процена напретка у тој сфери и да ли се може очекивати да се поглавља отворе тек за шест месеци, Хан је одговорио да ће уследити традиционалан па потом и годишњи извештај у априлу следеће године, али да не може да искључи могућност да отварање поглавља буде и пре тих шест месеци.

Сматра да треба бити амбициозан и "гурати ствари напред".

"Брзина је важна, али је квалитет важнији. То је оно што се рачуна", каже европски комесар и додаје да су поглавља 6 и 30 отворена на основу консензуса свих.

Корист од отварања ових поглавља најпре имају компаније, које могу да обезбеде нова радна места за грађане Србије, рекао је Хан.

Такође се стимулише привреда, већа сигурност у пословању, побољшава пословно окружење и убрзава долазак инвестиција.

"Уз опредељеност Србије сигуран сам да још поглавља може да буде отворено у наредној години", закључио је Хан.

Јоксимовић: Порука да је Србија стабилна

Министарка Јоксимовић је изјавила да је отварање два нова поглавља позитивна вест, иако до краја нисмо задовољни јер смо били спремни за отварање најмање три погловља.

Јоксимовићева је навела да се отварањем поглавља шаље порука да су врата ЕУ отворена за Србију, уз наду да земља мора и може брже да напредује на путу евроинтеграција.

"Мислим да је веома важно што смо отворили два поглавља која на конкретан начин шаљу поруку свим потенцијалним инвеститорима да је Србија стабилна земља која отвара поглавља солидном динамиком и која отварањем поглавља показује да постоји добар механизам заштите за све оне који желе да инвестирају у Србију", поручила је министарка.

Када су поглавље 30 и економски односи са иностранством у питању то је, према речима Јоксимовићеве, поглавље које ће до тренутка чланства носити бројне обавезе, као и у једном тренутку чланство Србије у Светској трговинској организацији.

"Када постанемо чланица ЕУ, у односу на обавезе из овог поглавља, имаћемо и приступ новим трговинским аранжаманима које има и ЕУ. Пред нама је процес усклађивања од неколико година", поручила је Јоксимовићева.

Поручила је да је динамика у процесу приступањања Србије ЕУ настављена.

"То показује стабилан рефоимски процес у Србији који би требало и убрзати. Пре свега требало би га убрзати због обећања које смо дали нашим грађаним. Истовремено, уз све позитивне поруке које су стизле и од председника Јункера, госпође Могерини и комесара Хана, требало би задржати кредибилитет и убрзањем процеса који ће бити праћен и убрзањем реформи у нашој земљи", изјавила је министарка.

Јоксимовићева је највила ревизју Акционих планова и постављње реалистичнијих рокова како би се на оптималан начин ускладииле унутрашње реформе и динамика отврања поглавља у приступниом процесу.

"Србији треба веровати, не треба сумњати у наш европски пут и нашу европску оријентацију. Европски пут има своје успоне и падове, али мислим да уз једну посвећенот са стране ЕУ и са наше стране Србија има европску перспективу и европску будућност", закључила је Јоксимовићева.

Савет ЕУ: Процес да напредује и у првој половини 2018.

Савет ЕУ званично је саопштио вечерас да су на седмом састанку Приступне конференције са Србијом отворена два нова поглавља и навео да ће нове Приступне конференције бити планиране како би процес напредовао и у првој половини 2018. године.

У Савету ЕУ кажу да је ЕУ приликом отварања поглавља 6 и 30 пажљиво испитала припремљеност Србије.

"Подразумевајући да Србија настави процес усаглашавања и примене европских сандарда у овим поглављима, ЕУ запажа да постоје мерила која су неопходна како би се привремено затворила ова поглавља", наводи се у докумету.

Када је поглавље 6 које се односи на компанијско право у питању, Савет ЕУ као мерила наводи усклађивање Србије са Законом о тржиштима капитала и Законом о привредним друштвима. Србија такође мора да заврши усклађивање са Директивом о понудама за преузимана.

Као последње мерило у поглављу 6 наводи се потреба да Србија усклади своје рачуноводствене и законе који се односе на ревизју, укључујући и примену тих законодавства. Посебна пажња би требало да се обрати на захтеве који се односе на квалитет осигурања, истраге и санкције у области ревизије енитета од јавног интереса као и на адекватно финасирање јавног система надзора.

У оквиру поглавља 30 које се бави спољним односима, Савет ЕУ наводи приступање Србије Светској трговинској организацији и доказе о усклађивању са ЕУ позицијама у тој организацији као једно од мерила за затварње тог поглавља.

Даље, Србија би требало да Европској комисији представи Акциони план за преостале припреме у циљу усклађивања законодавства, усклађивања међународних споразума са европским критеријумима као и унапређење административних и контролних капацитета како би се осигурала пуна примена европских стандарда у овом поглављу од тренутка уласка у чланство ЕУ.

Савет ЕУ додаје да ће ЕУ посветити посебну пажњу надгледању "специфичних питања" која су поменута у заједничкој европској преговарачкој позицији, да ће се надгледање напретка у усаглашавању и примени критеријума пратити током преговора као и да ће се Конференција вратити данас отвореним поглављима у одговарајућем тренутку.

Србија је у преговорима са Унијом отворила укупно 12 поглавља, два су прелиминарно и затоворена.

На путу евроинтеграција чекају је још 23 поглавља. Отварање нових очекује се у јуну.

Хронологија отварања поглавља у преговорима са ЕУ

20. јун 2017. – Поглавље 7 – Право интелектуалне својине и поглавље 29 – Царинска унија.

27. фебруар 2017. – Поглавље 20 – Предузетништво и индустријска политика и поглавље 26 – Образовање и култура.

13. децембар 2016. – Поглавље 5 – Јавне набавке и поглавље 25 – Наука и истраживање.

18. јул 2016. – Поглавље 23 – Правосуђе и основна права и поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност.

14. децембар 2015. – Поглавље 32 – Финансијски надзор и поглавље 35 – Нормализација односа Београда и Приштине.

21. јануар 2014. – У Бриселу је одржана прва међувладина конференција између Србије и ЕУ, чиме је означен почетак приступних преговора на политичком нивоу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво