Осуде напада на новинарке

После напада на новинарке ТВ "Пинк", који се догодио током протеста Покрета Двери и њихових политичких партнера испред зграде те медијске куће, уследиле су осуде званичника и политичких партија.

Председница Народне скупштине и Одбора за културу и информисање Маја Гојковић најоштрије је осудила напад на новинарке Телевизије Пинк, Гордану Узелац и Мару Драговић, које су обављале своју новинарску дужност и нагласила да је недопустиво да народни посланици посланичке групе Двери организују протесте чији су исход напад на жене.

"Питам Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића да ли су конфликти, камење, песнице и батињање жене породичне вредности које они лажно заступају", нагласила је Гојковић додајући да су они данас показали ко су, шта су и како замишљају Србију.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић осудила је данашњи "брутални физички напад припадника Двери", уз поруку да "можемо да се политички не слажемо, али да је недопустиво да вршимо насиље".

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је за Танјуг да је напад на новинаре за сваку осуду и жаљење и нагласио да Србија мора да се стабилизује као демократско друштво у чијим је основама слобода медија и јавног информисања.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је осудила напад, истичући да је недопустиво да новинари буду изложени насиљу.

Српска напредна странка је истакла да је "политику силеџијства и примитивизма Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића, које здушно подржавају њихови коалициони партнери Јанковић, Јеремић, Живковић, Радуловић, Шутановац, данас на својој кожи још једном осетила жена, која је брутално пребијена само зато што је новинарка РТВ Пинк и само зато што је професионално радила свој посао".

Социјалистичка партија Србије је у саопштењу навела да је недопустиво "насилничко понашање и такав вид агресије" присталица покрета Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића и позвала све надлежне да реагују. Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да део опозиционих посланика поново жели да на улици користи насиље и тако прикупља политичке поене.

Напад на новинарке осудили су и народна посланица Покрета социјалиста Ана Караџић, Социјалдемократска партија Србије, Јединствена Србија, Српска народна партија, као и Српски покрет обнове.

ПУПС је затражио да држава одмах ради свој посао, а напад су осудили и Бошњачка народна странка, самостална народна посланица Дубравка Филиповски, градоначелник Београда Синиша Мали.

Демократска странка је, осуди напада, додала да је то нова потврда да "Србија тоне све дубље у вртлог насиља и да су у Вучићевој Србији новинари лака мета".

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да држава мора да покаже јасно опредељење за владавину права, а Либерално демократска партија је истакла да осуђује насиље Двери, али и "сваку демократску политичку организацију која, од данас, и даље буде сарађивала са њима". 

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић је на Твитеру осудио "насиље испред ТВ Пинка" и оценио да је оно "знак друштвеног конфликта", који ствара и користи власт.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво