Гвинеја Бисао повукла одлуку о признању Косова

Афричка држава Гвинеја Бисао повукла је одлуку о признању Косова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

"О томе ме је данас обавестио премијер Гвинеје Бисао", рекао је Дачић Танјугу.

Шеф српске дипломатије је додао да је та земља о данашњем повлачењу признања послала ноту Приштини.

Гвинеја Бисао је данас, како је објаснио Дачић, и званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

"Министарство спољних послова Републике Гвинеје Бисао захваљује се Министарству спољних послова Републике Србије и, у вези са својим писмом датираном од 10. јануара 2011. године, жели да обавести да је Влада Републике Гвинеје Бисао, после пажљивог разматрања, одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене државе", наводи се у писму.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он "није видео ниједан папир о признању Косова".

Приштински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Данас је и званично поништена.

Признање Косова као независне државе недавно је повукао Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Недавно су медији на Косову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда, "чију писану ноту о признању Приштина никад није добила".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 22. нов 2017, 06:53) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Повлачење признања

Министарство спољних послова треба да се позабави нашом дојучерашњом браћом и да од њих затражи повлачење признања.Затражити то од Словеније, Македоније и Црне Горе, затим Бугарске, Мађарске и Чешке.Треба им дати ултиматум или смањити дипломатске конаткте на минимум и умањити трговину са њима.То може само јака земља.Ако немамо снагу за то онда смо само банана република.

(уторак, 21. нов 2017, 21:04) - DDanonymous [нерегистровани]

Hvala narodu i Vladi Gvineje Bisao

Gvineja Bisao je odrzala lekciju SAD i EU iz morala,postenja i politike saradnje i sporazumijevanja medju narodima i drzavama.Zapadne sile se koriste jedinim njihovim argumentom a to je sila koja ne postuje ni Rez.SB.UN 1244 koju su sami donijeli,ni Dejtonski sporazum koji su sami donijeli,ne postuju ni svoju rijec a kamoli nekoga drugoga,njima su vazni smo njihovi interesi.Ali,ta siledzijska politika ne moze vjecno trajati jer je svaka sila i nemoral samo za jedno vrijeme,a ne za vjecnost..

(уторак, 21. нов 2017, 19:36) - Nikola, Bor [нерегистровани]

K&M

Šta znači zaostavština. Diplomatija mirnim i argumentovanim putem. Samo polako, ali sigurno, broj će se roniti. Svima je više preko glave Amerike, Britanije, Francuske i svih koji su i dalje podržavaju nepravdu i ucene.

(уторак, 21. нов 2017, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Priznanje

Dobro je pocelo sa povlacenjem priznanja lazne drzave Kosovo i treba jos zesce raditi na tome.Onog trnutka kada neka od EU drzava koje su priznale nezavisnost povuce priznanje bice pocetak kraja Kosovske nezavisnosti.Samo treba biti mudar i strpljiv i sve ce doci na svoje mesto!!!!

(уторак, 21. нов 2017, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Хвала пријатељи

Е ово је вест, свет напокон увиђа да је признање сецесије Косова и Метохије била велика грешка и почиње да исправља ту грешку.

(уторак, 21. нов 2017, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Nesvrstani

Ne bi me zacudilo da isto urade i druge zemlje iz pokreta nesvrstanih.