Вучић: Надам се решењу о разграничењу са БиХ до краја године

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик одржали су састанак у Председништву Србије, на ком су разговарали о више важних тема – разграничењу Србије и БиХ, декларацији о очувању српског националног идентитета, инфраструктурним пројектима.

Александар Вучић је, на конференцији са Милорадом Додиком у Председништву Србије, а након састанка, рекао да је комисија из Србије почела да ради на предлогу о установљењу или потпуном разграничењу између Србије и БиХ.

"Надамо се да ћемо имати те предлоге у најкраћем могућем периоду, да до краја године утврдимо границу између две земље", рекао је Вучић наводећи да ће Србија покушати да да конструктивне предлоге а да не науди интересима српског и других народа у БиХ.

Такође, председник је додао да је са Додиком разговарао о декларацији за очување српског идентитета.

"Разговарали смо о декларацији као општем правном акту, која треба да буде важан камен у нашем будућем деловању и ми смо саставили тим наших људи који треба на томе да раде. Ту су проф. др Љиљана Марковић – декан Филолошког факултета, Сима Аврамовић – декан Правног факултета, Мирко Васиљевић – редовни професор Правног факултета, Драган Станић – председник Матице Српске и имаћемо још неке лингвисте који ће заједно да раде на том тексту", истакао је председник Србије.

Декларација ће, према ранијим најавама, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавања српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

Вучић је рекао да је Додика упознао са разговорима које је Србија водима са представницима Европске уније, САД и Русије.

"Замолио сам га да учини све што може да се упозна европски пут, да се снажније и храбрије крене у реформе. Разговарали смо и о даљој подршци Србије РС али и бројним културним везама које нас вежу", рекао је председник Србије.

"Такође, разговарамо о битним датумима 2018 и 2019. када имамо 100-годишњицу од Првог светског рата, 800-годишњицу прве српске архиепископије. Морамо много да радимо да повезујемо један народ у културном смислу", рекао је Вучић.

Најавио је да ће на предлог Додика бити одржана седница Високог савета за сарадњу са РС. 

Председник Србије је рекао да председник Додик сматра да је жила куцавица за РС да се заврши ауто-пут од Бањалуке до Београда, преко Добоја, затим Шамца, Брчког, Бијељине.

"Лично сам рекао да је то за нас лак задатак и да имамо да урадимо 17 километара ауто-пута. Понудио сам да можемо да помогнемо и до Бијељине", напоменуо је Вучић.

Рекао је да ће "наставити да моли Додика и све људе у Сарајеву да ауто-пут Београд-Сарајево иде преко Вишеграда".

"Да ли ће бити заинтересовани у Сарајеву, то је друга ствар. Србија је заинтересована јер бисмо тако спојили Србију са Херцеговином, али и Нови Пазар са Сарајевом", нагласио је председник Србије.

"Заједно се радујемо сваком километру ауто-пута" 

Председник Србије рекао је да су односи Србије и РС посебни, да смо један народ и да нико не може да забрани Србији да воли и помаже РС.

Пренео је да је замолио Милорада Додика да учини све за бржи пут БиХ у ЕУ, јер је то важно за регион.

"Наша политика се последњих пет година није променила по питању регионалног мира и стабилности и поштовања других", рекао је Вучић.

Када су у питању инфраструктурни пројекти, каже да се заједно радују сваком километру ауто-пута, као што је Прњавор-Добој.

Истакао је и да ће Србија до почетка следеће године имати више километара ауто-путева него последњих 40 година.

Разговарао је, каже, са Додиком који је заинтересован за пут Београд- Бањалука, а онда Вишеград-Сарајево, што би била важна веза са Херцеговином.

"Сматрали смо да овим помажемо не само Србима, већ и Бошњацима, не само БиХ, већ и централној Србији, али не можемо оно што БиХ не жели", рекао је Вучић.

"Желео сам то, али ми не можемо оно што БиХ не жели", рекао је Вучић наводећи да су се они договорили да тај пут иде преко Тузле и да свака земља прави свој избор.

Најавио је наредних дана потписивање уговора за пут Чачак-Пожега, а до границе са БиХ и РС остаће, каже, само 60 километара.

Навео је и да је Србија спремна да учествује и у једној и у другој опцији изградње пута.

Додик: Разговор у БиХ је немогућ

Председник РС Милорад Додик рекао је да је Вучића упознао са све гором ситуацијом Срба у Босни и Херцеговини.

"Хрвати су исценирали причу са пописом да тамо живи мање Хрвата него што их има. Зато се РС побунила против објављивања тих података о попису, па сада имамо проблем да се испуни упитник на путу ка ЕУ", указао је Додик.

Навео је да се БиХ показује као тешко одржива земља јер актери у БиХ, каже, нису направили базични договор већ су то креирали странци.

"Разговор у  БиХ је немогућ јер монопол над договором држе странци јер амбасадорка САД покушава да креира сваки разговор. Код ње оду људи, па се она сагласи или не сагласи са нечим", истакао је Додик.

Председник РС је рекао да му је важно да председник Вучић зна проблеме у РС.

"Али и да јавност у Србији зна да смо у сваком покушају да направимо одрживе институције били суочени са међународним институцијама које су биле против Срба", рекао је Додик.

Према његовим речима, два народа у Босни и Херцеговини трпе од стране Бошњака.

"Дејтон је оскрнављен, промењена је суштина. Зато БиХ не може да буде одржива јер је експеримент странаца. Међународни фактор се понаша дволично. На наш захтев да судије које имају ратну прошлост не могу да суде, што је чист моралан захтев, имали реакцију амбасадора", рекао је Додик.

Зато БиХ не може бити одржива, јер је, навео је Додик, експеримент странаца и политике Бакира Изетбеговића, владају дупли стандарди и дупла пракса.

БиХ може да функционише само на основу Дејтонског споразума, и то прихватљиво, све остало није, рекао је Додик наводећи да се РС залаже за дијалог.

Такође рекао је да је РС загледана у Србију, не жели ескалацију насиља, али РС мора да се брани од претњи Алије Изетбеговића.

Додик је рекао да очекује помоћ Србије и да неће ништа сем гаранција Дејтонског споразума.

Од високог представника очекује извештај о раду, и за Београд, јер су Србија и Хрватска гаранти Дејтона.

Ми смо извештај доставили и упозорили на декаденцију у БиХ и пропадање земље.

Председник РС је рекао да су теме данашњег разговора биле и заједнички пројекти, од којих је на мосту Љубовија-Братунац Србија испунила све своје обавезе, док БиХ то није.

"То је велики пројекат који деценијама чека", рекао је и захвалио Србији и председнику Вучићу на помоћи и средствима.

Оценио и да је напредак Србије сваким даном све видљивији.

Додик је рекао да је задовољан чињеницом да се наставља рад на декларацији о опстанку српског народа.

Навео је да се први нацрт тог документа очекује до половине следећег месеца, те да ће се потом састати сви учесници на нивоу радне групе за израду декларације, да би финализирали процедуру и упутили документ у јавност.  

Изразио је задовољство због динамике, која је, каже, одржива, али и задовољство што је Српска укључена у тај пројекат, односно писање декларације, која ће, уверен је, допринети очувању српског националног интереса у региону и дати одговор како то учинити.

Додик: Немам проблем са ставом Србије о БиХ

Председник Српске каже да нема проблем са ставом Србије о подршци територијалном интегритету БиХ, јер тај став није супротан ономе за шта се и РС залаже, а то је поштовање Устава БиХ и Дејтонског споразума.

Друго су, истиче, унутрашњи односи у БиХ и додаје да ће ти односи "ако се овако буду градили" довести до тога да ће БиХ бити пропала држава и да неће постојати.

"И то је мој став и ту нема ништа ново у том погледу и не видим супротстављене ставове. Србија као одговорна земља која је гарант Дејтона и данас је главни фактор регионалног мира и стабилности и не може ни да има другачији став", рекао је Додик одговарајући на питања новинара.

Поновио је да Бањалука нема проблем са тим да се поштује Устав БиХ, али да често у Сарајеву то не чују.

Поручио је да РС није усмерена на било какву дестабилизацију, већ да хоће да се поштује Устав, а не наметнуте одлуке високих представника.

"То је разлика. Док је интервенционизма странца, нема БиХ, Босна може само да живи на базичном договору унутрашњих фактора који је чине, а она је састављена од два ентитета и три народа. Тако састављена, БиХ није нама проблем", закључио је Додик.

Вучић о хрватској набавци Ф1-6: Неће се догодити

Председник Србије изјавио је да не верује у тврдње хрватских медија да ће Загреб набавити америчке авионе Ф-16, и то, како наводе медији, да би "завршили недовршени посао у Бањалуци".

"Ако је неко то озбиљно мислио, рећи ћу да није довољно озбиљан или одговоран да разуме какве би последице такав покушај могао да има", рекао је Вучић новинарима на питање како коментарише писање хрватског Вечерњег листа, иначе блиског властима у Загребу.

Нагласио је да је он разумео да су то медији писали, а не да је неко од хрватских званичника то и рекао.

Вучић је додао да је исто тако чуо и оптужбе да је четник, иако му нико никада није био четник у породици, нити партизан, већ су били "обични преклани Срби, као и многи други".

"Чуо сам то од Буља и од оног трећег стручњака, али нисам чуо за овакве тврдње. Ово сам могао да прочитам у хрватској штампи. Мој одговор на то је да се то неће догодити и даље не бих да улазим у објашњења и евентуални осмех и подсмех за такве идеје", рекао је Вучић.

Одговарајући на то питање, председник РС Милорад Додик рекао је да су празне приче о набавци тих авиона.

"Боље би им било да се упуте на политички положај хрватског народа у БиХ, јер је политичка сарадња Срба и Хрвата у БиХ питање очувања идентитета два народа, а да се не баве таквим глупостима", рекао је Додик.

Једна од таквих је, каже, и тврдња коју је прочитао да је он "смислио" да на дневни ред на дан када је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић ишла код Путина стави Декларацију о војној неутралности како би јој отежао дијалог са председником Русије, што, каже, није тачно.

"Имамо незавршене послове са Србијом треба да градимо путеве, школе болнице и то чинимо", рекао је Додик и поновио да је приоритетни инфраструктурни пројекат ауто-пут Бањалука-Београд.

Додао је и да је један незавршен посао који треба БиХ да заврши са Србијом - граница.

"Што се тиче границе, на том простору, РС и Србија су на истој страни", рекао је Додик.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара