Вучић: Од Меркелове и Макрона зависи судбина Европе

Избори у Немачкој прошли су баш како сам прогнозирао, али Ангели Меркел неће бити лако, а од ње и Емануела Макрона зависе и судбина Европе, али и наш пут у Европу, рекао је председник Александар Вучић. Председник је изјавио и да се и даље "не би кладио" на то да ће Косово постати чланица Уједињених нација.

Председник Србије Александар Вучић је, упитан да коментарише резултате јучерашњих избора у Немачкој, а на опаску да је добро прогнозирао, рекао да је погодио чак прва три и то у процентима.

"И то не зато што сам нешто изузетно паметан, него, једноставно, јер сам пратио истраживања, пратио кампању и – видите и сами резултате, десничари су добили доста у бившој Источној Немачкој, у Берлину...", навео је Вучић у Жагубици где је свечано отворен реконструисани пут Крепољин–Жагубица.

Баш због тога, како каже, неће бити лако Ангели Меркел, али, додао је, она је искусан лидер и он претпоставља да ће владу формирати са "жутима" и "зеленима".

Упитан како би се ти резултати могли одразити на нас, Вучић је рекао да, кад је реч о обичним грађанима, мора да упозори да ће се много тога променити у Европи и свету након ових избора, поручивши да буквално судбина Европе зависи од Макрона и Меркелове.

"Видим да су се Французи дигли против реформе радног законодавства, али то је један од важних услова за даљи развој. Од успеха Макрона и Меркелове зависи судбина Европе, али и наш пут у Европу. Видите колико је неслагања у свету и то у вези с важним стварима, попут Северне Кореје... неки су у лошим односима с Русијом, све се компликује", приметио је.

Ми, с друге стране, каже, треба да се више бавимо собом, да анализирамо резултате тих избора, али да видимо и како ћемо даље.

"Да видимо како ћемо даље, како да не будемо никоме на радару, у средишту катаклизме, а да људи буду све мање сиромашни", рекао је Вучић.

Ми, закључио је, хоћемо да стабилизујемо економско стање, да напредујемо и да се "ветрови који дувају са свих страна не заустављају у Србији".

"Од столице за Косово у УН нема ништа"

Вучић је изјавио да се и даље "не би кладио" на то да ће Косово постати чланица Уједињених нација.

"Готово сам сигуран да од тог учлањења нема ништа", рекао је Вучић новинарима.

Упитан да прокоментарише лобирање албанских представника из Приштине да Косово добије столицу у УН, Вучић је рекао да то за нас није никаква новост и да је добро да људи то знају, додајући да ни сам када је говорио о чему је разговарао са америчким званичницима у Њујорку, није желео да крије да су теме биле случај Битићи и паљење америчке амбасаде.

"Хоћу да људи знају да нисам отишао тамо на пикник и да разговарам да ли је лепша ова или она кафа... Нема ништа лепо, има тешких ствари и људи то треба да знају", рекао је Вучић.

Како је рекао, представници из Приштине су набавили привремене пропуснице "преко овог или оног" да би ушли у зграду УН, јер не могу да имају столицу у Генералној скупштини.

"Па онда глуваре по ходницима, па кога пресретну...", рекао је Вучић и додао да косовски политичари користе велике количине новца, док Србија то не ради.

"То је борба непрестана, нема ту филозофије... Не потцењујем никад оне који су против нас, боље и да их преценим, али никад не дајем изјаве да ћемо их олако победити, као моји политички противници који су ме увек до сада победили, само никад у реалном животу. Тако су се и ови 500 пута учланили Косово у УН, а и даље глуваре по ходницима", рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће Србија наставити да ради свој посао.

"И даље се не бих кладио на њих и готово сам сигуран да од њиховог учлањења у УН нема ништа. Осим уколио ми не постигнемо неки договор, а то не може да се постигне уколико неко мисли да Србија треба да изгуби све, а Албанци да добију све. Мислим да су ствари ту потпуно јасне – нема ништа од тог посла", истакао је председник Србије.

Додао је да албански политичари са Косова то раде и због унутрашњих прилика, док ћемо ми наставити свој посао, а наша позиција је, подвукао је, поштована.

Вучић је додао да је за оно што је рекао у говору на седници ГС УН добио честитке руског представника, иако, каже, ништа посебно није рекао, већ је рекао оно што говори сваки дан.

"А он ми је узвратио: 'Јесте, али ти си једини то рекао'", нагласио је Вучић и поновио да је за говорницом истакао да је поносан на пријатељство са Русијом и Кином.

Управо то је, додао је, снага српске политике, јер он као председник оно што каже у Београду или Жагубици, каже и у Њујорку, Бриселу, Москви.

"Да ли се то некоме свиђа? Не свиђа се никоме, осим нашем народу. А мој посао је да радим за наш народ, да он буде задовољан...", рекао је Вучић.

Он је подвукао да Србија није јака да би се сукобљавала, већ су неопходни мир и стабилност, које морамо да чувамо на сваки начин и по сваку цену и да развијамо земљу.

"Ја волим што се они данас осећају моћно и снажно и што нас потцењују. Ја такву грешку никад нећу да направим", закључио је Вучић.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. сеп 2017, 21:39) - DDanonymous [нерегистровани]

I ne samo od njih dvoje...

Sudbina EU zavisi od mnogo faktora a ne samo od Frau Merkel i Monsieur Makrona.Danas je svijet sve vise medjusobno zavisan kako ekonomski tako i u svim drugim oblastima zivota i zato uvijek treba misliti na SAD kao vodecu silu svijeta i Kinu koja svakim danom sve vise osvaja trzista cijelog svijeta,kao vazne faktore koje uveliko mogu uticati na sudbinu EU.
Merkelova jeste pobijedila ali ona,iz ovih izbora,izlazi mnogo slabija nego sto je bila,a Makron nije bas omiljn u Francuskoj zbog namjere provodjenja nepopularnih reformi koje su neophodne ali i nepozeljne od strane radnika.
Dakle,ako uzmemo u obzir Bregzit i destabilizaciju Spanije,situacija u EU ce se nadalje sve vise komplikovati.

(понедељак, 25. сеп 2017, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Упад савести

Толико од ње зависи да је успела да оствари најгоре изборне резултате њене коалиције од 1949. године !!! Брује немачке новине о политичком земљотресу у Немачкој.

(понедељак, 25. сеп 2017, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

Неверни

@Jelena

Није господин Вучић ништа погодио, нити је то последица марљивог рада. Немачка као и свака друга земља има агенције за истраживање јавног мњења које су сваки дан ујутро и увече објављивале предвиђања резултата. Свако писмен је могао то да прочита. Па нећемо се ваљда почети да се некоме дивимо само зато што је писмен? Да ли је и то постало достигнуће у Србији?

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:39) - ere [нерегистровани]

merkel

Nama ništa drugo ne ostaje nego da se držimo Nemačke i Merkel , Mekel će vladati još 4 godine.

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

@Ccc...

Nasa Sudbina ne zavisi ni od Fr.Merkel ni od nikog drugog nego zavisi samo od nas sami kao sto Vas zivot zavisi samo od vas a ne od mene vi ga krojite i uredjujete ,Zivot je borba a ne ,,milostinja,, i nadati se da ce u zivotu biti sve u najboljem redu je velika Iluzija

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

Parvo napraviti vladu

Merkel mora sad prvo da vidi skim ce koaliciji da uspe da stavi vlast na noge posle ce da vidimo kako ce bude samo verujem da ove 4 godine ce budu 4 godine bez znacajnih postignuca jel je afd u parlamentu i oni ce uvek protiv da budu

(понедељак, 25. сеп 2017, 17:15) - Jovan [нерегистровани]

EU

Verujem da će lideri najznačajnijih država EU pronaći unutrašnju snagu i izboriti se sa izazovima a samim tim i perspektiva prijema Srbije u EU neće doći u pitanje.

(понедељак, 25. сеп 2017, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Sudbina

Od Markelove i Makrona ne zavisi ama bas nista. Imaju uticaj na zbivanja u Srbiji jer ste im to dopustili i na to ih naucili. Sa komsijama Madjarima je sasvim druga stvar gospodine Vucicu. A sta se tice Europe svi na ovoj planeti dobro znaju ko je glavni u donosenju odluka po svim pitanjima pa i po pitanju Europe, i svega vezanog za nju.

(понедељак, 25. сеп 2017, 16:49) - Branko [нерегистровани]

Od Merkelove i Makrona zavisi sudbina Evrope

Misljenja sam da je Evropa u sigurnim rukama, i da se niko nece kockati sa njenim ugledom i reputacijom .

(понедељак, 25. сеп 2017, 16:47) - Dane [нерегистровани]

nemacka

Samo treba biti u dobrim odnosima sa Nemackom. Treba uspostaviti jos bolje ekonomske veze.